Debiteurenfinanciering: realiseer meer groei met je bedrijf

door | jun 11, 2022 | Geld Lenen, Zakelijke lening | 0 Reacties

Als je gaat beleggen via Lender en Spender, investeer je als het ware in particuliere leningen. Particulieren melden zich aan bij het platform en vragen hier een lening aan. Vervolgens wordt de persoon volledig gecontroleerd op kredietwaardigheid, zodat je als investeerder weinig risico loopt. Alle leningen die worden afgesloten worden in één portefeuille ondergebracht, waardoor […]

Binnen 24 uur uitbetaald

 • €1.000,- tot €200.000,- lenen
 • Looptijden van 6 tot 18 maanden
 • Geen verborgen kosten of bindingstijd
 • Gratis offerte en 100% vrijblijvend
 • Digitale & snelle aanvraag

OFFERTE AANVRAGEN

★★★★: 4,5/5

N
Zakelijke leningen vergelijken

Online aanvraag binnen mum van tijd

N
Onafhankelijk & Gratis

Wij zijn 100% onafhankelijk

N
Betrouwbare kredietverstrekkers
Doorgaans binnen 24 uur op je rekening

Vergelijk zakelijke leningen

1
Krediet groep nederland
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★★

9,5 / 10

Max. bedrag

€1.000,- tot €200.000,-

Looptijd

6 tot 18 maanden

Rente*

Vaste kosten

 Volledige lening op elk moment en zonder extra kosten terugbetalen
Vandaag nog op je rekening & in 1 minuut aangevraagd
Geen verborgen kosten of bindingstijd

2

bridgefund
Binnen 6 uur duidelijkheid

★★★★★

9 / 10

Max. bedrag

€5.000,- tot €250.000,-

Looptijd

3 tot 24 maanden

Rente*

1% per maand

 Online aanvraag zonder jaarverslagen en businessplannen
Vandaag nog op je rekening (record is 4 uur)
Eerder aflossen? Je ontvangt korting
3
KredietSpotter
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★★

8,7 / 10

Max. bedrag

€3.000,- tot €1.000.000,-

Looptijd

3 tot 24 maanden

Rente*

0,8% per maand

 200+ miljoen euro gefinancierd bij 4600 verschillende bedrijven

Geen ingewikkelde kredietchecks
Deskundig team welke je door het gehele proces leidt

4

KredietSpotter
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★

7,7 / 10

Max. bedrag

€2.000,- tot €1.000.000,-

Looptijd

1 tot 60 maanden

Rente*

o.b.v. bedrijfsrisico

 KOMPAR vergelijkt 10+ verschillende kredietverstrekkers

Gratis advies & binnen 24 uur geregeld
Duidelijk & deskundig overzicht van daadwerkelijke kosten

5

KredietSpotter
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★

7,7 / 10

Max. bedrag

€1.000,- tot €3.000.000,-

Looptijd

1 tot 60 maanden

Rente*

o.b.v. bedrijfsrisico

 CREDDO vergelijkt 30+ verschillende kredietverstrekkers

Antwoord binnen 24 uur, niet bindend & altijd gratis
Kies wat het best past bij jouw bedrijf, doelstellingen en ambities

6

KredietSpotter
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★★

7 / 10

Max. bedrag

€10.000,- tot €250.000,-

Looptijd

3 tot 6 maanden

Rente*

0,5% per maand

 De kredietaanvraag is kosteloos en vrijblijvend

KredietVooruit.nl kijkt naar huidige bedrijfsprestaties
Aflossing op basis van binnenkomende betalingen

7

KredietSpotter
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★★

6,7 / 10

Max. bedrag

€10.000,- tot €300.000,-

Looptijd

3 tot 24 maanden

Rente*

0,5% - 1,6% per maand

 Bij goedkeuring direct toegang tot uw krediet via uw persoonlijke dashboard

Goedkeuring binnen 1 werkdag
Spotcap heeft krachten gebundeld met Capitalbox
* Als ondernemer heb je in eerste instantie niet veel aan gepubliceerde rentes als je kredietverstrekker wil vergelijken. Het uiteindelijke tarief dat je gaat betalen hangt namelijk af van meerdere factoren. Bijvoorbeeld van de hoogte van de financiering, de looptijd, de aflossing en van het risico dat de verstrekker verwacht te lopen met een lening aan jouw bedrijf. Bovengenoemde rentes geven het spectrum aan en zijn op jaarbasis, tenzij anders vermeld.

