Ook in de wereld van retailers is er veel veranderd, tegenwoordig kun je namelijk laptops op afbetaling kopen of zelfs kiezen voor een lease. Maar hoe werkt dit nu precies en kun je ook kiezen voor een laptop in termijnen betalen zonder bkr? Lees dit artikel verder om er achter te komen, we hebben alle belangrijke onderwerpen doorgenomen zodat je precies weet waar je aan toe bent.
Hoe werkt een laptop op afbetaling zonder BKR
Er zijn een aantal dingen belangrijk als je aan het nadenken bent over een laptop kopen op afbetaling zonder BKR registratie. Zo moet je er rekening mee houden dat er bij de meeste bekende retailers een normale BKR check wordt uitgevoerd, en dat kan voor problemen zorgen als je een negatieve codering hebt staan.
Bij deze financieringsvorm kies je er voor dat een tussenpersoon de aanschafwaarde voor je betaalt, daarna betaal je in maandelijkse termijnen het bedrag terug. We noemen dat ook wel een gespreide betaling en grote spelers zoals BCC, Mediamarkt en Expert bieden deze optie aan. Soms is het ook mogelijk om een derde partij je laptop te laten financieren, in dat geval hebben we het over een laptop kopen met een lening.
- Zoals net besproken zijn er retailers die wel een BKR toetsing uitvoeren, andere zullen enkel wat vragen stellen over je financiële situatie. Hierbij wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met de waarde van de laptop en wordt er gekeken naar je maandelijkse inkomen. Op basis van de vragen en de vergaarde informatie wordt er gekeken of het nodig is om een BKR check uit te voeren.
- Als je een aankoop doet die onder de 250 euro ligt, dan is het vaak zo dat er geen kredietwaardigheidstest wordt uitgevoerd. Een negatieve BKR codering hoeft dus niet direct te betekenen dat je niet in aanmerking komt voor laptop termijnen zonder bkr. Doorgaans is het mogelijk om een termijn van 12, 24, 36, of 60 maanden te kiezen. Let wel goed op, hoe langer de looptijd is, hoe hoger de uiteindelijke prijs van je laptop is.
Belangrijke info laptop gespreid betalen zonder bkr
Een van de belangrijkste zaken waar je dus op moet letten is de looptijd van de termijnen, als je bijvoorbeeld kiest voor 60 maanden heb je wel lang om het bedrag af te lossen, maar je betaalt langer rente en de laptop is na deze periode flink in waarde gedaald.
Doorgaans ben je beter af met een zo kort mogelijke looptijd, zo ben je zeker van de laagste rente kosten. Tevens ontwikkelen laptops snel door waardoor je met lange looptijden al binnen 2 jaar te maken kan hebben met een sterk verouderd model.
Denk aan de jaarlijkse afschrijving van de laptop
Dat komt door de jaarlijkse afschrijving, na 2 jaar is een nieuwe laptop eigenlijk al zo goed als afgeschreven. Daarnaast kan het ook zijn dat je laptop schade oploopt tijdens de looptijd waardoor de waarde verder daalt. Het komt namelijk regelmatig voor dat mensen hun laptop laten vallen of dat er hardware kapot gaat.
Zeker als je voor een model in het laag-midden segment kiest, waarbij je moet denken aan merken zoals Toshiba of Acer is er een behoorlijke afschrijving te zien. Het is daarom aan te raden om een korte looptijd te kiezen als je gaat voor een laptop op afbetaling zonder bkr toetsing.
Kies voor een korte looptijd
We raden je dan ook aan om een zo kort mogelijke looptijd te kiezen, hoe korter de looptijd is, hoe lager de rentekosten zullen zijn. Daarnaast bescherm je jezelf ook tegen het risico op schade en is de afschrijving van je product minimaal.
Zo kun je je laptop zonder bkr na 1 of 2 jaar misschien nog verkopen voor een redelijke prijs. Doorgaans is dit ook het geval bij andere retail producten zoals bijvoorbeeld een televisie kopen zonder BKR, of een wasmachine op afbetaling kopen.
