[rank_math_breadcrumb]

Beleggen in trackers kan ideaal zijn

door | feb 19, 2022 | Beleggen, Investeren | 0 Reacties

Beleggen in trackers kan ideaal voor je zijn. De kosten een stuk lager zijn dan bij beleggingsfondsen, omdat uitgevers van trackers veel minder mensen in dienst hebben. Bovendien behaal je in trackers beleggen vaak betere resultaten dan bij beleggingsfondsen. Maar hoe werkt trackers beleggen nu eigenlijk en wat zijn de beste trackers beleggen? Dit en […]

Beleggen in trackers kan ideaal voor je zijn. De kosten een stuk lager zijn dan bij beleggingsfondsen, omdat uitgevers van trackers veel minder mensen in dienst hebben. Bovendien behaal je in trackers beleggen vaak betere resultaten dan bij beleggingsfondsen. Maar hoe werkt trackers beleggen nu eigenlijk en wat zijn de beste trackers beleggen? Dit en meer lees je in dit artikel.

Wat is in trackers beleggen?

Een tracker, ook wel een Exchange (ETF) genoemd is een beursgenoteerd fonds. Het product is voor beleggers ontworpen om een index, obligatie, grondstof of een samenstelling van producten nauwkeurig te volgen. Het doel van een tracker of ETF is dat zijn prestatie zo nauwkeurig mogelijk bij de waarde van de onderliggende producten ligt. De onderliggende waarde van een tracker of ETF kan dus verschillen, als gevolg hiervan zijn de ETF’s dan ook verschillend op het gebied van diversificatie. Als je jouw beleggingsportfolio wilt diversifiëren en op die manier het risico beperken, dan is een goed gespreide tracker of ETF een ideaal product voor jou.

Anders dan bij sommige andere fondsen, worden ze net als aandelen verhandeld op de markt. Zo kan een index tracker bijvoorbeeld de AEX of S&P500 volgen. Alle aandelen binnen een fonds, bijvoorbeeld de AEX zijn met de juist weging opgenomen. Hierdoor kunnen beleggers tegen lage kosten de index volgen. Het voornaamste voordeel van het index tracker beleggen is dat je met gemak en tegen aanzienlijk minder kosten jouw beleggingsportfolio kunt diversifiëren.

Een voorbeeld van beleggen in ETF, is een ETF long op de AEX. Zodra de waarde van de AEX omhooggaat, dan gaat ook de waarde van de ETF omhoog. Het omgekeerde geldt ook, zodra de AEX in waarde daalt, dan wordt de ETF ook minder waard.

ETF beleggen uitleg

Beleggen in ETF is anders dan het beleggen in aandelen. Daarom geven we je een kort ETF beleggen uitleg. Als je in aandelen belegt, dan word je eigenaar van een stukje van het bedrijf, maar als je gaat beleggen in trackers dan koop je een product dat enkel de waarde van de onderliggende producten volgt. Om de prestaties zo nauwkeurig mogelijk te volgen, moet een ETF uitgever een portfolio opbouwen met soortgelijke posities. Het voornaamste hierin is dat de producten met de juiste weging worden opgenomen. Daarnaast moet de uitgever de wijzigingen die gevolgen hebben voor de portfolio voortdurend monitoren.

Bij reguliere ETF’s is de waarde vergelijkbaar met de waarde van de onderliggende producten, maar het is ook mogelijk om te beleggen in leveraged ETF’s. Dit betekent dat er een hefboomwerking van toepassing is op de ETF. Wanneer er een hefboomwerking van toepassing is, dan betekent dit dat je bij de uitgever geld leent om meer in de onderliggende activa te beleggen dan het bedrag dat je zelf hebt geïnvesteerd. Over het algemeen zjjn deze leveraged ETF’s relatief vrij ingewikkeld en ze zijn gericht op korte termijn rendementen. Daar waar je hoge winsten kunt realiseren met leveraged ETF’s, kunnen ze ook zeer hoge risico’s en kosten met zich meebrengen. Daarom zijn leveraged ETF’s minder geschikt voor de beginnende beleggers.

Welke soorten ETF’s zijn er?

Er zijn verschillende soorten ETF’s verhandelbaar, die te gebruiken zijn voor verschillende beleggingsstrategieën. Hieronder een opsomming van de meest populaire soorten ETF’s:

  • Index-ETF’s zijn het meestvoorkomend. Dit type ETF of tracker heeft als doel een index zo nauwkeurig mogelijk te volgen, bijvoorbeeld de AEX of S&P 500.
  • Obligatie ETF beleggen enkel in obligaties, dit kunnen overheden, gemeenten en/of bedrijven zijn.
  • Commodity ETF’s volgen de prestaties van grondstoffen zoals ruwe olie of goud.
  • Industrie ETF’s volgen een bepaalde industrie, zoals olie, farmaceutische producent of technologie.
  • Valuta ETF’s beleggen in diverse valuta zoals de USD, GBP of HKD.
  • Inverse ETF zijn speciaal ontwikkeld om te profiteren van dalingen van de onderliggende waarde door hierop short te gaan.

