[rank_math_breadcrumb]

Aandelen Kopen | Tips + Koopgids 2022

door | jun 16, 2022 | Aandelen, Beleggen | 0 Reacties

Als je aan beleggen denkt, dan denk je waarschijnlijk als eerste aan aandelen kopen. In tijden van crisis is het dan ook niet gek dat aandelen veruit het meest populaire beleggingsproduct zijn. Tegenwoordig kun je op het internet op talloze plaatsen terecht om aandelen te kopen, maar hoe werkt dat nu precies? En waar moet je allemaal op letten?

Lees onze mega gids door om er achter te komen hoe je het beste kunt beleggen in aandelen, daarnaast kun je alle aanbieders in de markt vergelijken om de perfecte aanbieder te vinden. Wil je onderzoek doen naar de beste aandelen? Bekijk dan onze lijst met reviews.

Beleggen in aandelen

Voor elk aandeel dat je koopt moet je per stuk een prijs betalen. De prijs van aandelen per bedrijf is dan dus ook verschillend. Deze prijs wordt vastgesteld aan de hand van de vraag naar de aandelen. Hoe meer mensen een bepaald aandeel willen hebben, hoe hoger de prijs daarvan zal zijn. Zo werkt het ook met het goedkoper worden van aandelen. Hoe meer mensen een bepaald aandeel verkopen, hoe goedkoper het wordt. Op deze manier kun je geld verdienen. Naast aandelen kun je ook investeren in goud, zilver en vastgoed.

Hoe werkt aandelen kopen?

Als je een aandeel koopt, dan wordt je in feite een klein stukje eigenaar van het bedrijf waarvan je aandelen koopt. Over het algemeen wordt er aan het einde van het jaar winst overgemaakt aan de aandeelhouders, dit wordt ook wel dividenduitkering genoemd. Echter zijn veel beleggers niet uit op de dividenduitkering, maar eerder op het verkopen van aandelen met winst. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat aandelen minder waard worden, dan maak je geen winst maar verlies.

Welke aandelen nu kopen?

Klinkt allemaal niet heel ingewikkeld. Je koopt simpelweg een aandeel en je verkoopt deze weer wanneer het aandeel een stuk meer waard is geworden. Hoelang erover wordt gedaan om het aandeel te verkopen hangt af van de manier hoe je aan het beleggen bent. Zo kun je gaan voor een lange termijn strategie, dan ben je een long term belegger of voor de korte termijn strategie, dan ben je een korte termijn belegger.

Wat voor soort strategie kun je toepassen bij aandelen kopen?

Als belegger ontwikkel je naar de tijd een eigen strategie, dit is ook afhankelijk van welk soort belegger je bent. Ga je voor de korte termijn of de lange termijn? Vaak worden aandelen gekocht als ze goedkoop zijn en weer verkocht als ze meer waard zijn. Je kunt als belegger niet in de toekomst kijken en bepalen of de koers gaat stijgen of dalen. Daarom blijf je altijd risico houden en is geen enkele strategie altijd winstgevend.

 • Echter zijn er wel een paar punten waar je op kunt letten om te voorspellen wat de aandelenkoers gaat doen. Brengt een beursgenoteerd bedrijf bijvoorbeeld naar buiten dat er van een product een nieuwe release komt, dan kun je aannemen dat meer mensen aandelen van dit bedrijf willen, waardoor de prijs gaat stijgen door toenemende vraag.
 • Ga je voor de long term strategie als belegger dan besteed je niet veel aandacht aan bijvoorbeeld nieuwsberichten en nieuwe releases, want je hebt er vertrouwen in dat de aandelen in de toekomst meer waard worden. Wel wordt er veel onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld eerdere activiteiten van het bedrijf of de jaarrekeningen. Lange termijn beleggers raken niet in paniek als het eventjes slecht gaat of eventjes goed.

Korte termijn beleggingen

Als je kiest voor de korte termijn strategie dan heb je vaak aandelen niet langer dan een paar uur in bezit. Dit betekent dat je snel winst kunt pakken, maar dit brengt natuurlijk ook de nodige risico’s met zich mee. Ook kijken korte termijn beleggers niet naar het bedrijf zelf maar alleen naar de verandering in de koers. Stijgt de koers, dan verkopen ze de aandelen.