Deskundig team

 • €3.000,- tot €1.000.000,- lenen
 • Looptijden van 3 tot 24 maanden
 • Geen ingewikkelde kredietchecks
 • 200+ miljoen € gefinancierd bij 4600 bedrijven
 • Binnen 24 uur duidelijkheid & goedkeuring

GRATIS OFFERTE AANVRAGEN

★★★★: 4/5

zakelijke lening

Als je gaat beleggen via Lender en Spender, investeer je als het ware in particuliere leningen. Particulieren melden zich aan bij het platform en vragen hier een lening aan. Vervolgens wordt de persoon volledig gecontroleerd op kredietwaardigheid, zodat je als investeerder weinig risico loopt. Alle leningen die worden afgesloten worden in één portefeuille ondergebracht, waardoor jouw investering goed wordt verspreid. Mocht er ooit een kredietnemer zijn die niet meer kan betalen? Dan zal de impact op je rendement hierdoor beperkt blijven. Investeren via Lender en Spender is dus een redelijk veilige keuze voor personen die hun vermogen langzaam aan willen laten groeien.

Hoe werkt investeren via Lender en Spender?

Lender en Spender kan worden gezien als een marktplaats waar kredietnemers en kredietverstrekkers elkaar kunnen vinden. Een groot voordeel hiervan is dat het platform ervoor zorgt dat de twee partijen elkaar vinden en de geldoverdracht wordt geregeld. Zij fungeren dus als tussenpersoon, maar zijn geen traditionele financiële instelling. Hierdoor kunnen zowel de kredietverstrekkers als de kredietnemers profiteren van gunstige rentepercentages.

Aangezien Lender en Spender altijd goed controleert wie de kredietnemers en -verstrekkers zijn wordt het risico haast zo klein dat het bijna verwaarloosbaar is. Toch is het nooit volledig uit te sluiten dat er een kredietnemer is die opeens niet meer kan betalen. In dat geval heb je als voordeel dat je als belegger investeert in alle leningen die via het platform zijn afgesloten. Een grote negatieve impact op het rendement komt dus bijna nooit voor.

Is het debiteurensaldo van jouw bedrijf enorm opgelopen? Dan kan een debiteurenfinanciering wellicht uitkomst bieden. Heb je als bedrijf zijnde nog veel openstaande facturen bij afnemers liggen? Dan kan dat nadelig zijn voor de cashflow en de groei van jouw bedrijf. Tegenwoordig zijn er daarom verschillende organisaties die openstaande facturen als het ware voorschieten. Zo hoef jij niet meer lang te wachten op het geld, maar kun jij binnen no time het geld gebruiken om kosten te betalen en te investeren in je bedrijf. Op deze pagina gaan wij jou daarom ook meer vertellen over de mogelijkheden en voordelen van een debiteurenfinanciering.

Wat is een debiteur?

Een debiteur is een persoon, klant, bedrijf of instelling waar jij nog geld van krijgt. In de volksmond worden debiteur ook wel schuldenaren genoemd. Als bedrijf stuur jij bijvoorbeeld facturen naar klanten, opdrachtgevers of afnemers. Vanaf het moment dat de factuur is verstuurd zijn diegene debiteuren. Zij zijn namelijk nog geld schuldig aan jouw bedrijf.

In sommige gevallen wordt de factuur binnen enkele dagen overgemaakt, maar soms kan het ook een poosje duren. Dit komt voornamelijk voor tussen verschillende bedrijven die werken met een betalingstermijn. Het kan dan ooit voorkomen dat het geld pas na een aantal weken wordt overgemaakt, waardoor je zelf in de betalingsproblemen komt. Gelukkig zijn er hier tegenwoordig verschillende oplossing voor!

Wat is een debiteurenfinanciering precies?

