Ethereum is een gedistribueerd digitaal blockchain-computerplatform voor slimme contracten en gedecentraliseerde applicaties. Het maakt gebruik van de blockchain-technologie die door Bitcoin is gemaakt en het gebruik ervan uitbreidt om tegemoet te komen aan verschillende andere verzoeken.
Het oorspronkelijke token is Ethereum (ETH), dat voornamelijk wordt gebruikt als middel om transactiekosten te betalen en als onderpand voor het lenen van specifieke ERC-20-tokens in de gedecentraliseerde financiële sector (DeFi). Wat blockchain betreft lijkt de Ethereum-blockchain lijkt erg op de Bitcoin-blockchain, maar met de programmeertaal kunnen ontwikkelaars software ontwikkelen die blockchain-transacties beheert en specifieke resultaten automatiseert. Het programmeren van decentrale applicaties en organisaties gebeurt via zogeheten smart contracts.
Net als andere cryptomarkten gebruikt Ether een gedeeld digitaal orderboek, waarin alle Ether-transacties worden vastgelegd. Het is publiek toegankelijk, volledig transparant en moeilijk achteraf te wijzigen. Dit wordt een blockchain genoemd en wordt gecreëerd door middel van een mining-proces. Mijnwerkers zijn verantwoordelijk voor het verifiëren van clusters van ethertransacties om blokken te vormen en deze te versleutelen door complexe algoritmen op te lossen.
Deze algoritmen kunnen op hun beurt moeilijker of gemakkelijker worden gemaakt om de verwerkingstijd van het blok tot op zekere hoogte constant te houden – ongeveer eens per 14 seconden. Vervolgens wordt het nieuwe blok gekoppeld aan de vorige blokketen en ontvangen de relevante miners een “blokbeloning” – een vaste hoeveelheid ether. Momenteel is dit 5 ether eenheden, maar naarmate de cryptomarkt blijft groeien, kan dit aantal afnemen.
De geschiedenis van Ethereum
Vitalik Buterin stelde Ethereum in 2013 voor omdat hij geloofde dat de Bitcoin-scripttaal beperkingen heeft, dat wil zeggen een gebrek aan Turing-integriteit. Buterin bracht later dat jaar het eerste Ethereum-whitepaper uit, waarin een gedistribueerd computerplatform wordt beschreven voor het uitvoeren van slimme contracten en het bouwen van gedistribueerde applicaties (dApps).
In 2014 richtten Buterin met een aantal medewerkers de Ethereum Foundation op, een non-profitorganisatie die zich toelegt op onderzoek naar ETH, het ontwikkelen van kernprotocollen en het ontwikkelen van het ecosysteem.
Het ETH-platform werd in 2015 gelanceerd door programmeur Vitalik Buterin met het idee om een tool te maken voor decentralisatie en gezamenlijk verzoeken. Ether (ETH) is een token dat kan worden gebruikt voor transacties die via de software worden uitgevoerd. Net als Bitcoin bestaat ETH als een onafhankelijk en gelijkwaardig financieel systeem, vrij van overheidstoezicht en interventie. Daarnaast is de waarde van Ether, net als Bitcoin, in korte tijd flink gestegen.
In januari 2016 was de transactieprijs van Ether ongeveer $1. In september 2017 was de prijs ongeveer US $ 290, hoewel de prijs fluctueert als gevolg van frequente intraday-fluctuaties. In 2021 is de prijs gestegen naar boven de US $ 2000.
Hoewel Ether slechts een van de honderden cryptomarkten is, is het ook een van de weinige markten met een aanzienlijke marktkapitalisatie, evenals zijn twee grootste concurrenten, Bitcoin en Bitcoin Cash.
Waar kan ik veilig Ethereum kopen?
Ethereum kopen doet u gemakkelijk bij Nederlandse of crypto exchanges, zoals:
- BTCdirect
- Blox-app
- Bitvavo
- Bitcoinmeester
- Litebit
- Binance
Het voordeel van deze exchanges is dat ze veilig en betrouwbaar zijn. Daarnaast kunt u gemakkelijk met iDEAL betalen. Uiteraard kan dit ook gewoon met credit- of debitcard of via andere betaalmethoden.
