Werkkapitaal financieren

door | jun 17, 2022 | Geld Lenen, Zakelijke lening | 0 Reacties

Als bedrijf is het belangrijk om te beschikken over voldoende werkkapitaal. Hieronder verstaan we de liquide middelen in kas en en op de bank. Hiermee kun je namelijk voorraad inkopen en crediteuren afbetalen. Voldoende liquide middelen zijn essentieel om de onderneming draaiende te houden om door te kunnen groeien. Echter wil het in sommige gevallen […]

Binnen 24 uur uitbetaald

  • €1.000,- tot €200.000,- lenen
  • Looptijden van 6 tot 18 maanden
  • Geen verborgen kosten of bindingstijd
  • Gratis offerte en 100% vrijblijvend
  • Digitale & snelle aanvraag

OFFERTE AANVRAGEN

★★★★: 4,5/5

N
Zakelijke leningen vergelijken

Online aanvraag binnen mum van tijd

N
Onafhankelijk & Gratis

Wij zijn 100% onafhankelijk

N
Betrouwbare kredietverstrekkers
Doorgaans binnen 24 uur op je rekening

Vergelijk zakelijke leningen

1
Krediet groep nederland
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★★

9,5 / 10

Max. bedrag

€1.000,- tot €200.000,-

Looptijd

6 tot 18 maanden

Rente*

Vaste kosten

 Volledige lening op elk moment en zonder extra kosten terugbetalen
Vandaag nog op je rekening & in 1 minuut aangevraagd
Geen verborgen kosten of bindingstijd

2

bridgefund
Binnen 6 uur duidelijkheid

★★★★★

9 / 10

Max. bedrag

€5.000,- tot €250.000,-

Looptijd

3 tot 24 maanden

Rente*

1% per maand

 Online aanvraag zonder jaarverslagen en businessplannen
Vandaag nog op je rekening (record is 4 uur)
Eerder aflossen? Je ontvangt korting
3
KredietSpotter
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★★

8,7 / 10

Max. bedrag

€3.000,- tot €1.000.000,-

Looptijd

3 tot 24 maanden

Rente*

0,8% per maand

 200+ miljoen euro gefinancierd bij 4600 verschillende bedrijven

Geen ingewikkelde kredietchecks
Deskundig team welke je door het gehele proces leidt

4

KredietSpotter
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★

7,7 / 10

Max. bedrag

€2.000,- tot €1.000.000,-

Looptijd

1 tot 60 maanden

Rente*

o.b.v. bedrijfsrisico

 KOMPAR vergelijkt 10+ verschillende kredietverstrekkers

Gratis advies & binnen 24 uur geregeld
Duidelijk & deskundig overzicht van daadwerkelijke kosten

5

KredietSpotter
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★

7,7 / 10

Max. bedrag

€1.000,- tot €3.000.000,-

Looptijd

1 tot 60 maanden

Rente*

o.b.v. bedrijfsrisico

 CREDDO vergelijkt 30+ verschillende kredietverstrekkers

Antwoord binnen 24 uur, niet bindend & altijd gratis
Kies wat het best past bij jouw bedrijf, doelstellingen en ambities

6

KredietSpotter
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★★

7 / 10

Max. bedrag

€10.000,- tot €250.000,-

Looptijd

3 tot 6 maanden

Rente*

0,5% per maand

 De kredietaanvraag is kosteloos en vrijblijvend

KredietVooruit.nl kijkt naar huidige bedrijfsprestaties
Aflossing op basis van binnenkomende betalingen

7

KredietSpotter
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★★

6,7 / 10

Max. bedrag

€10.000,- tot €300.000,-

Looptijd

3 tot 24 maanden

Rente*

0,5% - 1,6% per maand

 Bij goedkeuring direct toegang tot uw krediet via uw persoonlijke dashboard

Goedkeuring binnen 1 werkdag
Spotcap heeft krachten gebundeld met Capitalbox
* Als ondernemer heb je in eerste instantie niet veel aan gepubliceerde rentes als je kredietverstrekker wil vergelijken. Het uiteindelijke tarief dat je gaat betalen hangt namelijk af van meerdere factoren. Bijvoorbeeld van de hoogte van de financiering, de looptijd, de aflossing en van het risico dat de verstrekker verwacht te lopen met een lening aan jouw bedrijf. Bovengenoemde rentes geven het spectrum aan en zijn op jaarbasis, tenzij anders vermeld.

