[rank_math_breadcrumb]

Beleggen in obligaties kan heel interessant zijn

door | feb 27, 2022 | Beleggen, Investeren | 0 Reacties

Beleggen in obligaties is niet iets wat veel particuliere belegger doen. Dit terwijl het de grootste markt ter wereld is en een belangrijk beleggingsinstrument is. Beleggen in obligaties vormt vaak een vast onderdeel in een beleggingsportefeuille om zo het risico te spreiden. Dit omdat het een hoge zekerheid geeft van bepaalde inkomsten en dat er […]

Beleggen in obligaties is niet iets wat veel particuliere belegger doen. Dit terwijl het de grootste markt ter wereld is en een belangrijk beleggingsinstrument is. Beleggen in obligaties vormt vaak een vast onderdeel in een beleggingsportefeuille om zo het risico te spreiden. Dit omdat het een hoge zekerheid geeft van bepaalde inkomsten en dat er een terugbetaling van de investering plaatsvindt na een bepaalde periode. In dit artikel vertellen we meer over het geld beleggen in obligaties, over het zelf beleggen in obligaties en nog meer.

Wat is een obligatie?

Waarschijnlijk heb je weleens gehoord over een obligatie. Maar wat is een obligatie nu eigenlijk? Een obligatie is een financieel product waar je geld mee kunt verdienen. Door middel van een obligatie kan een belegger geld lenen aan een uitgevende partij, zoals bedrijven, gemeenten of nationale overheden. De geldgever ontvangt hiervoor een rente, welke ook wel couponrente wordt genoemd. Eigenlijk is het dus gewoon een vorm van lenen. De partij of persoon die een obligatie koopt is dus een kredietgever. De reden waarom bedrijven een obligatie verstrekken is bijvoorbeeld voor een bedrijfsfinanciering. Doorgaan moet de obligatiehouder op een vooraf afgesproken datum worden terugbetaald. Tot het moment van terugbetaling ontvangt de kredietgever vaste rentebetalingen.

Beleggen in obligaties kan op verschillende manieren

Geld beleggen in obligaties kan in verschillende obligatiecategorieën, zo zijn er staatobligaties en bedrijfobligaties. Daarnaast zijn er ook verschillende varianten verkrijgbaar. Hieronder geven we je een beleggen in obligaties uitleg.

Er zijn verschillende opties om te beleggen in obligaties, hetgeen afhankelijk is van de uitgevende partij, de rente en risico. Doorgaan zijn obligaties op te splitsen naar staats- en bedrijfsobligaties. Een staatobligatie wordt uitgegeven door overheden om inkomsten te genereren. Een overheid gebruikt het geld dat ze ontvangen voor het financieren van scholen, wegen, bruggen of andere infrastructuur. Meestal is de looptijd van deze obligatie vaak 10 jaar of langer.

Bedrijven gebruiken het geld dat ze ontvangen uit de bedrijfsobligatie vaak om te investeren in bedrijfsgroei. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van onroerend goed of om winstgevende projecten uit te voeren, maar het geld kan ook worden gebruikt om meer werknemers in dienst te nemen of bijvoorbeeld voor onderzoek en ontwikkeling. Vaak hebben bedrijven voor deze financiering ook al een lening bij de bank, maar is dit niet voldoende om alles te financieren. Daarom stellen ze beleggers in de gelegenheid om geld te investeren door middel van een bedrijfsobligatie. De obligatie verschilt van zeer veilig tot zeer risicovol.

Verschillende soorten obligaties

Vaak hebben de obligaties een vaste aflossingsdatum en een vaste rentevoet, maar er zijn ook speciale soorten obligaties. Zo zijn er eeuwig lopende obligatie die geen vaste einddatum hebben en misschien wel nooit worden terugbetaald. Ook bestaan er obligaties met een variabele rente, waarbij de rentevoet variabel is. Weer een andere soort obligatie is de zogenoemde ondergeschikte obligatie. Bij deze obligatie ontvangt de obligatiehouder in het geval van een faillissement door de obligatie verstrekker pas een uitbetaling nadat alle andere obligaties zijn terugbetaald. Voor deze obligatie geldt dat zowel de opbrengsten als de risico’s relatief hoog zijn. Tot slot is er ook nog een converteerbare obligatie, het voordeel hiervan is dat de obligatie onder bepaalde voorwaarden kan worden omgezet in aandelen van het bedrijf.

