Als bedrijf is het belangrijk om te beschikken over voldoende werkkapitaal. Hieronder verstaan we de liquide middelen in kas en en op de bank. Hiermee kun je namelijk voorraad inkopen en crediteuren afbetalen. Voldoende liquide middelen zijn essentieel om de onderneming draaiende te houden om door te kunnen groeien. Echter wil het in sommige gevallen wel eens voorkomen dat een onderneming niet over voldoende kapitaal beschikt. In dat geval kan het uitkomst bieden om extra werkkapitaal aan te trekken door middel van een zakelijke lening of krediet. Op deze pagina vertellen we jou daarom meer over de mogelijkheden, voordelen en aandachtspunten.
Wat is werkkapitaal?
Werkkapitaal is simpel gezegd geld dat je nodig hebt om als ondernemer mee te kunnen ‘werken’. Denk hierbij aan de dagelijkse kosten van jouw onderneming, zoals huur, personeelskosten en inkoopkosten. Het is dus belangrijk dat je als onderneming over voldoende geld bezit om aan je betalingsverplichtingen (binnen een jaar) te kunnen voldoen. Is dit namelijk niet het geval? Dan kun je in financiële problemen terecht raken, en daar zit natuurlijk geen enkele onderneming op te wachten. Dit is dan ook de reden waarom financiering voor werkkapitaal een veelvoorkomend iets is.
Wat heeft invloed op het werkkapitaal?
Er zijn drie belangrijke factoren die invloed hebben op het werkkapitaal van een onderneming, namelijk de debiteuren, crediteuren en de voorraden. Alle drie de componenten zijn van belang bij het bepalen van het kapitaal van een onderneming, maar de debiteuren en crediteuren zijn misschien wel het belangrijkste.
Laten we beginnen bij de debiteuren, dit zijn de klanten van een onderneming die nog moeten betalen. Als je als bedrijf-zijnde een factuur verstuurd kan het zijn dat de klant binnen een bepaalde betalingstermijn moet betalen. Vaak is dit het geval bij B2B (business to business). Hierbij geldt dat hoe langer de betalingstermijn is, hoe langer de onderneming op het geld moet wachten. Een manier om dit tegen te gaan en te voorkomen dat je lang op je geld wachten is factoring.
Aan de andere kant heb je de crediteuren, dit zijn bedrijven die nog betaald moeten worden door de onderneming. In veel gevallen betreft het hier leveranciers en bijvoorbeeld koeriersdiensten. Zij moeten namelijk nog worden betaald, maar hoe langer de betalingstermijn, hoe langer de onderneming het geld nog kan gebruiken voor andere doeleinden.
Als laatst, maar zeker niet als minst heb je nog de voorraad. Dit is ook een factor die invloed heeft op het werkkapitaal, aangezien het geld van de onderneming nog ‘vast’ zit in deze producten. Hoe sneller de producten worden verkocht, hoe sneller de voorraad kan worden omgezet in liquide middelen.
Financieren van werkkapitaal: wat zijn de mogelijkheden?
Heb je als ondernemer betalingsproblemen of kun je net wat extra werkkapitaal gebruiken? Dan kan het een verstandige keuze zijn om extra werkkapitaal aan te trekken. Hierbij heb je verschillende mogelijkheden om het te verhogen. Om je een beter beeld te geven gaan we hieronder iets dieper op in de mogelijkheden.
Financieren via zakelijke lening
Een veelvoorkomende vorm van financiering van werkkapitaal is een zakelijke lening afsluiten. Dit kan tegenwoordig niet alleen bij banken, maar ook bij non-bancaire geldverstrekkers. Je spreekt van te voren of met de verstrekker hoeveel geld je wilt lenen. Vervolgens wordt het risico voor de geldverstrekker bepaald op basis van financiële gegevens van de onderneming. Hierop wordt uiteindelijk de hoogte van de rente bepaald.
Bij een zakelijke lening weet je van tevoren precies hoeveel je moet terugbetalen, hoe hoog de rente, wanneer je moet betalen en voor hoelang (looptijd). Je weet dus precies wat je kunt verwachten en komt niet voor vervelende verassingen te staan.
Financieren via zakelijk krediet
Veel ondernemingen kiezen toch liever voor financiering van werkkapitaal via een zakelijk krediet. Met een zakelijk krediet ben je namelijk veel flexibeler en hoef je van te voren niet precies te weten hoeveel geld je nodig hebt. Je krijgt namelijk een bepaald bedrag tot je beschikking wat je kunt gebruiken als het nodig is.
Stel je komt een maand net niet goed uit en moet nog een crediteur afbetalen? Dan zou je een deel van het zakelijke krediet kunnen opnemen voor het betalen van bijvoorbeeld de leverancier. Vervolgens betaal je alleen rente over het bedrag dat je hebt opgenomen. Hiermee kun je een hoop kosten besparen, omdat je niet over het hele krediet rente hoeft te betalen.
Financieren via factoring
Factoring wordt steeds populairder en dat is natuurlijk niet gek. Met factoring kun je namelijk je werkkapitaal verhogen doordat uitgaande facturen (bijna) direct worden overgemaakt. Hierdoor hoef je dus niet meer te wachten totdat de betalingstermijn bijna verloopt, maar kun je direct rekenen op je geld.
Bij factoring verkoop je de facturen of laat je deze voorschieten door factoringmaatschappijen. Zij nemen dus als het ware jouw debiteuren over en in ruil daarvoor betaal je een bepaald percentage aan de maatschappij. Zij nemen immers ook het debiteuren risico op zich, en net als bij de bank vraagt risico om rente.
Bruto- en netto werkkapitaal berekenen
Wil je graag het werkkapitaal van je onderneming berekenen? Dan is het goed om te weten dat er ook een verschil is tussen bruto- en netto werkkapitaal. Hiervoor zijn dan ook verschillende formules opgesteld. Hieronder zie je hoe de formules zijn opgebouwd:
Bruto werkkapitaal formule:
Vlottende activa = bruto werkkapitaal
Netto werkkapitaal formule:
Vlottende activa – vreemd vermogen (uitstaande leningen + crediteuren) = netto werkkapitaal
Zoals je ziet wordt er bij het bruto werkkapitaal geen rekening gehouden met de crediteuren en andere kosten, maar alleen met de debiteuren en inkomsten op de korte termijn. Het is echter goed om er als onderneming voor te zorgen dat ook het netto werkkapitaal in orde is voor de lange termijn.
Verhoog je werkkapitaal met een zakelijke lening of krediet
Wil jij vandaag nog op zoek gaan naar een bank of kredietverstrekker om extra werkkapitaal aan te trekken? Neem dan eens een kijkje in de vergelijker op deze pagina. Hier vind je namelijk diverse aanbieders van zakelijke leningen en kredieten die je met elkaar kunt vergelijken. Vergelijk de aanbieders onderling op rente, looptijden en andere belangrijke voorwaardes om de beste te vinden voor de situatie van je onderneming. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat je nooit teveel betaald voor een zakelijke lening of krediet.