Deskundig team

  • €3.000,- tot €1.000.000,- lenen
  • Looptijden van 3 tot 24 maanden
  • Geen ingewikkelde kredietchecks
  • 200+ miljoen € gefinancierd bij 4600 bedrijven
  • Binnen 24 uur duidelijkheid & goedkeuring

GRATIS OFFERTE AANVRAGEN

★★★★: 4/5

zakelijke lening

Als bedrijf is het belangrijk om te beschikken over voldoende werkkapitaal. Hieronder verstaan we de liquide middelen in kas en en op de bank. Hiermee kun je namelijk voorraad inkopen en crediteuren afbetalen. Voldoende liquide middelen zijn essentieel om de onderneming draaiende te houden om door te kunnen groeien. Echter wil het in sommige gevallen wel eens voorkomen dat een onderneming niet over voldoende kapitaal beschikt. In dat geval kan het uitkomst bieden om extra werkkapitaal aan te trekken door middel van een zakelijke lening of krediet. Op deze pagina vertellen we jou daarom meer over de mogelijkheden, voordelen en aandachtspunten.

Wat is werkkapitaal?

Werkkapitaal is simpel gezegd geld dat je nodig hebt om als ondernemer mee te kunnen ‘werken’. Denk hierbij aan de dagelijkse kosten van jouw onderneming, zoals huur, personeelskosten en inkoopkosten. Het is dus belangrijk dat je als onderneming over voldoende geld bezit om aan je betalingsverplichtingen (binnen een jaar) te kunnen voldoen. Is dit namelijk niet het geval? Dan kun je in financiële problemen terecht raken, en daar zit natuurlijk geen enkele onderneming op te wachten. Dit is dan ook de reden waarom financiering voor werkkapitaal een veelvoorkomend iets is.

Wat heeft invloed op het werkkapitaal?

Er zijn drie belangrijke factoren die invloed hebben op het werkkapitaal van een onderneming, namelijk de debiteuren, crediteuren en de voorraden. Alle drie de componenten zijn van belang bij het bepalen van het kapitaal van een onderneming, maar de debiteuren en crediteuren zijn misschien wel het belangrijkste.

Laten we beginnen bij de debiteuren, dit zijn de klanten van een onderneming die nog moeten betalen. Als je als bedrijf-zijnde een factuur verstuurd kan het zijn dat de klant binnen een bepaalde betalingstermijn moet betalen. Vaak is dit het geval bij B2B (business to business). Hierbij geldt dat hoe langer de betalingstermijn is, hoe langer de onderneming op het geld moet wachten. Een manier om dit tegen te gaan en te voorkomen dat je lang op je geld wachten is factoring.

Aan de andere kant heb je de crediteuren, dit zijn bedrijven die nog betaald moeten worden door de onderneming. In veel gevallen betreft het hier leveranciers en bijvoorbeeld koeriersdiensten. Zij moeten namelijk nog worden betaald, maar hoe langer de betalingstermijn, hoe langer de onderneming het geld nog kan gebruiken voor andere doeleinden.

Als laatst, maar zeker niet als minst heb je nog de voorraad. Dit is ook een factor die invloed heeft op het werkkapitaal, aangezien het geld van de onderneming nog ‘vast’ zit in deze producten. Hoe sneller de producten worden verkocht, hoe sneller de voorraad kan worden omgezet in liquide middelen.

Financieren van werkkapitaal: wat zijn de mogelijkheden?