Waarom wel of niet kiezen voor een laptop afbetaling zonder bkr
Uiteraard zitten er voordelen aan het kiezen voor laptop afbetaling zonder bkr, zo hoef je maar een klein bedrag per maand te betalen voor je laptop en hoef je het volledige bedrag niet in een keer te spenderen.
Daarnaast is het natuurlijk prettig dat je direct aan de slag kan met je nieuwe apparaat omdat deze de volgende dag al bezorgd wordt. Ook is het mogelijk om je nieuwe laptop op te halen.
- In principe zijn de kosten voor een laptop zonder bkr toetsing behoorlijk betaalbaar, je kunt bij een aantal aanbieders al beschikken over een laptop die je 11 euro per maand kost. Je moet dan denken aan een laptop met een waarde van ongeveer 500 euro.
- Zoals Johan Cruijff altijd heeft gezegd, ieder voordeel heeft zijn nadeel. Dat is ook zeker het geval met laptop leasen zonder bkr. Zo kan er dus schade ontstaan tijdens de looptijd, als je laptop kapot gaat moet je de schade zelf repareren of gebruik maken van de garantievoorwaarden. Je kunt het eigenlijk vergelijken met een mobiel telefoonabonnement, als je toestel kapot gaat draai je zelf op voor de kosten en moet je je maandelijkse bedrag blijven aflossen.
Geen garantie meer, kapotte laptop
Dat kan erg vervelend zijn, als je laptop namelijk geen garantie meer heeft dan betaal je dus voor een kapotte laptop die je niet meer gebruikt. Uiteraard is het andere nadeel dat je een rente betaalt voor je laptop, deze is in verhouding met de product waarde relatief hoog. Daardoor betaal je voor een laptop zonder bkr een behoorlijk hoge prijs in vergelijking met de aanschafwaarde in een keer betalen.
Laptop leasen zonder BKR en rente
We hebben net besproken dat de rente relatief hoog kan liggen, de reden waarom retailers je de mogelijkheid geven om een laptop te leasen is natuurlijk deze hoge rente.
Op dit moment zijn er wel een hoop aanbieders die je een laptop afbetaling zonder BKR toetsing aanbieden, je moet dan doorgaans denken aan een rentepercentage dat tussen de 10 a 20 procent ligt. Een fors percentage als je je beseft dat je voor een normale lening maar 2 tot 5 procent betaalt.
- Soms wordt er niet altijd goed gekeken naar je kredietwaardigheid, natuurlijk moet een tientje of 15 euro per maand geen probleem zijn voor de meeste mensen, maar koop in ieder geval niets waarvan je weet dat je het niet terug kan betalen in de gekozen looptijd. De kosten kunnen daardoor nog hoger worden en je loopt het risico om een negatieve BKR codering te krijgen omdat je niet aan je verplichtingen kan voldoen.
Voor- en nadelen laptop afbetaling zonder BKR
Ok, onze eindconclusie om alle weetjes nog eens even op te sommen. Een laptop gespreid betalen zonder BKR heeft voordelen en is behoorlijk aantrekkelijk als je even krap bij kas zit en toch een nieuwe laptop nodig hebt, maar er kleven ook zeker wat nadelen aan:
Voordelen
- Ga direct aan de slag met je nieuwe laptop na tekenen overeenkomst
- Betaal de totale waarde in kleine bedragen in termijnen
- Geen spaargeld nodig om de aanschafwaarde te betalen
- Laptops in het hogere segment zijn makkelijker betaalbaar
Nadelen
- Je betaalt rente over het openstaande bedrag, je laptop wordt dus duurder
- Wanneer je je betalingsverplichting niet nakomt krijg je te maken met sancties
- Je hebt een betalingsverplichting voor een relatief lange periode afgesloten
- Als je laptop kapot gaat draai je zelf op voor de kosten