Als onderneming is een goede liquiditeit natuurlijk erg belangrijk. Je wilt namelijk niet in de geldproblemen komen te zitten, waardoor je leveranciers en de Belastingdienst niet meer kunt betalen. Soms is het niet meer te voorkomen en dien je andere maatregelen te nemen om de korte passiva van je bedrijf af te lossen. Hier zijn diverse mogelijkheden voor en daar willen we jou op deze pagina meer over vertellen. Daarbij geven we je ook een aantal tips om een slechte liquiditeit in de toekomst te voorkomen, zodat je geen extra maatregelen hoeft te nemen.
Wat is liquiditeit?
De liquiditeit van een onderneming geeft aan in hoeverre de onderneming in staat is om zowel op de korte- als de lange termijn te voldoen aan betalingsverplichtingen. Denk hierbij aan het afbetalen van leveranciers, uitbetalen van salaris en afdragen van belasting. Daarbij zit er dus wel een groot verschil tussen vermogen en liquide middelen.
Met liquide middelen, zoals het geld in de kas of op de bank is het mogelijk om rekeningen te betalen. Ook debiteuren zijn een onderdeel die de liquiditeit van een bedrijf bepalen. Dit zijn namelijk jouw klanten die de facturen betalen en ervoor zorgen dat er geld in de kas of op de bank staat.
Daarentegen heb je ook nog het vermogen wat voornamelijk in machines, gebouwen en andere zaken zit. Meestal kun je dit soort zaken niet zomaar verkopen om er je rekeningen mee te betalen. Zo kun je als bedrijf zijnde bijvoorbeeld miljoenen aan vermogen hebben van panden of machines, maar nauwelijks iets in de kas of op de bank hebben staan. In dat geval is de solvabiliteit wel hoog, maar de liquiditeit niet.
Hoe bereken je de liquiditeit?
Wil je graag de liquiditeit berekenen van je bedrijf? Dan is dat op verschillende wijze mogelijk. Hiervoor gelden bepaalde formules die allemaal net wat anders werken en ook een ander soort liquiditeit aangeven. Hieronder hebben we de verschillende formules voor je op een rijtje gezet:
- Current ratio: (vlottende activa + liquide middelen) / kort vreemd vermogen
- Quick ratio: (vlottende activa + liquide middelen – voorraden) / kort vreemd vermogen
- Nettowinstkapitaal: vlottende activa + liquide middelen – kort vreemd vermogen
Zoals je wellicht al hebt gezien lijken de formules voor de current ratio en de quick ratio erg veel op elkaar. Een belangrijk verschil tussen deze twee is echter dat de voorraden bij de quick ratio niet worden meegerekend als liquide middelen. Dit komt natuurlijk doordat voorraden eerst moeten worden verkocht voordat je er rekeningen mee kunt betalen. Voor de current ratio geldt over het algemeen dat een uitkomst van 1,5 of hoger aangeeft dat de liquiditeit van het bedrijf in orde is. Bij de quick ratio is een uitkomst boven de 1 al een teken voor stabiele liquiditeit.
Daarnaast is er ook nog het nettowinstkapitaal wat aangeeft hoe de liquiditeit is nadat het bedrijf aan zijn betalingsverplichtingen heeft voldaan. De liquide middelen en de vlottende activa, zoals debiteuren, worden bij elkaar opgeteld waarna het kort vreemd vermogen in mindering wordt gebracht. Een positieve uitkomst staat dus gelijk aan een liquide bedrijf. Is de uitkomst van de formule negatief? Dan betekent dit dat het bedrijf illiquide is. De liquiditeit berekenen is zo nu en dan slim om te doen, zodat je als ondernemer inzicht krijgt in de financiële situatie van je bedrijf.
Waarom is een goede liquiditeit belangrijk?
Een goede liquiditeit is altijd erg belangrijk, aangezien het de financiële situatie van een bedrijf goed weergeeft. Daarnaast hoef je er als ondernemer dan niet bang voor te zijn om onverwachtse kosten te moeten maken. Op de korte termijn kan je bedrijf dit volgens de liquiditeit namelijk gewoon betalen.
Bovendien kun je als bedrijf met een goede liquiditeit investeren en doorgroeien, aangezien er ruimte voor is. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een nieuw product op de markt te brengen, nieuwe mensen aan te nemen of het bedrijf te automatiseren.
Tips om een slechte financiële situatie te voorkomen
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, en daarom hebben wij een aantal tips om een slechte liquiditeit te voorkomen. OM het jou makkelijk te maken hebben we ze hieronder in het kort voor je onder elkaar gezet:
- Kortere betalingstermijnen voor debiteuren (klanten)
- Crediteuren (leveranciers) op het laatste moment van de betalingstermijn betalen
- Extra liquide middelen aantrekken door middel van een zakelijk lening
Wat te doen als de financiële situatie van je bedrijf niet goed is?
Zijn er problemen ontstaan met jouw bedrijf en kun je hierdoor niet meer voldoen aan de betalingsverplichtingen? Dan is het van belang om dit zo snel mogelijk op te lossen. Een van de meest voorkomende oplossingen is het aantrekken van extra krediet via de bank of een andere geldverstrekker. Op dit moment kun je namelijk tegen een lage rente geld lenen en ervoor zorgen dat de liquiditeit van je bedrijf weer op orde komt. Bovendien kun je ook een zakelijke lening afsluiten om te investeren in het bedrijf. Hierdoor kun je werken aan de financiële situatie in de toekomst en het bedrijf laten groeien.
Geld lenen om (tijdelijk) de liquiditeit te verhogen
Is het toch zover gekomen dat de liquiditeit van je bedrijf niet meer hoog genoeg is? Dan kan een zakelijke lening afsluiten een verstandige keuze zijn. Hiermee kun je namelijk op de korte termijn extra liquide middelen aantrekken om zo alsnog aan je betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Vervolgens kun je de lening weer in kleine delen terugbetalen aan de bank of andere kredietverstrekker. Maar om de juiste te vinden is het verstandig om verschillende kredietverstrekkers en banken met elkaar te vergelijken. Maak hiervoor gebruik van de vergelijker op deze pagina en vindt een goede kredietverstrekker die voldoet aan jouw persoonlijke voorwaarden.