[rank_math_breadcrumb]

Deutsche Bank aandelen

door | jun 8, 2022 | Aandelen, Beleggen | 0 Reacties

De Deutsche Bank is één van de grootste banken in Europa, met haar hoofdkantoor in Frankfurt am Main (Duitsland). Je kunt in deze bank beleggen door Deutsche Bank aandelen te kopen. Op deze pagina vind je meer informatie over het Deutsche Bank aandeel, de koers en het dividend. Dit helpt je bij het oriënteren op […]

De Deutsche Bank is één van de grootste banken in Europa, met haar hoofdkantoor in Frankfurt am Main (Duitsland). Je kunt in deze bank beleggen door Deutsche Bank aandelen te kopen. Op deze pagina vind je meer informatie over het Deutsche Bank aandeel, de koers en het dividend. Dit helpt je bij het oriënteren op de aandelenmarkt. Ook kun je aan de hand van deze informatie beslissen of je het interessant vind om Deutsche Bank aandelen te kopen.

Meer over Deutsche Bank

De bank bestaat uit 3 zakelijke divisies:

  • Corporate & Investment bank (CIB)
  • Asset Management (DWS)
  • Private & Commercial Bank

Het meest winstgevende onderdeel van de bank is ‘investment banking’, ook wel zakenbankieren genoemd. Hier ligt dan ook de meeste focus van het bedrijf. Toch doet ze het ook goed in de andere twee zakelijke divisies.

Inmiddels is de Deutsche Bank actief in 58 landen en heeft ze bijna 90.000 medewerkers. Deutsche Bank is het meest actief in Europa, Azië en Amerika. Dochterbedrijven van Deutsche bank zijn Deutsche Postbank en Norisbank.

Geschiedenis

De oprichters van de bank zijn Ludwig Bamberger en Adelbert Delbruck. Zij hebben de bank opgericht in 1919. De bank was al snel bezig met uitbreiden naar andere locaties, zo werd in 1921 de eerste vestiging in Nederland geopend. Inmiddels bestaat Deutsche Bank meer dan 100 jaar, en is ze de leider van de sector op de Europese markt geworden.

Koers Deutsche Bank

De koers van Deutsche Bank heeft in de geschiedenis veel schommelingen gehad. Dit kwam mede door de economische crisis in 2008, die ook de Deutsche Bank heeft geraakt.

Vóór de economische crisis had het aandeel een hoogste punt van €117,96 bereikt, dit was in mei 2007. Tijdens de crisis is het aandeel erg gedaald, met als laagste punt €16,87. Dit is natuurlijk een enorm verschil. In april 2010 was het aandeel weer goed aan het herstellen, met een koers van Deutsche Bank van €58,10 op het hoogste punt.

Hierna is de koers weer ingezakt, maar niet zo sterk als bij de economische crisis. Dit gebeurde in 2016, toen gaven de Amerikaanse autoriteiten aan dat ze het bedrijf een boete op wilde leggen voor zijn rol in de subprime-crisis. Deze boete had een hoogte van maar liefst 14 miljard dollar. Daardoor is de koers toen weer gedaald. De koers is de laatste 4 jaar redelijk stabiel gebleven tussen de €10 en €15, met een kleine neergaande beweging.

Waarom Deutsche Bank aandelen kopen?

Voordelen Deutsche Bank aandelen:

– Op dit moment is de Deutsche Bank koers laag vergeleken met een aantal jaar geleden. Ook heeft het aandeel nu nog een (lichte) neergaande beweging. Het kan daarom juist slim zijn om nu aandelen van Deutsche Bank te kopen, om deze later duurder te kunnen verkopen.

– De positionering van de bank is een echt pluspunt; ze is momenteel namelijk de grootste Europese bank.

– Onlangs heeft de bank al haar bezigheden opgedeeld in drie divisies. Deze volledige reorganisatie had als doel om iedere dochteronderneming te versterken. Zo hebben ze de dekking geoptimaliseerd en haar marktaandeel verhoogd. Dit is succesvol verlopen en kun je zien als kracht van het bedrijf.

– Specifiek in Duitsland heeft de Deutsche Bank zich ontwikkeld in de retailsector. Inmiddels is de bank ook op dit gebied leider in het land.

– De bank heeft een erg sterk merk-imago. Op de Forbes rangschikking van 2000 wereldmerken uit 2017 stond de Deutsche Bank op de 441e plaats. In dat jaar had de bank een omzet van maar liefst 44,28 miljard dollar.

