Wil je duurzaam gaan investeren in zonnepanelen? Dan is het verstandig om jezelf goed in te lezen. Het is namelijk op verschillende manieren mogelijk om te beleggen in zonne-energie. Om deze reden is het slim om je goed te laten informeren over de verschillende mogelijkheden, voordelen en nadelen, alvorens je overgaat tot actie. Want welke mogelijkheden zijn er? En wat kun je er uithalen. We vertellen je op deze pagina graag meer over beleggen in zonnepanelen.

Waarom investeren in zonne-energie?

Tegenwoordig zien we steeds vaker zonnepanelen op het dak liggen, waarmee duurzame energie wordt opgewekt. Hiermee wordt er bijgedragen aan een beter milieu en de energietransitie. Daarnaast kan het investeren in zonnepanelen ook nog goed zijn voor je portemonnee, aangezien de energierekening lager uit zal vallen.

Naast het zelf kopen van zonnepanelen is er ook de mogelijkheid om op andere manieren te investeren in duurzame zonne-energie. Denk bijvoorbeeld aan het investeren in zonne-energie projecten of delen van zonnepalen kopen van een project in jouw buurt. Hierdoor wordt het voor iedereen toegankelijk om te investeren in duurzame energie.

Op welke manieren kun je beleggen in zonne-energie?

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat je op veel verschillende manieren kunt investeren in zonnepanelen. Zelfs wanneer je zelf geen dak hebt om zonnepanelen op te plaatsen blijven er nog meer dan genoeg mogelijkheden over. En daar willen we het in dit artikel met jou over hebben. Zo kun je op de volgende manieren investeren in zonnepanelen:

  • Investeren binnen de postcoderoos (met postcoderoosregeling)
  • Investeren buiten de postcoderoos
  • Investeren in aandelen van zonnepanelen
  • Klimaatobligaties/crowdfunding

Hierboven zien je een aantal verschillende vormen van investeren in zonne-energie. Toch willen we jou er graag wat meer over vertellen. Dit doen we door je uit te leggen wat verschillende vormen inhouden en wat de voor- en nadelen zijn per mogelijkheid. Op deze manier kun je voor jezelf bepalen welke manier jou het meeste aanspreekt en waarvan jij denkt dat je het meeste rendement zult behalen.

Investeren in zonnepanelen binnen de postcoderoos

Investeren binnen de postcoderoos houdt in dat je gaat investeren in zonnepanelenparken die binnen jouw postcode worden geïnstalleerd. Hiervoor dien je jezelf aan te sluiten bij een coöperatie of vereniging van eigenaren om gebruik te kunnen maken van de postcoderegeling. Dit houdt in dat alle leden van de coöperatie in aanmerking komen voor een belastingvoordeel omtrent de energiebelasting. Je ontvangt dan ieder jaar een (gedeeltelijke) teruggave voor de energiebelasting die je betaald voor stroom. Hoeveel je precies terugkrijgt hangt af van hoeveel je hebt geïnvesteerd.

Een groot voordeel van investeren in zonneparken binnen uw postcode is dat je meestal al kunt investeren vanaf één zonnepaneel. De kosten hiervoor bedragen ongeveer € 300,-. In principe koop je dus een (indirect) een zonnepaneel waarvan je kunt profiteren. Bovendien wordt er met de postcoderoosregeling maar liefst 15 jaar garantie gegeven op het belastingvoordeel. Naast alle voordelige aspecten deel jezelf ook nog mee met de winst van het zonnepanelenpark. Investeren in zonnepanelen binnen je postcode kan dus een slimme belegging zijn voor de toekomst.

Voordelen

  • Je draagt bij aan een beter milieu
  • Je kunt al meedoen vanaf 1 zonnepaneel
  • Dankzij de postcoderoosregeling kunt gegarandeerd 15 jaar lang gebruik maken van het belasting voordeel.
  • Je kunt ook meedoen als al zonnepanelen op je dak hebt liggen, maar die niet het gehele stroomverbruik compenseren
  • Het is een voor jouw zichtbare investering

Nadelen

  • Het certificaat wordt ieder jaar minder waard
  • Het certificaat kun is niet vrij-verhandelbaar
  • De terugverdientijd bedraagt ongeveer 8 tot 15 jaar
  • Er is toestemming nodig van je energieleverancier
  • Zodra je gaat verhuizen verdwijnt het belastingvoordeel

Investeren in zonnepanelen buiten de postcoderoos

Investeren in zonnepanelen buiten de postcoderoosregeling is bijna hetzelfde als binnen de postcoderoosregeling. Zo investeer je namelijk ook in zonnepanelen die ergens anders worden geplaats, maar in dit geval buiten de postcoderoos. Je koopt dus (indirect) zonnepanelen waar jezelf de vruchten van kunt plukken, terwijl ze niet bij jouw thuis op het dak liggen.

