[rank_math_breadcrumb]

Beleggen in whisky

door | jun 6, 2022 | Beleggen, Investeren | 0 Reacties

Beleggen om je vermogen te laten groeien kan op veel verschillende manieren. Een wijze om te beleggen die de laatste jaren veel populariteit aan het winnen is, is beleggen in whisky. Dat betekent geen gedoe met beurzen, aandelen, brokers en andere zaken, maar gewoon beleggen in flessen of soms zelfs vaten whisky. Je vraagt je […]

Beleggen om je vermogen te laten groeien kan op veel verschillende manieren. Een wijze om te beleggen die de laatste jaren veel populariteit aan het winnen is, is beleggen in whisky. Dat betekent geen gedoe met beurzen, aandelen, brokers en andere zaken, maar gewoon beleggen in flessen of soms zelfs vaten whisky. Je vraagt je misschien af hoe dat mogelijk is en of jij ook kunt beleggen in flessen whisky. Daar zullen we je hieronder meer over vertellen. Je leest onder andere over de manieren waarop je kunt beleggen met whisky, hoe je zelf aan de slag kunt gaan, waar je op moet letten en je ontvangt enkele tips.

Populaire manier van beleggen

Zoals in de intro al gezegd werd, is beleggen in whisky erg populair. Dat komt door verschillende redenen. Waar whisky voorheen alleen in traditionele landen zoals in Schotland en Ierland gemaakt werd, zijn er in de afgelopen decennia veel bedrijven in andere werelddelen aan de slag gegaan met het maken van whisky. Whisky die gemaakt wordt in Japan is bijvoorbeeld erg populair onder beleggers en liefhebbers. Sommige distilleerderijen weten hier handig op in te spelen. Zij produceren speciaal voor de handel whisky’s, die soms jaren liggen te wachten totdat ze verkocht kunnen worden. Met een heel klein aanbod en een grote vraag, wordt de waarde van een whisky al gauw veel hoger waardoor het interessant wordt om te beleggen in whisky.

Manieren om te beleggen in whiskey

Als je wilt beleggen in flessen whisky dan kan dat op verschillende manieren. Het succes van de beleggingen is afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder hebben we vier manieren voor je op een rij gezet om te beleggen met whisky zodat je er zelf leuk aan kunt verdienen.

Zelf een verzameling beginnen

Als je wilt beginnen met beleggen in whisky, dan kun je dat doen door zelf een verzameling aan te leggen. Deze methode is ook ideaal om te beginnen met beleggen in flessen whisky voor de kleine beurs. Je kunt al voor enkele tientjes een paar goede flessen whisky kopen bij veilingen. Zorg er dan wel voor dat je de juiste whisky koopt en dat je niet verleid wordt om een fles te ontkurken. Een andere maatregel die ook erg belangrijk is om te nemen, is het verzekeren van de whisky.

Online portefeuille beheren

Als je meer wilt uitgeven en liever geen verzameling in huis wilt hebben, dan kun je ook beleggen in whisky online. Deze manier van beleggen is al toegankelijk vanaf een bedrag van ongeveer € 500,-. Je kunt dan online een goede portefeuille samenstellen op dezelfde wijze zoals je bijvoorbeeld kunt beleggen in aandelen of obligaties. Hiervoor zijn online verschillende aanbieders te vinden. Bijkomend voordeel van online een portefeuille met whisky aanmaken is dat de flessen (of eventueel vaten) die je koopt op een veilige plek worden opgeslagen. De flessen zijn goed verzekerd en je kunt ze niet zelf openen. Doordat je op deze manier belegd, is de authenticiteit van een fles ook beter te garanderen, wat de waarde weer ten goede komt.

Online portefeuille met begeleiding

Heb je meer te besteden en wil je ondersteuning krijgen voor beleggen in whisky. Dan kun je een portefeuille beheren onder begeleiding. Dit kan vanaf € 25.000,- en je legt dan een uitgebreide portefeuille aan. Deze manier van beleggen maakt het ook mogelijk om whisky die nog in vaten zit aan te kopen. De ondersteuning die je hiervoor krijgt van adviseurs zorgt ervoor dat je op de hoogte bent van de risico’s, weet welke aankopen je moet doen en waar je op moet letten. De adviseurs zijn getraind in het beleggen met whisky en hebben kennis van zaken.