Welke aandelen kopen korte termijn

Wat zijn de beste aandelen om op de korte termijn te kopen? Misschien een logische vraag, het is alleen erg lastig om deze te beantwoorden. Het marktsegment kan op elk moment veranderen, daarnaast is het algemene sentiment van de sector waarin de aandelen zich bevinden. We raden je aan om goed onderzoek te doen naar aandelen die goede patronen vertonen binnen je korte termijn strategie. Meer weten? Bekijk dan eens een online broker.

Lange termijn beleggingen

Als je als belegger kiest voor de lange termijn strategie dan heb je aandelen vaak voor een langere tijd in het bezit. Dit komt doordat je vertrouwen hebt in het bedrijf waardoor de aandelen in de toekomst een stuk meer waard worden. Je neemt dan een stuk minder risico, maar winsten pak je minder snel en zijn vaak minder lucratief.

Ook moet je veel onderzoek doen naar het bedrijf waarvan je aandelen koopt om erachter te komen of je een goede investering doet. In de meeste gevallen blijven aandelen voor enkele jaren in het bezit van de belegger en kan in de tussentijd het aandeel meer waard worden of ook minder. De belegger hecht hier geen waarde aan omdat deze ervan overtuigd is dat het aandeel in de toekomst nog meer waard is dan op het moment.

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee, CFD’s zijn complexe instrumenten en hebben een hoog risico om snel geld te verliezen als gevolg van de hefboomwerking. 78,04% van de rekeningen van retailbeleggers verliest geld bij het verhandelen van CFD’s bij deze aanbieder. U moet overwegen of u begrijpt hoe CFD’s werken en of u het zich kunt veroorloven om het hoge risico te nemen om uw geld te verliezen.

Beste aandelen top 15

De lijst met beste aandelen kan behoorlijk subjectief zijn omdat iedereen een eigen beleggingstrategie heeft. Daarnaast kan de situatie ten alle tijde veranderen, toch is het mogelijk om een goede top 10 te maken van de meest populaire aandelen van dit moment, zo heb je een goed overzicht van bedrijven die je in de gaten moet houden, de top 15 beste aandelen op dit moment zijn:

 1. Amazon
 2. Google
 3. ASML
 4. TESLA
 5. Facebook
 6. Apple
 7. DSM
 8. Netflix
 9. Adyen
 10. Accenture
 11. Microsoft
 12. AEGON
 13. NViDIA
 14. Shell
 15. Snapchat

1. Amazon aandeel

Op dit moment is Amazon een van de meest populaire Amerikaanse aandelen op de markt, gek is dat natuurlijk niet door de huidige coronacrisis. Door de overheids-maatregelen en omstandigheden doen extreem veel mensen online aankopen waardoor de koers van Amazon erg sterk gestegen is. Wil je meer weten? Bekijk dan onze Amazon aandelen gids.

2. Google aandeel

Google doet het op dit moment ook echt uitstekend, ook dit merk is natuurlijk een van de meest populaire Amerikaanse aandelen in de tech-sector. De dominante positie van Google staat natuurlijk buiten kijf, maar door de versnelde technologische ontwikkelingen van de laatste tijd staat de koers op een hoog peil. Wil je meer weten? Bekijk dan de Google aandelen gids. 

3. ASML aandeel

ASML is een van onze top technologie bedrijven in Nederland, de afgelopen jaren heeft dit bedrijf enorme winsten en groei gemaakt met de grote vraag naar hoogwaardige computerchips. Het is daarom niet gek dat ASML steevast tot de meest populaire aandelen van Nederlanders valt. Meer weten? Lees dan de ASML aandelen gids.

