Unilever aandelen zijn erg populair, kijk eens rond in je keuken en de kans is groot dat je meer dan één etiket met de tekst ‘Unilever’ zult vinden. Sinds de oprichting bijna een eeuw geleden is de gelijknamige groep uitgegroeid tot een internationale gigant in consumptiegoederen.
Van mayonaise tot ijs en bouillonblokjes en zeep. In totaal komt dat neer op een portfolio van meer dan 400 huishoudelijke merken, met een Unilever-stempel dat in zeven van de tien huizen over de hele wereld wordt aangetroffen en elke dag door miljoenen mensen wordt gebruikt. Niet gek dus om na te denken over een investering in Unilever aandelen.
Geschiedenis: wat je moet weten over Unilever
In september 1929 werd Unilever gevormd door een fusie van de activiteiten van de Nederlandse Margarine Unie en de Britse zeepmaker Lever Brothers, waarbij de naam van het resulterende bedrijf een samenvoeging van de naam van beide bedrijven was.
In de jaren dertig groeide het bedrijf en werden nieuwe ondernemingen gelanceerd in Afrika en Latijns-Amerika. Inmiddels is Unilever actief op globale schaal en niet meer weg te denken als levensmiddelenfabrikant.
De koers van Unilever aandelen: een degelijke investering
Unilever verkoopt zijn waren in 190 landen en 60 procent van de groepsomzet komt uit opkomende markten.
Dat zijn regio’s die doorgaans een snelle groei bieden op basis van een snellere bevolkingsgroei en de opkomst van consumenten uit de middenklasse.
Een dergelijke schaal en merksterkte is een buitengewoon aantrekkelijke investeringskwaliteit en dat is terug te zien in historisch gunstige koersen voor Unilever.
De diversificatie kan ervoor zorgen dat de veerkrachtige inkomstenstromen van een bedrijf de dalingen die elders in tijden van economische moeilijkheden optreden, temperen, terwijl toonaangevende merken hun eigenaar prijszettingsvermogen verlenen. Een ideale combi dus voor een solide Unilever koers op de aex.
Het dividend op Unilever aandelen: aantrekkelijk en betrouwbaar
Dat Unilever aantrekkelijk zijn voor beleggers is onder andere terug te zien in Unilevers indrukwekkende dividendrecord. In de afgelopen 38 jaar zijn de uitbetalingen gemiddeld met 8 procent per jaar gestegen, zonder reducties.
Die rendementen voor aandeelhouders worden ondersteund door een sterke kasstroom. De vrije kasstroom is tussen 2010 en 2019 bijna verdubbeld.
Waarom Unilever aandelen kopen verstandig is
Afgezien van het dekken van het dividend, is de cashflow van Unilever belangrijk om te herinvesteren in de gezondheid van het bedrijf op de lange termijn.
De groep is doorgegaan met het injecteren van geld in domeinen die het toekomstige groeitraject zullen verbeteren. Over een langere periode gezien, lijkt die uitbreidingsstrategie te hebben gewerkt.
De onderliggende verkopen van Unilever zijn tussen 2014 en 2019 ook gestegen. Tegelijkertijd is de brutomarge licht gestegen dankzij een effectieve kosten- en spaarprogramma.
Ondertussen klom de onderliggende bedrijfsmarge ook op waardoor het rendement op geïnvesteerd kapitaal ook weer is gestegen. Allemaal goed nieuws dus als je aandelen Unilever wilt kopen.
Unilever aandelen verkopen: wacht op het juiste moment
Er zijn verschillende redenen waarom het aandeel favoriet is bij een aantal topfondsbeheerders. Het helpt dat Unilever sterke ambities heeft op het gebied van duurzaamheid en diversiteit.
De groep heeft onlangs plannen onthuld om tot 2030 € 1 miljard te besteden aan het verwijderen van fossiele brandstoffen uit haar schoonmaakproducten. En meer dan de helft van de leidinggevende functies wordt vervuld door vrouwen.
Beleggers houden van een bedrijf dat met zijn tijd meegaat en dat is terug te zien in sterke koers van het aandeel Unilever op de AEX. Toch zijn er vragen over hoe Unilever de groei kan behouden en haar merken kan verdedigen.
Vorig jaar bleef de onderliggende omzetgroei met 2,9 procent achter bij de verwachtingen. Hou hier dus rekening mee als je het juiste moment zoekt om je Unilever aandelen te verkopen.
Nog wat feiten over Unilever aandelen: Wat brengt de toekomst
Unilever opereert in een snel veranderende concurrentieomgeving. De opkomst van digitale marketing en sociale media geeft kleinere, lokale merken de kans om de marketingmacht van gevestigde exploitanten uit te dagen.
In een poging om de groei te versnellen, werkt de groep eraan om haar merken een duidelijk doel te geven, dat resoneert met de consument. Het stimuleert ook zijn aanwezigheid in e-commerce.
En het herwerkt zijn portefeuille door niet-kernactiviteiten af te stoten terwijl het zijn blootstelling aan markten met een hogere groei vergroot. De groep heeft de afgelopen vijf jaar meer dan 30 overnames gedaan.
Maar gooit de coronacrisis geen roet in het eten?
Je vraagt je misschien af wat de Covid situatie in 2020 voor de koers van het Unilever aandeel heeft gedaan. De vooruitgang met betrekking tot de doelen die Unilever had gesteld was duidelijk na het midden 2020, toen de lockdown de online-inkomsten met 49 procent deed stijgen tot 8 procent van de totale omzet.
En hoewel Covid-19 Unilevers de omzet in supermarkten en winkels drukte, daalde de onderliggende omzet in het tweede kwartaal met slechts 0,3 procent, geholpen door de stijgende vraag naar hygiëneproducten. Analisten hadden een daling van 4,9 procent verwacht dus koers van Unilever op de AEX is zeker tegen een stootje bestand.
Conclusie: nu tijd om in te stappen
Voorlopig worden de aandelen verhandeld tegen 20 keer de verwachte winst, de hoge winstgevendheid rechtvaardigt de rating en het solide rendement van 3,6 procent ziet er aantrekkelijk uit na recente spraakmakende bezuinigingen.
Op termijn zal de aandelenkoers kunnen profiteren van meer door uitgehongerd dividend inkomensfondsen. We zijn van mening dat Unilevers solide staat van dienst de zorgen over kortdurende verstoringen overtreft.
Wij raden je dus aan om Unilever aandelen te kopen. Maak daarvoor gebruik van onze vergelijker om de beste brokers te vinden en snel en makkelijk de prijzen te vergelijken.
De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies.
Ondanks het feit dat Spaarbuidel.nl alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina’s, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Spaarbuidel.nl niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie.
Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina’s kunnen geen rechten worden ontleend.