Op het moment dat je in bezit bent van effecten is het mogelijk om bij een kredietverstrekker een bedrag te lenen op basis van de waarde van deze effecten, een effectenkrediet wordt het genoemd.
Als we spreken over effecten dan hebben we het over aandelen en obligaties, alle andere vormen van beleggen worden niet meegerekend bij deze leenvorm.
Op het moment dat je zo’n krediet wilt aanvragen geldt de waarde van de portefeuille als onderpand, het is dus erg belangrijk dat de waarde van je effectenportefeuille stabiel is.
Het maximaal te lenen bedrag is dus afhankelijk van de waarde van je portefeuille. We gaan in dit artikel antwoord geven op de vraag: wat is effectenkrediet en hoe kan ik deze aanvragen?
Waar kan ik een effectenkrediet aanvragen?
Bij de meeste kredietverstrekkers is het mogelijk om een lening af te sluiten in de vorm van een effectenkrediet.
In de meeste gevallen bieden de kredietverstrekkers een kredietlimiet tussen de 50% en 80% van de waarde van je portefeuille.
De waarde van je portefeuille, en dus ook het kredietlimiet, worden iedere dag op basis van de actuele koersen berekend. Zoals eerder benoemd is het dus bij de meeste kredietverstrekkers mogelijk om zo’n krediet aan te vragen.
Om een beter beeld te schetsen over dit krediet en de rente die daar bij komt kijken hebben wij Binck als voorbeeld gebruikt in dit artikel.
Binck is een online broker en een organisatie die leningen verstrekt, Lynx en DeGiro zijn ook twee veel gebruikte online brokers die misschien van pas kunnen komen als je op zoek bent naar mogelijkheden.
Binck effectenkrediet
Binck is een kredietverstrekker en online broker die al 20 jaar gespecialiseerd is in beleggen. Het zal niet de eerste de beste bank zijn die in je op komt, maar op het gebied van beleggen zijn zij een specialist.
Effectenkrediet Binck rente: | |
---|---|
Creditrente EURO | Eonia – 0.75 % (min. 0%) |
Debetrente USD | Fed. Funds Target Rate + 5.5 % |
Debetrente EURO | Eonia + 4 % |
Creditrente USD | Fed. Funds Target Rate – 1 % (min. 0%) |
Je kunt er dus voor kiezen om een effectenkrediet bij Binck af te sluiten, zo ben je zeker van een goed advies van verschillende specialisten.
Uiteraard moet er ook voor deze vorm van lenen rente worden betaald, wij hebben deze tarieven voor jou op een rijtje gezet.
De rente van een effectenkrediet bij Binck kan verschillen zoals je ziet, houdt hier dan ook rekening mee op het moment dat je een krediet wilt laten verstrekken door Binck.
Nadelen van effectenkrediet
Helaas zijn er ook een aantal nadelen bij deze vorm van lenen, zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je kredietlimiet daalt.
Zoals eerder benoemd is dit limiet verbonden aan de waarde van je portefeuille, op het moment dat de waarde van je portefeuille daalt zal ook het maximaal opneembare krediet dalen.
Mocht het zo zijn dat je voor de waarde daling van je portefeuille het maximale krediet hebt opgenomen, dan moet je het verschil tussen het opgenomen krediet en het nieuwe maximale opneembare krediet direct terugbetalen.
Als dit op het moment niet mogelijk is dan wordt er een deel van je portefeuille verkocht zodat de kosten toch gedekt kunnen worden, de waarde van je portefeuille neemt dus nog een keer af.
Een voordeel aan een effectenkrediet is dat de rente vaak lager ligt dan bij andere leenvormen zoals consumptief krediet of goederenkrediet.