4. TESLA aandeel

TESLA heeft dit afgelopen jaar een geweldige koers gehad, uiteraard heeft de verregaande research en development op het gebied van batterijen een mooie toekomst voor zich, maar ook de cijfers van de elektrische autoproducten zien er steeds beter uit. Tijdens de coronacrisis is de koers naar recordhoogtes gegroeid. Wil je meer weten? Lees dan de TESLA aandelen gids.

5. Facebook aandeel

Facebook, wie kent het bedrijf niet of beter gezegd: wie heeft er geen account? In 2018 hadden meer dan twee miljard mensen een account bij deze website. Over de jaren heen heeft het bedrijf al jaren een stevige positie opgebouwd, en de tech-gigant is de afgelopen tijd alleen maar sterker geworden op de beurs. Meer weten? Lees dan alles in de Facebook aandelen gids.

6. Apple aandeel

De afgelopen tijd was beleggen in aandelen natuurlijk enorm populair, en nog steeds zijn er enorm veel mensen die Apple een interessant aandeel vinden. Gek is dat niet, want net zoals alle andere tech-giganten heeft dit bedrijf weer een flinke stijging genoteerd. Door de sterke positie van dit merk ziet het er goed uit. Wil je meer weten? Lees dan direct onze de Apple aandelen gids.

7. DSM aandeel

Op dit moment richt de Nederlandse speler DSM zich vooral op producten in de voedingsmiddelenindustrie, gezondheidssector, verf en bouw & automobielindustrie. Het aandeel van dit bedrijf schommelt de laatste jaren tussen de €45,- en €60,- per aandeel, toch heeft DSM tijdens de coronacrisis goede zaken gedaan op de beurs. Wil je meer weten? Lees dan de DSM aandelen gids door.

8. Netflix aandeel

De afgelopen jaren heeft ook Netflix een behoorlijk sterke positie opgebouwd tussen alle andere Amerikaanse aandelen, het aantal abonnees blijft toenemen en ondanks sterkere concurrentie blijft het bedrijf goed presteren en ziet de toekomst er veelbelovend uit. Wil je meer weten over deze streaming-gigant of ben je benieuwd naar de huidige koers? Bekijk dan onze Netflix aandelen gids.

9. Adyen aandeel

Een van de best presterende Nederlandse aandelen van dit jaar is het bedrijf Adyen, in de internationale techwereld was dit het grote succes van het jaar. Vorige jaar kwam het bedrijf op de beurs en was dat een groot succes, wellicht nog wat jong, maar door de sterke opkomst van wereldwijd online betalingsverkeer ziet de toekomst er goed uit. Wil je meer weten? Lees dan de Adyen aandelen gids door.

10. Accenture aandeel

Accenture is al jaren een succesvol bedrijf als internationaal bekend organisatie-adviesbureau, denk daarbij aan diensten op het gebied van technologie, management en businessconsulting. De afgelopen tijd heeft de koers een mooie stijging gepakt en het is dan ook een van de meest populaire aandelen in Nederland op dit moment. Meer weten? Lees dan de Accenture aandelen gids.

11. Microsoft aandeel

Microsoft is natuurlijk een van de grootste Amerikaanse bedrijven en nog steeds met het hoofdkwartier gevestigd in Redmond. De afgelopen tijd hebben we in de tech sector een stevige groei gezien van de koers, als je aandelen kopen makkelijk wil maken kun je best bouwen op Microsoft. Wil je meer weten? Lees dan direct onze Microsoft aandelen gids door.

12. AEGON aandeel

AEGON is al een oude speler in de Nederlandse verzekeringsmarkt en ook nog stevig vertegenwoordigd op de beurs. Tegenwoordig is het bedrijf ook in meer dan twintig landen actief waaronder landen in Amerika, Europa en Azië. Aandelen kopen van een Nederlands bedrijf? Bekijk de koers van afgelopen tijd in onze AEGON aandelen gids.

13. NViDIA aandeel

Nvidia is een van de grootste producenten van onder meer computer hardware waarbij de nadruk op grafische kaarten en chipsets voor de moederborden van AMD en Intel processors. De afgelopen tijd heeft ook dit bedrijf een flinke koersstijging gemaakt zoals bijna heel de tech-markt, meer weten? Lees dan direct onze NViDIA aandelen gids door.