Zodra je als bedrijf hebt geleverd en gefactureerd wil je natuurlijk zo snel mogelijk in bezit zij van het geld. Maar zolang de debiteuren nog niet hebben betaald kan het ooit lastig zijn om je crediteuren af te betalen. Daarnaast wil je de voorraad natuurlijk weer aanvullen en verder gaan met het volgende project. In dat geval kan een debiteurenfinanciering goed van pas komen. De openstaande facturen worden dan (deels) voorgeschoten, waardoor je sneller in het bezit bent van voldoende werkkapitaal.

Factoringmaatschappijen

Misschien heb je er wel eens van gehoord: factoringmaatschappijen. Dit zijn bedrijven die kleine- en grote ondernemers steunen op het gebied van hun financiële situatie. De financiële situatie van een bedrijf is namelijk erg belangrijk voor de groei en cashflow en kan ooit worden belemmerd door een hoog debiteurensaldo. Dat wil zeggen dat er nog veel openstaande facturen zijn die pas laat worden betaald. Vaak kan een kleine onderneming hierdoor niet zijn crediteuren betalen wat kan zorgen voor betalingsproblemen.

Een goede oplossing voor dit probleem is debiteurenfinanciering via factoring. Tegenwoordig zijn er diverse factoringmaatschappijen die ondernemers helpen om direct te beschikken over hun geld. Meestal worden verstuurde facturen via dit soort bedrijven binnen 24 uur betaald. Zo beschik je binnen no time over je geld en dus ook over voldoende werkkapitaal.

Echter dien je er natuurlijk wel rekening mee te houden dat je voor dergelijke service wel kosten betaald. Meestal wordt berekend aan de hand van een vast percentage per maand of per jaar. Over de totale waarde van de facturen wordt dus een bepaald percentage in rekening gebracht in ruil voor de service.

Hoe werkt het precies?

Het financieren van openstaande facturen (debiteurenfinanciering) wordt ook wel factoring genoemd. De meeste bedrijven doen dit op dezelfde manier. Zo kopen zij als het ware jouw facturen over en betaal je hiervoor een bepaald percentage. Vaak ligt dit percentage rond de 4 of 5% per factuur, waardoor je wel wat kosten dient te betalen. Een voordeel is dan wel dat je direct beschikking hebt over jouw geld om rekeningen en bijvoorbeeld personeel te betalen.

Daarentegen zijn er ook diverse factoringmaatschappijen die openstaande facturen financieren zonder de factuur over te nemen. In plaats daarvan kun je een aanvraag doen voor een debiteurenfinanciering en betaal je jaarlijks een vast percentage over alle facturen.

Wat is het verschil tussen debiteurenfinanciering en rekening courant-krediet?

Wij krijgen regelmatig de vraag over wat het verschil is tussen debiteurenfinanciering en rekening courant-krediet. Het grootste verschil is dat een courant-krediet wordt gezien als vreemd vermogen, terwijl een voorfinanciering van openstaande facturen slechts zorgt voor minder debiteuren. Hierdoor wordt juist het eigen vermogen hoger en zal je sneller werkkapitaal tot je beschikking hebben.

Daarnaast zit er ook nog een verschil in het bepalen van het risicoprofiel. Als je een rekening courant-krediet aanvraagt zal de financiële situatie van jouw bedrijf worden gecontroleerd om aan de hand daarvan te bepalen hoe hoog het krediet maximaal mag zijn. Bij factoringmaatschappijen worden juist de debiteuren gecontroleerd op basis van financiële situatie. Dit komt doordat de meeste factoringmaatschappijen de facturen overnemen, waardoor zij het risico op zich nemen. Het kan daarom wel eens voorkomen dat een factoringmaatschappij een factuur weigert wanneer het risico voor hen te groot is.

Waarom niet kiezen voor een incassobureau?

Veel mensen halen vaak een factoringmaatschappij en incassobureau door elkaar, wat natuurlijk niet heel raar is. Echter zit er een groot verschil tussen dit soort instellingen. Als ondernemer wil je natuurlijk zo snel mogelijk je geld hebben en dat is met een debiteurenfinanciering van een factormaatschappij snel geregeld. Zo ontvang je meestal binnen één werkdag (een deel van) het geld van de openstaande factuur. Hierbij is het wel zo dat het geld wordt overgemaakt binnen de betalingstermijn

Bij incassobureaus daarentegen draait het ook om het innen van facturen, maar dan juist nadat de betalingstermijn is overschreden. Als je snel je geld wilt hebben is dit dus niet de beste oplossing. Wel als je klanten hebt die niet willen betalen terwijl de betalingstermijn is verlopen. Zij gaan namelijk na de persoon in kwestie toe om het geld op te halen of gaan er in ieder geval achteraan.

