Een lening afsluiten kan onder bepaalde voorwaarden, die verschillend kunnen zijn per aanbieder. Een lening met een onderpand is een financiering die je kunt krijgen door het geven van een onderpand. Onderpand betekent dat je iets van grote waarde in bezit hebt, dat als garantie kan staan voor de lening. Voor bedrijven kunnen dat bijvoorbeeld machines zijn, inventaris of een bedrijfspand. Als je een hypotheek afsluit, dan is het huis dat je koopt het onderpand. Hieronder lees je meer over het lenen van geld met een onderpand. We vertellen je over de mogelijkheden, waar je op moet letten en hoe je een geschikte lening kunt vinden.
Wanneer geld lenen met onderpand?
Voor het afsluiten van de meeste leningen wordt er geen onderpand gevraagd. Dat is vaak alleen nodig als de verstrekker de garantie wil hebben dat je de lening ook kunt voldoen. Als dat dan niet het geval is, dan kan het onderpand dienen als betaling. Voor hypotheken geldt wel een onderpand. Voor een huis onderpand hypotheek wordt de woning die je koopt als garantie gesteld.
Bij hypotheken is dat de gewone gang van zaken. Hierdoor heeft de hypotheekverstrekker of bank de zekerheid waar ze naar op zoek zijn. Als je vervolgens een tweede hypotheek wil afsluiten, dan is er ook sprake van een onderpand hypotheek.
In sommige gevallen kan een auto ook dienen als onderpand. Koop je een nieuwe auto op afbetaling bij een autodealer, dan is de auto vaak het onderpand. Als er dan een moment komt waarop je de lening uiteindelijk niet kunt afbetalen, dan kan de verkopende partij aanspraak maken op de auto. Het is daarom verstandig om na te denken over de mogelijkheden, de kosten en de voorwaarden voordat je voor een dergelijke constructie kiest. In het geval van de aanschaf van een auto is het vaak aantrekkelijker om een persoonlijke lening af te sluiten.
Waar wil je voor lenen?
Voordat je besluit om een lening met een onderpand te nemen, is het verstandig om op een rij te zetten wat jouw wensen zijn en hoe jouw situatie eruitziet. Kijk naar de financiële middelen die je hebt, de inkomsten en uitgaven om een goed beeld te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een lening voor een motor, een lening voor een auto of het lenen voor zonnepanelen.
Bepaal wat je wilt lenen en waarvoor je geld wilt lenen. Als je met deze informatie terecht kunt bij een bank of kredietverstrekker zonder dat je een onderpand hoeft te hebben, dan kan dat in sommige gevallen aantrekkelijker zijn. Koop je een woning, dan heb je altijd met een onderpand hypotheek te maken, omdat huis dient als garantie.
Andere mogelijkheden
Naast geld lenen met onderpand zijn er ook veel andere mogelijkheden. Bijna alle banken en verstrekkers van leningen bieden persoonlijke leningen aan. Dat zijn leningen die worden afgestemd op jouw situatie. Je betaalt daarmee een vaste rente voor de aflossing, hebt een vast maandbedrag en een vaste looptijd. Een persoonlijke lening aanvragen zorgt ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan.
Doordat er vooraf een berekening wordt gemaakt en wordt gekeken naar jouw persoonlijke en financiële situatie, is een onderpand in dit soort gevallen niet nodig. Als je een negatieve BKR codering hebt, dan is het eigenlijk alleen mogelijk om te lenen zonder BKR registratie, dit kun je voor elkaar krijgen door een minilening te berekenen.
Een andere manier om geld te kunnen lenen is door te kiezen voor een doorlopend krediet. Met een doorlopend krediet krijg je niet in een keer een groot bedrag, maar kun je geld opnemen op het moment dat je dat nodig hebt. Een doorlopend krediet kan handig zijn als je bijvoorbeeld een verbouwing wilt laten uitvoeren, maar niet weet hoeveel geld je nodig hebt. Je betaalt in dat geval alleen rente over het bedrag dat je opneemt. In tegenstelling tot een persoonlijke lening krijg je dan wel te maken met een variabele rente voor de aflossing. De looptijd kan ook variëren met een doorlopend krediet.
Laat je informeren over geld lenen met onderpand
Besluit je om toch te kiezen voor een lening met onderpand, laat je dan goed informeren. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van alle voorwaarden en eisen die gesteld worden aan het afnemen van de lening. Hoe is de rente bijvoorbeeld geregeld en wat is de looptijd van de lening? Onderzoek goed wat er gebeurt als je de lening niet kunt terugbetalen en hoe het onderpand dan moet worden ingezet. Een contract lening met onderpand wordt door de bank of kredietverstrekker opgesteld om alle afspraken vast te leggen. In de overeenkomst lening met onderpand staat onder andere wat het onderpand is en hoe die garant staat voor de lening. Dit is zeker het geval als je een vakantiehuis wil financieren of als je een lening voor een tweede woning wil afsluiten.
Lening met onderpand vergelijken
Als je meer wilt weten over het afsluiten van een lening met onderpand wilt aanvragen, dan kun je het beste eerst een vergelijking maken. Met de vergelijker op deze website kun je meerdere banken en andere aanbieders naast elkaar zetten. Kijk aan de hand van jouw wensen naar de verschillende producten die worden aangeboden en maak een selectie van passende leningen. Kijk daarbij goed naar de voorwaarden die gesteld worden en de rente die voor de leningen gevraagd wordt. Het is bijvoorbeeld vrij lastig om een hypotheek te krijgen als je wil lenen met een tijdelijk contract.
Door een berekening te maken van de kosten, kun je over de looptijd van de leningen onderzoeken bij welke aanbieder je het goedkoopst kunt lenen. Het kan namelijk schelen in de maandelijkse kosten en uiteindelijk ook op het totale bedrag dat je moet terugbetalen. Heb je na de vergelijking een selectie gemaakt en uiteindelijk een keuze?
Dan vraag je vervolgens eenvoudig de lening online aan. Daarvoor moeten verschillende gegevens worden doorgegeven met betrekking tot jouw persoonlijke en financiële situatie. Houdt er ook rekening mee dat je verschillende documenten moet aanleveren voor de aanvraag.
0 reacties