Heb je als ondernemer betalingsproblemen of kun je net wat extra werkkapitaal gebruiken? Dan kan het een verstandige keuze zijn om extra werkkapitaal aan te trekken. Hierbij heb je verschillende mogelijkheden om het te verhogen. Om je een beter beeld te geven gaan we hieronder iets dieper op in de mogelijkheden.

Financieren via zakelijke lening

Een veelvoorkomende vorm van financiering van werkkapitaal is een zakelijke lening afsluiten. Dit kan tegenwoordig niet alleen bij banken, maar ook bij non-bancaire geldverstrekkers. Je spreekt van te voren of met de verstrekker hoeveel geld je wilt lenen. Vervolgens wordt het risico voor de geldverstrekker bepaald op basis van financiële gegevens van de onderneming. Hierop wordt uiteindelijk de hoogte van de rente bepaald.

Bij een zakelijke lening weet je van tevoren precies hoeveel je moet terugbetalen, hoe hoog de rente, wanneer je moet betalen en voor hoelang (looptijd). Je weet dus precies wat je kunt verwachten en komt niet voor vervelende verassingen te staan.

Financieren via zakelijk krediet

Veel ondernemingen kiezen toch liever voor financiering van werkkapitaal via een zakelijk krediet. Met een zakelijk krediet ben je namelijk veel flexibeler en hoef je van te voren niet precies te weten hoeveel geld je nodig hebt. Je krijgt namelijk een bepaald bedrag tot je beschikking wat je kunt gebruiken als het nodig is.

Stel je komt een maand net niet goed uit en moet nog een crediteur afbetalen? Dan zou je een deel van het zakelijke krediet kunnen opnemen voor het betalen van bijvoorbeeld de leverancier. Vervolgens betaal je alleen rente over het bedrag dat je hebt opgenomen. Hiermee kun je een hoop kosten besparen, omdat je niet over het hele krediet rente hoeft te betalen.

Financieren via factoring

Factoring wordt steeds populairder en dat is natuurlijk niet gek. Met factoring kun je namelijk je werkkapitaal verhogen doordat uitgaande facturen (bijna) direct worden overgemaakt. Hierdoor hoef je dus niet meer te wachten totdat de betalingstermijn bijna verloopt, maar kun je direct rekenen op je geld.

Bij factoring verkoop je de facturen of laat je deze voorschieten door factoringmaatschappijen. Zij nemen dus als het ware jouw debiteuren over en in ruil daarvoor betaal je een bepaald percentage aan de maatschappij. Zij nemen immers ook het debiteuren risico op zich, en net als bij de bank vraagt risico om rente.

Bruto- en netto werkkapitaal berekenen

Wil je graag het werkkapitaal van je onderneming berekenen? Dan is het goed om te weten dat er ook een verschil is tussen bruto- en netto werkkapitaal. Hiervoor zijn dan ook verschillende formules opgesteld. Hieronder zie je hoe de formules zijn opgebouwd:

Bruto werkkapitaal formule:

Vlottende activa = bruto werkkapitaal

Netto werkkapitaal formule:

Vlottende activa – vreemd vermogen (uitstaande leningen + crediteuren) = netto werkkapitaal

Zoals je ziet wordt er bij het bruto werkkapitaal geen rekening gehouden met de crediteuren en andere kosten, maar alleen met de debiteuren en inkomsten op de korte termijn. Het is echter goed om er als onderneming voor te zorgen dat ook het netto werkkapitaal in orde is voor de lange termijn.

Verhoog je werkkapitaal met een zakelijke lening of krediet

Wil jij vandaag nog op zoek gaan naar een bank of kredietverstrekker om extra werkkapitaal aan te trekken? Neem dan eens een kijkje in de vergelijker op deze pagina. Hier vind je namelijk diverse aanbieders van zakelijke leningen en kredieten die je met elkaar kunt vergelijken. Vergelijk de aanbieders onderling op rente, looptijden en andere belangrijke voorwaardes om de beste te vinden voor de situatie van je onderneming. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat je nooit teveel betaald voor een zakelijke lening of krediet.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 15, 2022 @ 04:20

Wellicht vind je dit ook interessant