Bij factoringmaatschappijen wordt het geld voorgeschoten en ontvangt de maatschappij het geld vervolgens later binnen de betalingstermijn. Het heeft hierbij dus niet te maken met wanbetalers, maar met openstaande facturen die vaak pas laat worden betaald.

Vraag vandaag nog een debiteurenfinanciering aan

Herken jij jezelf in het feit dat klanten vaak pas laat betalen? Dan kan een debiteurenfinanciering van een factormaatschappij wellicht iets zijn voor jou. Echter zijn er vaak ook banken die debiteurenfinanciering aanbieden aan hun zakelijke klanten. Dit is dus ook een manier om een financiering voor debiteuren af te sluiten. Zo houd jij het debiteurensaldo laag en zorg je voor voldoende werkkapitaal om rekeningen en personeel te kunnen betalen. Om de juiste te vinden kun je op deze pagina gebruik maken van een vergelijker om de beste financierder te vinden voor een debiteurenfinanciering.

Waarom investeren bij Lender en Spender?

Investeren in peer-to-peer leningen via Lender en Spender kan een goede keuze zijn voor personen die hun beleggingsportefeuille willen uitbreiden. Hiermee beperk je namelijk het risico dat je al je geld verliest, aangezien je de investeringen verspreid over verschillende soorten beleggingen. Investeren en leningen brengt in tegenstelling tot aandelen en dergelijke veel minder risico met zich mee. Bovendien is Lender en Spender een Nederlands bedrijf dat zich heeft gevestigd in Amsterdam. Zij staan dan ook onder toezicht van het AFM, wat natuurlijk een betrouwbaar gevoel opwekt.

De missie van Lender en Spender is om de consumentenleningenmarkt eerlijker, efficiënter, betrouwbaarder en transparanter te maken. Zo kunnen consumenten via het platform makkelijker een lening aanvragen en kunnen investeerders hier een graantje van meepikken. Voor beide partijen geldt bovendien een voordelig rentepercentage waardoor kredietnemers lage kosten hebben en kredietverstrekkers een leuk rendement weten te behalen.

Hoe hoog ligt het gemiddelde rendement?

De belangrijkste factor bij investeren is natuurlijk het rendement. Kies je ervoor om te beleggen in particuliere leningen via Lender en Spender? Dan kun je rekenen op een gemiddeld rendement van 4%. Dit is vergelijkbaar met het gemiddelde rendement van indexfondsen, maar dan met minder risico.

Aangezien een rendement van gemiddeld 4% niet per se erg hoog is voor veel investeerders, kan het toch een slimme keuze zijn als aanvulling op andere beleggingen. Het risico dat je bij deze investering loopt is namelijk nihil, wat het een redelijk veilige investering maakt. Dit is dan ook de voornaamste reden waarom het rendement niet al te hoog ligt, maar toch interessant kan zijn voor op de lange termijn.

Mogelijkheden bij Lender en Spender

Als particulier heb je twee verschillende mogelijkheden bij Lender en Spender. Zo kun je er namelijk voor kiezen om een lening aan te vragen of investeerder te worden om leningen te financieren. In beide gevallen zit je bij dit platform goed, aangezien beide partijen kunnen profiteren van lage kosten en goede voorwaarden. Hieronder gaan we iets dieper in op de twee mogelijkheden die je krijgt voorgeschoteld.

Geld lenen

Ben je op zoek naar een lening voor een auto, verbouwing of iets anders? Dan kun je gemakkelijk en snel een lening aanvragen bij Lender en Spender. De hoogte van het rentepercentage varieert ergens tussen de 4,1 en 10% en is afhankelijk van het totale leenbedrag, de huidige rentestand en de waarschijnlijkheid dat de lening wordt terugbetaald.