Ga je investeren in zonnepanelen buiten de postcoderoos? Dan ontvang je vanuit de overheid een SDE+ subsidie (Stimuleringsregeling Duurzame Energieprojecten). Dit is een regeling die in het leven is geroepen om mensen te stimuleren om te investeren in duurzame projecten, zoals zonnepanelenparken, windmolenparken en nog veel meer. Het kan dus erg voordelig zijn om te gaan investeren in zonne-energie projecten.

Voordelen

  • Je kunt vaak al deelnemen vanaf 1 zonnepaneel
  • Je draagt bij aan een beter milieu
  • In dit geval is het in principe mogelijk om onbeperkt te investeren
  • Je kunt in aanmerking komen voor de SDE+ regeling

Nadelen

  • De opbrengst, en dus het rendement, is afhankelijk van het aantal zonuren
  • In sommige gevallen zit je vast aan een bepaalde energieleverancier

Zonnepanelen aandelen kopen

Wil je graag investeren in zonnepanelen, maar geen directe- of indirecte eigenaar zijn van een zonnepaneel? Dan kun je zonnepanelen aandelen kopen. Je investeert dan in een beursgenoteerd bedrijf dat zich voornamelijk bezig houdt met de productie en/of plaatsing van zonnepanelen. In dit geval wordt je dus geen eigenaar van een zonnepaneel, maar deels eigenaar van een bedrijf die ze produceert en levert.

Om aandelen van zonnepanelen te kopen ga je naar een van de vele online brokers waar je op zoek gaat naar een bedrijf dat bezig is met zonnepanelen. Vervolgens kun je één of meerdere aandelen kopen voor de prijs van de huidige koers. De koers wat altijd bepaald door vraag en aanbod, zoals in het marktsysteem ook het geval is. Worden er bijvoorbeeld heel veel aandelen in één keer verkocht? Dan zal de prijs ineens flink gaan dalen. Vervolgens kunnen veel mensen weer een aandeel van een bepaald bedrijf kopen, waardoor de koers weer zal stijgen.

Een voordeel van investeren in zonnepanelen door aandelen te kopen is dat je in sommige gevallen kunt rekenen op dividenduitkering. Dit is een beloning voor aandeelhouders, waarbij zij per kwartaal of jaar een deel van de winst krijgen uitgekeerd. Het is dus een mooie vorm van rendement en bovendien zou het zomaar kunnen zijn dat je het aandeel na een aantal jaar met winst kunt verkopen.

Voordelen

  • Gemakkelijk te kopen via een online broker
  • Kan snel weer worden omgezet in geld
  • Ontvang in sommige gevallen een dividenduitkering
  • De waarde van het aandeel kan stijgen

Nadelen

  • Er bestaat een (minuscule) kans dat het bedrijf failliet, waardoor je al je geld kunt verliezen
  • Het aandeel kan in waarde zakken
  • Niet alle bedrijven keren dividend uit aan hun aandeelhouders

Investeren in zonnepanelen middels klimaatobligaties

Het is ook een mogelijkheid om te investeren in zonnepanelen door zogeheten klimaatobligaties te kopen. Dit is een soort van lening die wordt gebruikt om zonneparken mee te bouwen. In ruil hiervoor ontvang je rente over het bedrag dat je hebt uitgeleend voor de bouw van zonne-energie projecten. Meestal ligt het rendement ongeveer rond de 3% en is het zeer veilig om te beleggen in zonne-energie via obligaties.

Een obligatie kun je niet vrij verhandelen, behalve onder bepaalde voorwaarden. Daarnaast geldt er meestal een vaste looptijd van ongeveer 5 tot 10 jaar. Hierna ontvang je het betaalde geld weer terug en heb je kunnen profiteren van het jaarlijkse rendement. Investeren in zonnepanelen met obligaties kan dus erg lucratief zijn.