14. Shell andeel

Shell had natuurlijk flink wat te verduren dit jaar, voor het eerst in jaren was er geen sprake van een dividenduitkering. Toch begint het aandeel al weer wat op te krabbelen en het is vrijwel zeker dat dit bedrijf op termijn weer naar een stabiele koers groeit. Wil je meer weten over de koers of eventuele ontwikkelingen? Bekijk dan de aandelen kopen van Shell gids.

15. Snapchat aandeel

Snapchat is al een tijdje bezig met het verlagen van de kosten. Dit zorgt ervoor dat er een grotere winstmarge ontstaat. Op dit moment ziet de toekomst er ook voor deze tech speler goed uit, in 2020 zijn er meer gebruikers bijgekomen als verwacht. Wil je meer weten over de koers en ontwikkeling? Lees dan over aandelen kopen in de Snapchat gids.

Hoe kan ik aandelen kopen en verkopen?

Je kunt aandelen kopen en verkopen bij een broker. Het is een financiële instelling die jouw aandelen in beheer heeft. Zo kun je vaak al bij je bank terecht om aandelen te kopen. Echter zijn er niet veel beleggers die gebruik maken van de bank als broker omdat deze vaak erg duur zijn. Veel vaker wordt er gekozen voor een online broker of een beleggingsfonds.

Met een beleggingsfonds wordt er belegd voor jou wat betekent dat je zelf geen kennis hoeft te hebben van beleggen en van de aandelenkoers. Dit gebeurt allemaal door een expert op het gebied van beleggen. Let wel op met het verkopen en kopen aandelen, want dit neemt altijd risico’s met zich mee.

Aandelen kopen voor beginners

Ben je een beginner en weet je nog niet precies hoe je moet beginnen met een aandeel kopen? Het is dan belangrijk om voldoende informatie te verzilveren, op die manier kun je de beste beslissing maken, daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om ervaring op te doen. Om je op weg te helpen hebben we een aantal vragen opgesteld die je kunnen helpen bij het kiezen van de beste aandelen voor jouw portfolio:

 • Zien de economische indicatoren er positief uit, en is er een stijgende trend zichtbaar op de operationele marge of de gemiddelde winst per aandeel?
 • Ken ik de sector waarin het bedrijf actief is? Heb ik genoeg informatie over de markt verzameld?
 • Zijn er dividenden beschikbaar gesteld door de vennootschap?
 • Heb ik genoeg onderzoek gedaan naar het management van het bedrijf, en weet ik genoeg over de directe omgeving van de vennootschap? En veranderen deze dividenden elk jaar?

Kopen aandelen serieus overwegen? Dan zou je op vrijwel al deze vragen een positief antwoord moeten geven, maak je geen zorgen over hoe je deze moet aankopen, dat is tegenwoordig eenvoudig en snel te regelen bij een betrouwbare partij. Wil je kijken waar? Klik dan op deze link

Beste maand om aandelen te kopen

We krijgen regelmatig de vraag, is er een beste maand, dag of tijd om aandelen te kopen? Een goede vraag want deze factor kan behoorlijk wat invloed hebben op je aankoopgedrag op de beurs. Handelsbeslissingen nemen doe je natuurlijk op basis van je eigen strategie, en manier van aandelen kopen en verkopen.

Doorgaans hebben de markten een positief rendement rond de jaarwisseling, maar er zijn meer trends te zien denk bijvoorbeeld aan de laatste ontwikkeling rondom winsten van bedrijven die voor elke elektrische auto thuis een laadpaal installeren. De zomermaanden zijn namelijk ook sterk, wat opvalt is dat september ook relatief vaak een slechte maand is. Doorgaans zie je dan ook dat handelaars vaak overwegen om in September op grote schaal in de aandelenmarkt te stappen. Een andere trend die we regelmatig zien op de aandelenmarkt is het januari-effect. In het begin van het nieuwe jaar komen veel beleggers de aandelenmarkt op.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 19, 2022 @ 20:24

Wellicht vind je dit ook interessant

=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=