Waar kunt u Ethereum verkopen?
Het gemakkelijkst is om de cryptomunt te verkopen waar u ze ook gekocht heeft. Hebt u Ether op een wallet staan, dan kunt u er ook voor kiezen om het bijvoorbeeld bij een andere exchange te verkopen. Elke exchange heeft zijn eigen voor- en nadelen. Ook kan de prijs Ethereum per exchange enigszins afwijken. Maak daarom gebruik van onze vergelijken om snel te achterhalen welke exchange het meest gunstig voor u is.
Technische specificaties
Live Ethereum koers
De verwachtingen van de Ethereum koers zijn positief. Binnenkort vindt er een upgrade 2.0 plaats hetgeen veel voordelen gaat bieden voor het gebruik van Ethereum. Dit zal ten goede komen van de Ethereum koers, oftwel de prijs Ethereum.
Wat is er uniek aan de Ethereum?
Ethereum behoort tot een van de meest belangrijkste blockchain projecten en de netwerkeffecten blijven toenemen. Daarnaast blijft ook het transactievolume en het aantal gebruikers gestaag toenemen. Met name het feit dat Ethereum gebruik maakt van smart contracts maakt het uniek. Dit biedt namelijk de volgende unieke kenmerken:
- Er is geen tussenpersoon nodig, zodat de gebruiker de volledige controle heeft en de extra kosten kan beperken
- De smart contract zijn geregistreerd, versleuteld en gekopieerd in de openbare blockchain. Alle deelnemers kunnen de marktactiviteiten inzien.
- Het bespaart tijd en moeite, want handmatige verwerking van document is hierdoor niet meer nodig.
Wat is een Ethereum wallet?
Een Ethereum wallet kunt u beschouwen als een bankrekening of een portemonnee maar dan voor de beheer van ether. Met een ether wallet kunt u ontvangen, verzenden en beheren. U kunt een Ethereum wallet in verschillende vormen krijgen:
- Mobile wallet (voor smartphones)
- Software wallet (voor desktop en Mac)
- Hardware wallet (een fysiek apparaat).
Nu starten met investeren in Ethereum
De markt voor Ethereum heeft veel potentie en zal de komende jaren naar verwachting groeien. Steeds meer banken, financiële instellingen en bedrijven investeren in Ethereum en ook wordt het steeds meer mainstream. Naar verwachting zal hierdoor ook de Ethereum prijs aanzienlijk gaan stijgen. Het kan daarom interessant zijn om te investeren in Ether.
Wilt u van start gaan met Ethereum kopen? Kijk dan eerst naar wat de exchanges u kunnen bieden. De Ethereum prijs en de transactiekosten kunnen per exchange verschillen. Maak hiervoor gebruik van onze vergelijker op deze pagina. Zo ontdekt u snel welke crypto uitwisseling het beste bij uw wensen past.
Veelgestelde vragen
Zal een Ethereum coin Bitcoin inhalen?
Van alle cryptomarkten is tot nu toe de kans groot dat ether bitcoin zal inhalen in de ranglijst. Het marktaandeel van Bitcoin is in 2017, ten opzichte van ether, flink gedaald. Tijdens de aankomende maanden kan de Ethereum coin aanzienlijke winsten behalen, wat kan leiden tot de zogenaamde ‘flippening’.
Is de hoeveelheid ether die wordt uitgegeven gelimiteerd?
Het aantal ether eenheden dat zal worden uitgegeven is in het algemeen ongelimiteerd, maar er is een jaarlijkse limiet van 18 miljoen. Dit zorgt voor een constante instroom van ether in de markt, zelfs wanneer de computerkracht verbetert.
Wat zijn Ethereum tokens?
Ethereum tokens zijn digitale activa die gebouwd worden op de Ethereum blockchain. De tokens versterken het ecosysteem door de vraag naar ether, de munteenheid van ETH, te vergroten. De tokens zijn nodig om te starten met een smart contract.