Vermogensbeheer met whisky

Als je er helemaal geen omkijken naar wilt hebben, dan kun je ook kiezen voor vermogensbeheer met de mogelijkheid om te beleggen in whisky. Dat kan vanaf een bedrag van ongeveer € 100.000,-, waarbij je het geld steekt in whisky. Er wordt een contract opgesteld met de wensen die je hebt, het vermogen dat je wilt beleggen en de strategie die je wilt volgen. Een dergelijk contract wordt opgesteld voor een minimale looptijd van 5 jaar. In die tijd wordt het vermogen, in de vorm van whisky, volledig voor je beheert en kunt je zonder zorgen wachten op de waardestijging van de flessen of vaten die je bezit.

Waar moet je op letten?

Voordat je gaat beleggen in whisky, is het in elk geval verstandig om enige kennis op te doen van de handelswaar. Je hoeft geen fijnproever of kenner te zijn, maar je moet wel weten waar je op moet letten bij het aanleggen van een portefeuille met whisky. Het is belangrijk dat je gaat voor flessen die zeldzaam zijn als het mogelijk is en je moet onder andere letten op de vraag en het aanbod. Factoren die van belang zijn voor beleggen in flessen whisky zijn onder andere:

 • De leeftijd;
 • Het merk;
 • De kwaliteit;
 • Het productieproces;
 • De smaak.

Tips voor beleggen in whisky

Ade bovengenoemde factoren zijn van groot belang voor het succes van de belegging die je wilt gaan doen. We geven je daarom ook nog enkele tips die je kunt gebruiken voor het maken van de juiste keuzes voor het aankopen van whisky.

 1. Kies voor flessen met een hoge leeftijd. Oudere whisky is meer waard dan jongere whisky en wel om meer redenen. De flessen zijn zeldzamer omdat de vraag in het verleden kleiner was. Hierdoor zijn er minder flessen gebotteld. De kans is ook groter dat de distilleerderijen die niet meer bestaan;
 2. Koop minimaal twee flessen per soort. Gebruik daarvan 1 fles als investering en 1 fles voor in jouw persoonlijke collectie;
 3. Ga voor flessen die afkomstig zijn van kleine lichtingen. Als er duizenden flessen van gemaakt zijn, dan is de whisky minder zeldzaam en ook minder waard. De waarde zal daardoor op de lange termijn ook veel langzamer stijgen dan bij zeldzame flessen;
 4. Schaf gelimiteerde oplages aan van bekende merken. Vaak brengen distilleerderijen jaarlijks wel een gelimiteerde oplage uit. Als je meerdere van dit soort oplages in je collectie hebt, over een bepaald aantal jaar, dan drijft dat de waarde van de volledige collectie omhoog;
 5. Probeer whisky te kopen van merken die niet meer bestaan en nog wel in trek zijn;
 6. Kies voor bekende whisky merken zoals Macallan, Ardbeg, Laphroaig en Glendronach om zeker te zijn van een goede investering.

Whisky museum

Dat beleggen in whisky lucratief kan zijn is wel duidelijk als je kijkt naar het Zagatti Museum in Sassenheim. Dit museum is volledig gewijd aan de collectie die is aangelegd door Valentino Zagatti. De collectie bestaat uit meer dan 3.000 zeer exclusieve flessen whisky. De collectie over beleggen in whisky Sassenheim bevat onder andere flessen die gebotteld zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog en meer dan 20 flessen die whisky bevatten uit de 19e eeuw. Alles bij elkaar is het zeker de moeite waard om eens te bezoeken of om inspiratie op te doen om zelf aan de slag te gaan met een belegging in whisky.

Conclusie beleggen in Whisky

Beleggen in whisky kan dus een lucratieve manier zijn om het vermogen dat je hebt verder uit te breiden. Het leuke is dat je al klein kunt beginnen voor aantrekkelijke bedragen. Wat verder ook goed is om te weten, is dat je ondersteuning kunt krijgen bij het beleggen. Wil je meer weten over de mogelijkheden en ontdekken of deze manier van beleggen iets voor jou is? Onderzoek dan welke manieren het best bij jou kunnen passen. Beleggen kan ook op andere manieren zoals je hier op deze website kunt lezen. Maak gebruik van de vergelijker die we hier aanbieden om de beste partij te vinden waarbij je aan de slag kunt gaan met beleggen. Aan de hand van jouw wensen, voorkeuren en financiële situatie kun je dan eenvoudig een keuze maken voor een partij om bij te beleggen.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 14, 2022 @ 18:35

Wellicht vind je dit ook interessant

=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=