In sommige gevallen kun je bij het ETF beleggen dividend uitgekeerd krijgen. Beleggers in een dividend uitkerend ETF hebben recht op alle dividenduitkeringen uit hun fonds, minus de vergoedingen en kosten. Het ETF beleggen dividend wordt minimaal een keer per jaar uitgekeerd, maar in sommige gevallen gebeurt dit vaker. Zo keren de meeste obligatie-ETF’s eens per kwartaal of zelfs een per maand dividend uit.

De voordelen van ETF’s

Voor veel beleggers is het voordeling om in een ETF of index tracker te beleggen. De belangrijkste voordelen zijn dat je passief kunt handelen, maar ook de relatief lage kosten, de handelsflexibiliteit en de diversificatie mogelijkheden.

  • Lage kosten: ETF’s worden doorgaans passief beheerd, waardoor ze in vergelijking met actief beheerde fondsen relatief lage kosten met zich meebrengen.
  • Handelsflexibiliteit: ETF’s handelen als aandelen, hierdoor zijn ze flexibeler in vergelijking met traditionele beleggingsfondsen. Je kunt ze op elk moment van de handelsdag verhandelen en ook verschillende orders plaatsen, bijvoorbeeld markt, limiet, stoplimiet en stop loss. Daarnaast kun je ze ook op marge kopen of short verkopen.
  • Diversificatie mogelijkheden: ETF’s kunnen een brede marktdekking bereiken, doordat ze uit een verzameling activa bestaan. Het voordeel hiervan is dat ETF’s helpen bij een goede risicobeheer door de diversificatie.

Het beleggen in trackers of ETF’s heeft dus als grootste voordeel dat je niet voortdurend hoeft te handelen om een bepaalde index nauwkeurig te volgen. Het actief handelen, dat wil zeggen voortduren aan en verkopen van aandelen, kost je niet alleen veel tijd maar ook aanzienlijk in de transactiekosten. Bij het beleggen in ETF kun je dus passief en tegen lagere kosten verschillende indices over de hele wereld volgen.

De nadelen van ETF’s

ETF’s brengen vele voordelen met zich mee, maar net als bij elk ander financieel product hebben ze ook nadelen, zoals:

  • Liquiditeitsvoorwaarden. De liquiditeit tussen de verschillende ETF’s varieert nogal, net als bij aandelen. Als een bepaalde ETF niet erg liquide is, dan wordt deze niet vaak verhandeld en kun je moeite hebben om jouw positie op de gewenste prijs en tijdstip te sluiten. In de meeste gevallen is de spreiding tussen de bied en laatkoers een indicatie van de liquiditeit. Hierbij geldt dat als er een grote spreiding is, dan kan het zijn dat de ETF illiquide is.
  • Onkostenratio. De onkosten zijn de jaarlijkse bedrijfskosten en de kosten om te kunnen handelen verschillen per broker. Hoe hoger de kostenratio, hoe lager je rendement.

Kosten voor het index tracker beleggen

De ETF uitgever rekent een vergoeding voor het onderhouden van het product. Doorgaans is deze vergoeding geïntegreerd in de prijs van de ETF. Omdat het zogenaamde passief beheerde producten zijn, zijn de beheerkosten laag. De vergoeding varieert meestal tussen de 0,2% en 0,6%. Naast deze beheerdersvergoeding is het ook mogelijk dat je nog transactiekosten moet betalen aan de broker die de ETF’s voor je koopt of verkoopt.

Beginnen met ETF beleggen

Om te beginnen met ETF beleggen, heb je eerst een broker nodig om een order te kunnen plaatsen. Er zijn verschillende brokers bij wie je terecht kunt om passief en met lage kosten een gediversifieerde portfolio aan te houden. De kosten per broker verschillen nogal, daarom is het ETF beleggen vergelijken bij de verschillende brokers een verstandige keuze. Het is raadzaam dat je jezelf eerst verdiept in wat de verschillende broker je kunnen bieden op het gebied van beleggen in ETF’s.

ETF beleggen vergelijken

Ben je van plan om in de beste trackers te beleggen? Dan is het ETF beleggen vergelijken bij de verschillende brokers dus belangrijk. Want hoe lager de kosten, hoe hoger je winst. Het vergelijken van de verschillende brokers doe je gemakkelijk door gebruik te maken van de vergelijker op deze pagina.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 14, 2022 @ 18:32

Wellicht vind je dit ook interessant

=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=