Nadelen Deutsche Bank aandelen:

– Een zwakte van de Deutsche Bank groep is dat de geldende regelgeving in bepaalde sectoren van de bank recent is gewijzigd. Door deze wijziging heeft de bank een aanzienlijke vermindering van activiteiten.

– Een andere zwakte is de beperkte ruimte voor de bank. Op de Europese markt is de bank sterk aanwezig, maar buiten dit gebied is de ontwikkeling nog te beperkt. Hierdoor kan de Deutsche Bank zich minder ontwikkelen op opkomende markten, waar concurrerende banken geen last van hebben.

Er zijn dus meer voordelen dan nadelen aan het kopen van Deutsche Bank aandelen.Om aandelen te kopen kun je het beste een broker inschakelen. Op zoek naar een betrouwbare en voordelige Nederlandse broker? Kijk dan snel onderaan deze pagina naar onze vergelijker. Hier vind je makkelijk een passende broker voor jou.

Aandeel Deutsche Bank verkopen

Momenteel is de koers van de Deutsche Bank laag vergeleken met jaren geleden. Hij zit nu tussen de €10 en €15 euro. Hierom kan het slim zijn om juist nu te investeren in Deutsche Bank aandelen. Door de lage koers nu, heb je grote kans om ze weer te verkopen voor een duurdere prijs.

Dividend Deutsche Bank

Ook het dividend Bank is belangrijk om mee te nemen bij het kopen van aandelen van Deutsche Bank. Hieronder laten we zien hoe dit dividend zich heeft ontwikkeld in de laatste 5 jaar.

Jaar 2015 2016 2017 2018 2019 2020
Dividend (€) 0.0 0.19 0.11 0.11 0.0 0.0
Dividend (%) 0.00% 0.95% 0.71% 0.69% 0.00% 0.00%

Handige feiten over Deutsche Bank

– De Deutsche Bank aandelen worden op de beurs in Frankfurt openbaar verhandeld, maar ook op de New York Stock Exchange aangeboden.

– Het aandeel Deutsche Bank maakt deel uit van de beursindez Eurostoxx 50. Ook staat ze genoteerd op de Prime Standard- aandelenmarkt van de Deutsche Boerse AG.

Concurrenten

In Duitsland is de Deutsche bank een van de marktleiders in de bankensector. De bank is ook bezig om zich te positioneren in Europa en de rest van de wereld. Hierom kijken we zowel naar de nationale concurrenten, als naar de internationale concurrenten. Beide zijn slim om rekening mee te houden bij het kopen van een Deutsche Bank aandeel.

Nationaal:

In Duitsland staat de Deutsche bank op gebied van activa bovenaan. De bankgroep Commerzbank blijft wel een serieuze concurrent van de Deutsche Bank. Deze bank is gericht op een specifieke doelgroep van professionals en heeft op deze manier haar netwerk ontwikkeld. Andere grote banken uit Duitsland zijn DZ Bank en Dresdner. Hoewel deze twee banken qua schaal niet in de buurt komen van de Deutsche bank, zijn ze toch belangrijk om in de gaten te houden. Dit komt doordat het concurrenten zijn voor de divisie Private & Commercial Bank.

Continenten

In Europa zijn er drie grote banken om rekening mee te houden. Van deze drie staat de BNP Paribas bovenaan, afkomstig uit Frankrijk. Iets daaronder staan HSBC Bank en Barclays bank, beide afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk

Internationaal:

Ook op internationaal niveau zijn er concurrenten om rekening mee te houden. De grootste drie hiervan zijn de Citygroup en Bank of America (beide afkomstig uit de Verenigde Staten), en de China Construction Bank Corporation. Deze Chinese bank is de grootste concurrent op de Aziatische markt, en daardoor ook een van de bedreigingen voor de ontwikkeling van Deutsche Bank.

Conclusie

De bank heeft een algemene financiële stabiliteit. Op het moment is de koers en het dividend van Deutsche Bank aandelen laag, waardoor het nu een geschikt moment kan zijn om in te stappen.

Brokers vergelijken

Wil jij ook beginnen met online handel? We helpen je graag bij het vinden van een betrouwbare broker. Daarom kun je hieronder verschillende online brokers met elkaar vergelijken. Zo maken we het kiezen van een passende broker makkelijker voor je!

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 19, 2022 @ 16:01