Verjaring schulden, wellicht heb je er wel eens van gehoord. Zoals je ongetwijfeld wel bekend is ontstaat door het lenen van geld een schuld. Deze schuld moet weer afgelost worden, zou je denken. Echter, in theorie is dit niet altijd het geval.
Hoewel het amper voorkomt in de praktijk is het technisch gezien mogelijk dat schulden verjaren. Dit gebeurt als een kredietverstrekker (de schuldeiser) een schuld voor een lange tijd niet opeist. Daarbij hangt de termijn af van de soort schuld die wordt opgeëist.
Zo is de algemene termijn 20 jaar, maar een termijn bij consumentenkoop 2 jaar. Over termijnen en alles wat komt kijken bij verjaring schulden gaan we het hieronder hebben.
De termijnen bij verjaring van schulden
De verschillende soorten schulden hebben een andere verjaringstermijn. Hieronder in een handige tabel hebben we dit kort op een rijtje gezet:
Soort schuld | Verjaringstermijn schulden |
---|---|
Algemene termijn schulden | 20 jaar |
Verjaring schulden Belastingdienst | 3 tot 12 jaar |
Consumentenkoop* | 2 jaar |
Leningen en krediet (incl. verjaring schulden bij bank) | 5 jaar |
Onbetaalde periodieke betalingen | 5 jaar |
Verkeerde betaling | 5 of 20 jaar |
Schade of boete | 5 of 20 jaar |
*Bij consumentenkoop kun je denken aan alles waar een consument iets van een bedrijf koopt. Bijvoorbeeld de verjaring schulden telefonie, bij een mobiel abonnement. Deze termijn is het korst omdat de wetgever de consument wil beschermen. Een consument staat vaak minder sterk tegenover een bedrijf. Door de verjaringstermijn kort te houden weet de consument waar hij aan toe is.
De bovenstaande termijnen gelden natuurlijk niet alleen als je geld leent, maar ook als je geld uitleent. Houd hier dus goed rekening mee!
Stuiting bij verjaring
Na een van de bovengenoemde termijnen kan een schuld dus verjaren. Als de schuldeiser (de kredietverstrekker) contact opneemt, op wat voor manier dan ook, begint de termijn opnieuw te lopen. Deze reset als het ware. Het is dus niet zo dat bij het uitblijven van een betaling de schuld verjaard.
De schuld verjaard alleen als de kredietverstrekker deze niet opeist binnen de termijn. Het is dus altijd aan te raden om bij de eerste herinnering de schuld af te lossen, dit in verband met eventuele extra kosten die in rekening worden gebracht bij een tweede herinnering. Het versturen van een aanmaning (herinnering) van de schuldeiser gaat dus het verjaren tegen.
Dit wordt ook wel stuiting genoemd. Mocht je niets hebben vernomen van de schuldeiser en beweert deze contact met je opgenomen te hebben? Dan ligt de bewijslast bij de schuldeiser. Hij kan aantonen dat hij contact heeft opgenomen door het bewijs van een aangetekende brief, een verzonden mail of een reactie van jouw kant op zijn herinnering.
Verjaring van schulden: niet meer betalen?
Bij verjaring van schulden zou je haast denken dat het niet meer mogelijk is om de schuld te betalen. Deze vervalt immers door de verjaring. Dit klopt niet helemaal. Verjaring van schulden houdt in dat de kredietverstrekker de schuld niet meer kan opeisen. Er is geen juridische basis meer om aanspraak te maken op de schuld, omdat deze verjaard is.
Wel is het mogelijk voor de afnemer van het krediet om de schuld als nog te voldoen. Ondanks dat de kredietverstrekker vergeten is de schuld te innen blijft het zo dat er een lening is afgesloten. Uit morele verplichting zou je daarom de rekening als nog kunnen voldoen. De verjaring wordt ongedaan gemaakt door het feit dat de rekening is betaald.
Schulden kwijtschelden en verjaring in bijzondere gevallen
Als je in financiële nood verkeert kun je beter niet hopen op het verjaren van de schulden, deze kans is namelijk heel klein. De kans is groter dat de schulden kwijtgescholden worden. Hier gaan kredietverstrekkers, zeker de grote jongens, nog wel eens in mee.
De beslissing of er gehoor wordt gegeven aan de kwijtschelding van de schulden is aan de schuldeiser. Met een goede reden staat deze er nog wel eens voor open om je uit de brand te helpen. Zeker als je in de diepe problemen zit kun je dit altijd proberen.
Bijzondere schulden
Naast de standaard gevallen zijn er nog enkele bijzondere gevallen:
- Verjaring schulden bij bank: een bank zorgt er, door middel van automatische systemen, voor dat een schuld nooit zal verjaren. Wel is dit een van de grote jongens waar we het eerder over hebben gehad. Zit je dus in financiële nood? Dan is een bank een van de eerste partijen die mee wil werken aan een eventuele kwijtschelding of gunstigere regeling.
- Verjaring schulden Belastingdienst: wellicht heb je wel in de tabel gezien dat de Belastingdienst een vreemde verjaringstermijn heeft. Dit komt omdat de belastingbetaler duidelijk moet hebben wanneer een schuld verjaard en dit mag niet te lang duren. Hetzelfde geldt voor de consument. Bij de Belastingdienst is het echter zo dat schulden die niet betaald worden gelijk uit de portemonnee van het hele (belastingbetalende) volk komen. Dit wil de wetgever ook niet hebben, waardoor de termijn wat ruimer is dan bij een consument en bedrijfsrelatie.
- Verjaring schulden telefonie
- Verjaring schulden erfenis: de situatie rondom het erven van schulden is heel anders. Je kunt schulden namelijk erven, maar je kunt ook de gehele erfenis weigeren om de schulden niet op je te hoeven nemen. Bekijk hiervoor het artikel op onze website omtrent erfenissen voor alle informatie. Zoals je nu weet komt verjaring van schulden niet vaak voor, toch is het iets om rekening mee te houden!
0 reacties