Beleggen in obligaties prijsbepaling

Een obligatie keert dus periodiek couponrente uit, in de meeste gevallen is deze contant. Maar je kunt de obligaties ook verhandelen, hierdoor kan de waarde van een obligatie verschillen. De obligatieprijs wordt door meerdere factoren bepaald, zoals:

  1. Contra-cyclischObligaties zijn doorgaans contra-cyclisch, d.w.z. op het moment dat de aandelenmarkt het goed doet, is het minder interessant voor beleggers om te beleggen in obligaties. Dit omdat het beleggen in obligaties rendement lager is dan het rendement op aandelen. Omdat de vraag naar een obligatie minder is, daalt de waarde van de obligatie. Om de obligatie toch aantrekkelijk te maken en te houden verhogen de uitgevende entiteiten de rentebetalingen.
  2. RentebeleidHet rentebeleid is ook een belangrijke factor voor de prijsbepaling. Als een centrale bank de rente laag houdt en dit het geval lijkt te zijn voor de volledige looptijd van de obligatie, wordt de obligatie minder aantrekkelijk. Beleggers gaan dan vaak op zoek naar alternatieve beleggingsvormen die meer rendement opleveren. Doordat het beleggen in obligaties rendement naar verwachting lager zal zijn dan bij andere beleggingsvormen, kan het zijn dat de obligatiehouders hun posities verkopen. Doordat het aanbod in obligaties hierdoor toeneemt, kan dit leiden tot een prijsverlaging van de obligatie.
  3. Rentestijging of daling op obligatiesEen andere belangrijk invloedsfactor is de rente fluctuatie van een obligatie. Als obligatiehouders verwachten dat de rente gaat dalen, dan kan ook de prijs van de obligatie gaan dalen.
  4. De looptijd van de obligatieEen andere prijsfactor is de looptijd. Obligaties met een langere looptijd, keren vaak meer uit dan obligaties met een korte termijn, bijvoorbeeld een jaar. Dit omdat de geldverstrekkers betaald worden voor het beleggen in obligaties voor een lange tijd. De langlopende obligaties hebben meestal een hogere couponrente dan de kortlopende obligaties.

Beleggen in obligaties rendement

Je kunt het beleggen in obligaties rendement in tweeën op te delen. Zo kan je rendement behalen op het verschil tussen de aankoopprijs en de nominale waarde van een obligatie. Dit noemt men ook wel het aflossingsrendement op obligaties. Het tweede deel van het rendement op obligaties is het couponrendement. Om het couponrendement te bepalen moet er elk jaar gekeken worden naar hoeveel coupon er is verdiend en dit afzetten tegen de aankoopprijs van de obligatie.

De voordelen van beleggen in obligaties

Het grootste voordeel van beleggen in obligaties is dat het relatief veilig is. Als je de positie behoudt tot de vervaldatum, ontvang je doorgaans de nominale waarde. Tenzij de uitgevende partij in gebreke blijft. Voor die tijd ontvang je de coupons, d.w.z. de rentebetalingen. Daarnaast kun je ook nog winst boeken door de obligatie tegen een hogere koers te verkopen dan je ervoor hebt betaald. Het beleggen in obligaties rendement wordt dus niet alleen bepaald door de coupons, maar ook door de koers van de obligatie.

Beleggen in obligaties risico’s

Het beleggen in obligaties kan dus winstgevend zijn, maar er zijn ook beleggen in obligaties risico’s. Zo is een staatsobligatie minder risicovol dan een bedrijfsobligatie. Daarnaast is het zo dat de vervaldatum van tevoren is vastgesteld, dit betekent niet dat je ervan gegarandeerd bent dat je de het nominale bedrag ook ontvangt. Het kan namelijk zijn dat de uitgevende partij in gebreke blijft. Je kunt dit risico verkleinen door te onderzoeken hoe de uitgevende partij qua risicobeoordeling door onafhankelijke kredietbeoordelaars scoort. Bekende en betrouwbare kredietbeoordelaars zijn bijvoorbeeld Moody’s en Standard & Poor’s.

Zelf beleggen in obligaties

Zelf beleggen in obligaties is niet heel moeilijk. De meeste beleggers kopen de obligatie gemakkelijk via een broker. De vergoedingen per broker verschillen nogal, daarom is het altijd verstandig om de broker eerst onderling te vergelijken. Dit doe je eenvoudig door gebruik te maken van onze vergelijk op deze pagina. Zo kom je er snel achter welk broker het beste bij je past en ook welke broker je het scherpste tarief biedt. Want hoe lager de kosten hoe meer winst je uiteindelijk overhoudt.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 14, 2022 @ 18:32

Wellicht vind je dit ook interessant

=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=