Consumptief krediet, wat betekent het precies? | Lees jezelf in & kom er direct achter!

apr 30, 2020 | 0 Reacties

De term consumptief krediet omvat een aantal financieringsvormen die bedoeld zijn voor consumenten. Wanneer je iets wilt kopen maar je hebt hier geen spaargeld voor beschikbaar, of je wilt simpelweg je spaargeld niet aanspreken, dan kun je kiezen uit meerdere kredietvormen. Wellicht maak je er al gebruik van, zonder dat je jezelf realiseert dat het om een consumptief krediet gaat.

Een consumptief krediet voldoet aan de voorwaarden zoals vermeld in de Wet op het financieel toezicht en is dus een veilig krediet. We geven je graag antwoord op de vraag “Wat is een consumptief krediet?” en waar je op moet letten bij het kiezen van de kredietvorm en het afsluiten.

Soorten consumptief krediet

De term consumptief krediet heeft als betekenis een krediet dat bedoeld is om consumenten in staat te stellen zaken te financieren waarvoor zij geen eigen financiële middelen beschikbaar hebben. De bekendste kredietvormen zijn:

Bij al deze vormen van consumptief krediet vindt als het goed is een check van je kredietwaardigheid plaats, meestal bij het Bureau Kredietregistratie in Tiel. Op die manier wordt voorkomen dat je te veel geld leent en daardoor niet meer aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen.

Hoeveel rente betaal je op consumptief krediet?

Als je geld leent moet je daarover rente betalen. Hoe hoog de rente is hangt af van het soort consumptief krediet waar je voor kiest. Voor een debetstand op je betaalrekening bij de bank betaal je doorgaans niet zo heel veel rente.

Als je een uitgave doet met je creditcard en je lost het openstaande saldo niet binnen 21 dagen af dan betaal je over de debetstand gemiddeld 14% rente. Als je kiest voor een doorlopend krediet of een persoonlijke lening ligt de rente een stuk lager.

Bij een doorlopend krediet is het bovendien zo dat je nooit rente betaalt over het saldo dat je niet hebt opgenomen. De rente op consumptief krediet is aan regels gebonden. Een consumptief krediet moet voldoen aan de regels in deze wet, en dus ook aan de voorwaarden voor het berekenen van de rente.

Waarom kiezen mensen voor een consumptief krediet?

Als je geld wilt lenen dan is een consumptief krediet de meest gekozen vorm om geld te lenen. Andere opties zijn verhogen van de hypotheek op je huis, maar dat kan alleen als je geld nodig hebt om je huis op te knappen, bijvoorbeeld met een nieuwe keuken of een dakkapel.

Een andere mogelijkheid is geld lenen van familie of vrienden, maar hier zitten best wat nadelen aan. Als je kiest voor een krediet via een erkende kredietverstrekker krijg je te maken met de gedragscode consumptief krediet, waar alle verstrekkers van dit soort kredieten in welke vorm dan ook zich aan moeten houden.

In de wft consumptief krediet samenvatting online kun je lezen wat de wet zegt over het verstrekken van consumptieve kredieten en hoe kredietverstrekkers hiermee om moeten gaan.

Is een consumptief krediet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting?

In sommige gevallen is de rente die je betaalt voor een consumptief krediet aftrekbaar van de inkomstenbelasting die je moet betalen. Of dat zo is hangt af van het doel waarvoor je de lening bent aangegaan.

De Belastingdienst kan je informatie verstrekken of in jouw geval de rente die je betaalt voor je consumptief krediet aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting die je moet betalen.

Kun je een consumptief krediet nemen als je een hypotheek hebt?

Heb je een hypotheek dan kun je in veel gevallen daarnaast een consumptief krediet afsluiten in welke vorm dan ook. Wel zullen verantwoordelijke kredietverstrekkers altijd een kredietcheck doen om te controleren of je in staat bent om de aflossing te betalen.

Hierover zijn afspraken gemaakt om te voorkomen dat consumenten in de problemen komen doordat ze financieel gezien te veel risico nemen. Als je de aflossing van een lening niet meer kunt betalen wordt er in het ergste geval beslag gelegd op je inkomen en dan kom je nog veel verder in de problemen.

Je krijgt dan namelijk ook te maken met invorderingskosten waardoor je schuld verder oploopt.

Bij wie sluit je een consumptief krediet af?

Heb je geld nodig voor een noodzakelijke aanschaf of vind je het wel makkelijk om wat extra bestedingsruimte te hebben in de vorm van een doorlopend krediet of een creditcard? Ga dan voordat je een overeenkomst aangaat eerst consumptief krediet online vergelijken.

Dit kan je veel geld opleveren, omdat er soms flinke verschillen zitten in de rente die je betaalt voor een krediet en de bijkomende kosten. Lees ook altijd goed de voorwaarden.

Kun je tussentijds boetevrij aflossen, hoe hoog is de rente van het consumptief krediet en houdt de verstrekker zich aan de regels die in de wet op het consumptief krediet zijn opgenomen? Zo weet je zeker dat je veilig leent en dat je geen woekerrente betaalt.

Consumptief krediet vergelijken 2022

Waardering

★★★★★ 

9.0 / 10

Maximale lening

Tot € 75.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • Minimaal € 5.000,-
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,6%

€ 550,- gemiddelde besparing per klant

Snel en simpel: in 4 stappen naar jouw lening!

Expert in leningen en doorlopend krediet

Waardering

★★★★★ 

8.7 / 10

Maximale lening

Tot € 150.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 4.8 uit 5 door eigen klanten

Volledig verantwoord lenen

Waardering

★★★★★ 

8.4 / 10

Maximale lening

Tot € 50.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 5,8%

Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 8.4 door haar klanten

Binnen 2 werkdagen na goedkeuring op de rekening

Waardering

★★★★★ 

8.2 / 10

Maximale lening

Meer dan €100.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • Minimaal € 5.000,-
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Binnen enkele uren antwoord op uw aanvraag

Heldere en duidelijke communicatie gegarandeerd

Laagste rente in de markt

Waardering

★★★★★ 

7.9 / 10

Maximale lening

Tot € 50.000,-

Eisen

 • Minimaal 18 jaar
 • BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

Binnen 1 werkdag antwoord op aanvraag

Persoonlijke leningen & doorlopende kredieten

Zakelijke en particuliere leningen

Let op: geld lenen, kost geld. Lening aanvraag vanaf een minimale leeftijd van 18 jaar.

Bekijk hier handige video’s over het consumptief krediet