Op dit moment liggen de hoogtes van de leningen die zijn afgesloten gemiddeld rond de € 7.000,-. Daarbij kun je rekenen op gunstige rentetarieven, waardoor het zeker de moeite waard kan zijn om een offerte aan te vragen voor een lening.

Investeren in leningen

Wil je liever investeren in leningen bij Lender en Spender? Dan kan dat een interessante keuze zijn. Het gemiddelde rendement bij dit bedrijf ligt namelijk rond de 4% waarbij je vrij weinig risico loopt. Hierdoor kan het een goede beleggingsmogelijkheid zijn om je portefeuille mee te spreiden.

Als je gaat investeren heb je de mogelijkheid om eenmalig een bedrag in te leggen of automatisch beleggen in te stellen. Bij de tweede optie wordt er elke maand een vast bedrag van je rekening afgeschreven dat direct wordt geïnvesteerd in de leningen die lopen via Lender en Spender. Op deze manier kun je jouw vermogen maandelijks opbouwen en ontvang je hier ook nog eens rente over.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Elk voordeel heeft zijn nadeel, en dit is dan ook het geval bij Lender en Spender. Alhoewel de voordelen zwaarder opwegen dan de nadelen vinden wij het toch belangrijk om ze met je te delen. Hieronder hebben we ze daarom voor jou op een rijtje gezet:

Voordelen:

 • Behaal gemiddeld 4% rendement over je investering;
 • Mogelijkheid om maandelijks automatisch uit te betalen (zonder kosten);
 • Je loopt relatief weinig risico;
 • Mogelijk om maandelijks automatisch te beleggen;
 • Staat onder toezicht van het AFM.

Nadelen:

 • Je kunt alleen investeren als je een Nederlandse bank hebt;
 • Voor opnames van je ingelegde geld betaal je 1% opnamekosten.

Is Lender en Spender betrouwbaar?

We kunnen jou direct al vertellen dat Lender en Spender betrouwbaar is. Het is een Nederlands bedrijf dat gevestigd is in Amsterdam en onder toezicht staat van het AFM (Autoriteit Financiële Markten). Hierdoor dient het platform te voldoen aan diverse eisen die worden opgelegd vanuit het AFM. Mocht de instelling één of meerdere regels overtreden? Dan kunnen er behoorlijke sancties worden opgelegd. We kunnen daarom wel stellen dat een oplichting is uitgesloten en dat je geld veilig is bij dit bedrijf.

Ervaringen met Lender en Spender

Als we op zoek gaan naar ervaringen van klanten die zijn begonnen met investeren via Lender en Spender kunnen we stellen dat ze over het algemeen erg positief zijn. Zo zien we veel positieve feedback over de transparantie, de behaalde rendementen en gebruiksvriendelijkheid van het platform. Dit zijn dan ook de sterkere punten van het investeringsplatform waar ze volop mee bezig zijn.

Natuurlijk zijn er ook altijd negatieve reviews geweest over de wat minder goede ervaringen. In het geval van de negatieve ervaringen over Lender en Spender betrof het voornamelijk ontbrekende informatie op andere sites en/of het niet goed lezen van de overeenkomst. Dit wil wel eens voorkomen, maar het p2p-platform doet er alles aan om dit nog beter te voorkomen in de toekomst.

Conclusie: Investeren in leningen via Lender en Spender

Ben je op zoek naar een beleggingsmogelijkheid met relatief weinig risico? Dan kan investeren bij Lender en Spender een goede keuze zijn. Je loopt namelijk niet alleen weinig risico, maar ontvangt ook nog een leuk rendement van gemiddeld 4%. Daarbij heb je de mogelijkheid om maandelijks een vast bedrag te investeren. Zo bouw je langzaam je vermogen op en ontvang je hier ook nog eens een mooi rendement bovenop.

Geld op je spaarrekening laten staan levert tegenwoordig namelijk ook niks meer op. In principe kost het zelfs geld om je geld op je rekening te laten staan, aangezien we elk jaar weer te maken krijgen met inflatie. Geld investeren op een redelijk veilige manier, zoals bij Lender en Spender, kan daarom een slimme keuze zijn om je vermogen te laten groeien.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 15, 2022 @ 04:20

Wellicht vind je dit ook interessant