Hangen er dan helemaal geen risico’s aan een klimaatobligatie? Het antwoord op deze vraag is nauwelijks tot niet. Je kunt namelijk alleen je ingelegde geld kwijtraken wanneer de eigenaar niet meer kan voldoen aan zijn betalingsverplichtingen. Echter zal dit in de praktijk vrijwel nooit voorkomen. Je kunt dus met weinig risico investeren in zonnepanelen tegen een mooi rendement.

Voordelen

  • Weinig risico
  • Ontvang je geld weer terug na de looptijd
  • Mooi rendement van ongeveer 3% per jaar

Nadelen

  • Meestal een vaste looptijd van 5 tot 10 jaar
  • Een obligatie kan niet vrij worden verhandeld

Investeren in zonnepanelen via crowdfunding

Een mooie manier van beleggen in zonne-energie is in de vorm van het populaire crowdfunding. Een organisatie of een platform maakt dan bijvoorbeeld plannen voor het bouwen van een zonnepark waar iedereen in kan investeren. Het voordeel hiervan is dat je zelf het bedrag kunt bepalen, maar meestal is er wel een minimum investering nodig.

Bij het investeren in zonnepanelen via crowdfunding leg je een bedrag in waar je jaarlijks rente over ontvangt. Dit is namelijk de beloning voor het uitlenen van geld voor een duurzaam project. Investeren in duurzame projecten, zoals zonnepanelen kan daarom een leuke opbrengst met zich meebrengen wanneer je dit doet via crowdfunding. Bovendien ben je dan als het ware deels eigenaar van het zonnepark, wat natuurlijk een heerlijk idee is. Bovendien ligt het rendement van zonneparken in Nederland en Duitsland vrij hoog op dit moment en wordt er veel bijgebouwd.

Ga je beleggen in zonne-energie dan ontvang je, afhankelijk van de aanbieder, ook nog eens je geld terug aan het einde van de vooraf bepaalde looptijd. In de tussentijd kun je profijt behalen uit vaste rente of ontvang je een deel van de opbrengsten van de opgewekte stroom.

Voordelen

  • Bepaal zelf hoeveel geld je wilt investeren in zonnepanelen
  • Je draagt bij aan een beter milieu
  • Vaker een hoger rendement dan bij obligaties
  • In sommige gevallen ontvang je aan het einde van de looptijd je ingelegde geld terug
  • Ontvang jaarlijks vaste rente of een vergoeding voor de opbrengsten van de zonnepanelen

Nadelen

  • Er geldt vaak een minimale investering
  • In sommige gevallen ontvang je het ingelegde geld niet terug aan het einde van de looptijd

Wanneer investeren in zonnepanelen?

Wil je investeren in zonnepanelen middels een van bovenstaande manieren? Dan kan het slim zijn om te beginnen in het voorjaar. Natuurlijk is het dan wel van belang dat de zonnepanelen al zijn geïnstalleerd en nog niet moeten worden geplaatst. Het wil namelijk wel eens voorkomen dat je gaat investeren in zonnepanelen die nog gebouwd moeten worden. In dat geval is het verstandig om na te gaan wanneer de zonnepanelen in werking treden.

Daarnaast kan het ook een mogelijkheid zijn om te investeren in zonnepanelen wanner je wilt bijdragen aan een beter milieu. Of je wilt wat extra opbrengsten halen uit je investering en kunnen profiteren van belastingvoordelen. Wat je wensen ook zijn, investeren in zonnepanelen kan nooit kwaad!

Begin vandaag nog met investeren in zonnepanelen

Wil je vandaag nog gaan beginnen met beleggen in zonne-energie? Bepaal dan eerst op welke manier je dit wilt gaan doen. Zo is het op diverse manieren mogelijk om te investeren in zonnepanelen. Het kan daarom zijn dat je een voorkeur hebt voor een bepaalde manier, aangezien elke mogelijkheid zo zijn eigen voor- en nadelen heeft. Toch is geen enkele manier beter of slechter dan de ander, maar kan het wel zijn dat je liever kiest voor een hoger rendement of juist een veilige investering.

Wanneer je gaat beleggen in zonne-energie is het slim om verschillende projecten en mogelijkheden te bekijken. