Als je wilt verduurzamen, dan kun je beginnen met het aanpakken van de woning. Je kunt de woning op verschillende manieren duurzamer maken door bijvoorbeeld van het gas te gaan, isolatie aan te laten brengen of zonnepanelen te laten installeren. Omdat je voor verduurzaming moet investeren, kan het aantrekkelijk zijn om gebruik te maken van een financiering. Dit kan door bijvoorbeeld een lening voor zonnepanelen af te sluiten. Er zijn verschillende manieren waarop je een lening kunt nemen voor het bekostigen van de aanschaf en de plaatsing van zonnepanelen. Hieronder lees je meer over de verschillende opties.
Een lening voor zonnepanelen
Een mogelijkheid om zonnepanelen te bekostigen is geld lenen voor zonnepanelen. Met een lening zonnepanelen kun je een vast bedrag krijgen, waarmee je alle kosten kunt dekken. Daarvoor kun je bij een kredietverstrekker of bank het beste kiezen voor een persoonlijke lening. Met een persoonlijke lening krijg je in een keer een groot bedrag, met als voordeel dat je duidelijkheid hebt over alles wat bij de lening komt kijken.
Je hebt te maken met een vaste rente, een vaste looptijd en een vast bedrag per maand om af te lossen. Kortom, je krijgt inzicht en duidelijkheid met een persoonlijke lening. Daar komt bij dat je vaak zonder boete eerder en extra kunt aflossen.
Financieren met de hypotheek
Een andere mogelijkheid is het financieren van de zonnepanelen via de hypotheek die je hebt. Als je al een woning met daarop een hypotheek hebt, dan kun je onderzoeken of het mogelijk is om geld bij te lenen. Indien dat mogelijk is, betaal je één vaste rente voor de hypotheek en dus ook voor de zonnepanelen. Een groot verschil met een persoonlijke lening, is dat je de rente van de hypotheek fiscaal kunt aftrekken. Vaak is het alleen mogelijk om deze optie te kiezen als je een woning met overwaarde hebt.
Lening zonnepanelen op afbetaling
Een eenvoudige manier voor een lening zonnepanelen, is het kopen van de zonnepanelen op afbetaling. Je kunt dan bij aanbieders van zonnepanelen een overeenkomst sluiten, waarin wordt betaald dat je de panelen over een langere periode afbetaald. Dit kan soms wel voor een looptijd van tien jaar.
Voordat je kiest voor deze optie is het wel van belang om goed op de voorwaarden en kleine lettertjes te letten. Ondanks dat het misschien aantrekkelijk lijkt, kan het namelijk een flink stuk duurder zijn dan bijvoorbeeld het afsluiten van een persoonlijke lening. De rente voor dit soort mogelijkheden ligt vaak rond de 10%.
Groene lening
Als je in het bezit bent van een woning die je wilt voorzien van zonnepanelen, dan bieden sommige banken ook een groene lening aan. Dat is een lening tegen een aantrekkelijke rente die bedoeld is voor het investeren in groene oplossingen zoals bijvoorbeeld zonnepanelen. Een dergelijke lening kan alleen worden genomen als je een woning in bezit hebt.
Een andere vorm van een groene lening voor zonnepanelen kan een energiebespaarlening zijn. Met een energiebespaarlening betaal je een rente van 3 tot 4 %. Je moet van het bedrag dat je hiermee leent dan 75 % besteden aan zonnepanelen en het overige deel aan andere duurzame maatregelen.
Lening zonnepanelen bij de gemeente
Een laatste mogelijkheid waar je gebruik van zou kunnen maken, is het afnemen van een lening voor zonnepanelen bij de gemeente. Afhankelijk van de gemeente waarin je woont kan het mogelijk zijn om een lening te krijgen voor het plaatsen van zonnepanelen. Met zogenaamde duurzaamheidsleningen wordt de verduurzaming van woningen dan gestimuleerd. Dit heeft een bijkomend voordeel dat je vaak een aantrekkelijke rente kunt betalen. De hoogte van de lening, de looptijd en de voorwaarden die hiervoor gesteld worden kunnen wel verschillen zijn per gemeente. Soms kun je bijvoorbeeld 15000 euro lenen, of een grotere lening van 20000 euro afsluiten.
Kijk naar de voorwaarden
Voordat je een keuze maakt voor een vorm van lenen zodat je zonnepanelen kunt financieren, is het belangrijk om onderzoek te doen. Bekijk de mogelijkheden die er zijn en onderzoek hoeveel geld je nodig hebt. Kijk daarbij naar de voorwaarden van elke vorm van lenen. Onderzoek de kosten op de korte termijn en ook op de lange termijn.
Dat doe je door een berekening te maken over de looptijd van een lening, waarbij je de rente meeneemt. Zo kun je ontdekken wat de beste en voordeligste manier is om geld te lenen. Wil je geld lenen bij jouw hypotheek, dan kan een lening zonnepanelen aftrekbaar zijn. Onderzoek goed of dit mogelijk is, omdat je hierdoor voordeliger uit kunt zijn.
Lening voor zonnepanelen vergelijken
Als je duidelijkheid hebt over de mogelijkheden die er zijn en een goede vorm van lenen in gedachten hebt, dan kun je een vergelijking gaan maken. Maak daarvoor gebruik van de vergelijker op deze website. We hebben verschillende aanbieders van leningen voor je op een rij gezet, die je eenvoudig naast elkaar kunt leggen. Door aan de hand van de wensen die je hebt te kijken naar de mogelijkheden en de voorwaarden van verschillende partijen te vergelijken, kun je tot een gedegen keuze komen. Een aantal bekende aanbieders zijn Santander, Findio, Directa en DEFAM.
Als je eenmaal een selectie van leningen en aanbieders hebt, kun je kiezen voor de partij met de aantrekkelijkste rente, looptijd en laagste kosten. Let daarbij wel altijd goed op de kleine lettertjes die in de voorwaarden zijn opgenomen. Als je een lening wilt afsluiten voor het aanschaffen en laten plaatsen van zonnepanelen, dan kun je dat vervolgens direct eenvoudig online doen.
Houdt er rekening mee dat er verschillende gegevens gevraagd worden en dat je documenten moet kunnen aanleveren om inzicht te geven in jouw financiële situatie. Een bank of verstrekker kan daarmee ook onderzoeken of je kunt voldoen aan de verplichtingen die aan de lening zonnepanelen verbonden zijn.
0 reacties