Je hebt een hypotheek, persoonlijke lening of lopend krediet afgesloten, maar besluit om een deel van de lening eerder af te lossen. In sommige gevallen kun je dan boetevrij aflossen. Echter kan het ook zijn dat er extra kosten in rekening gebracht worden. De geldverstrekker loopt hierdoor namelijk rente-inkomsten mis doordat je de hoogte van de lening verlaagt. Maar hoe werkt dit precies en hoeveel mag je boetevrij aflossen? Op deze pagina vertellen we je er alles over. Wil je eerst meer lezen? Bekijk dan onze gids over snel online geld lenen.
Wat is boetevrij aflossen?
Boetevrij aflossen betekent dat je een deel van de lening extra mag aflossen zonder dat hier extra kosten voor in rekening gebracht worden. Dit mag vaak maar tot op zeker hoogte, maar er zijn ook situaties waarin je het resterende bedrag in één keer mag aflossen. Hier gelden enkele voorwaarden voor en zijn ook afhankelijk van de leningsvorm (hypotheek, persoonlijke lening of doorlopend krediet).
Vroeger brachten de meeste banken en geldverstrekkers extra kosten in rekening voor het extra aflossen van een lening. Dit komt doordat zij bij het verschaffen van de lening al wisten hoeveel rente-inkomsten er binnen zou komen. Wanneer mensen extra gingen aflossen liepen de geldverstrekkers inkomsten mis waardoor zij besloten om hier extra kosten (een boete) voor in rekening te brengen.
Wat zijn de voordelen van vervroegd aflossen?
Het vervroegd aflossen van een hypotheek/lening biedt veel voordelen voor de consument. Om je een beter beeld te geven hebben we de belangrijkste voordelen voor je onder elkaar gezet:
- De schuld van de lening neemt af waardoor je minder rente gaat betalen;
- De maandlasten worden aanzienlijk lager waardoor je meer kunt sparen of uitgeven;
- Het kan zijn dat je in een andere risicoklasse terecht komt waardoor je een lager rentepercentage krijgt;
- Je kunt een hogere hypotheek afsluiten aangezien geldverstrekkers kijken naar het vermogen en de schulden.
Door een deel van de hypotheek/lening vervroegd af te lossen ga je er in maandlasten sterk op vooruit. Voornamelijk wanneer je ook nog eens boetevrij mag aflossen. Echter verschilt het per bank en leningsvorm hoeveel je uiteindelijk boetevrij mag aflossen.
Hoe werkt boetevrij aflossen?
Afhankelijk van de leningsvorm (hypotheek, persoonlijke lening of doorlopend krediet) kan boetevrij aflossen net even anders in zijn werk gaan. Zo zal je bij een doorlopend krediet veel meer flexibiliteit dan bij een hypotheek. Daarom gaan we je hieronder uitleggen hoe boetevrij aflossen werkt bij verschillende leningsvormen zoals de mini lening of lenen zonder BKR registratie.
Persoonlijke lening boetevrij aflossen
Bij een persoonlijke lening wordt het geleende bedrag in één keer uitbetaald aan de lener. Het geleende bedrag wordt vervolgens in vooraf vastgestelde termijnen terugbetaald. Als je als lener extra wilt aflossen op een persoonlijke lening hoef je hier geen toestemming voor te vragen aan de geldverstrekker.
Je kunt een deel van de persoonlijke lening boetevrij aflossen, maar ook het gehele openstaande bedrag. In beide gevallen worden er geen extra kosten in rekening gebracht. Mocht je een deel van de lening af willen lossen? Dan blijft het maandbedrag hetzelfde, maar wordt de looptijd verkort. Wanneer je het resterende bedrag aflost, zal de lening in één keer beëindigd worden.
Doorlopend krediet boetevrij aflossen
Een doorlopend krediet is een flexibele leningsvorm waarbij de geldnemer een vooraf afgesproken bedrag kan opnemen. De hoogte van het bedrag wordt bepaald aan de hand van het inkomen en de financiële situatie van de kredietnemer. Dit wordt ook wel het kredietlimiet genoemd.
Bij een doorlopend krediet kan de rente tijdens de looptijd stijgen en dalen. Hierbij heb je wel de volledige vrijheid om geld op te nemen en af te lossen wanneer je wilt. Je kunt daarom bij een doorlopend krediet altijd boetevrij aflossen en dat is altijd al zo geweest.
Hypotheek boetevrij aflossen
Voor boetevrij aflossen bij een hypotheek gelden er andere voorwaarden dan bij andere leningsvormen. Zo mag je jaarlijks een bepaald percentage van de hoofdsom extra aflossen, zonder dat hier extra kosten voor in rekening gebracht worden. Afhankelijk van de voorwaarden van de bank of geldverstrekker ligt dit percentage meestal tussen de 10% en 20% van de hoofdsom.
Door vervroegd af te lossen op de hypotheek kun je de maandlasten verlagen doordat er een lagere restschuld overblijft. Hierdoor zullen de rente lager uitvallen en kan het zelfs zijn dat je in een lagere risicoklasse terecht komt. In dat geval kan het zijn dat het rentepercentage wordt verlaagd.
Aflossingsvrije hypotheek boetevrij aflossen
Een aflossingsvrije hypotheek is een hypothecaire lening waarbij je tijdens de looptijd alleen rente betaald. Aan het einde van de looptijd los je de hypotheek in één keer af. Wil je graag vervroegd aflossen? Dan kun je jaarlijks tot maximaal 20% van de hoofdsom boetevrij aflossen.
Het voordeel van een aflossingsvrije hypotheek boetevrij aflossen is dat je de hypotheek vóór het einde van de looptijd al kunt aflossen. Dit verlaagt het risico voor de bank waardoor je in een andere risicoklasse terecht kunt komen. Hierdoor zullen de maandelijkse rentekosten omlaag gaan.
Hoeveel mag ik boetevrij aflossen?
Hoeveel je boetevrij mag aflossen hangt volledig af van de bank of geldverstrekker waar je de lening/hypotheek hebt afgesloten. Voor persoonlijke leningen en een doorlopend krediet geldt dat je vrij bent om vervroegd af te lossen en hier dan ook geen kosten voor in rekening gebracht worden.
Bij een hypothecaire lening zit dit echter anders, aangezien het vaak om hogere geldbedragen gaat. Tegenwoordig mag je bij een hypotheek boetevrij aflossen, maar er gelden dan wel enkele voorwaarden. De voorwaarden kunnen verschillen per hypotheekverstrekker.
Zo mag je een bepaald percentage van de hoofdsom of het leningdeel boetevrij aflossen. Dit percentage ligt meestal tussen de 10% en 20% maar kan ook hoger liggen wanneer je bijvoorbeeld aflost met eigen middelen (schenking, spaargeld of overwaarde van een huis). Je kunt jaarlijks weer een deel van de hypotheek boetevrij aflossen. Hoe hoog dit bedrag precies mag zijn, lees je in de voorwaarden van de hypotheekverstrekker.
0 reacties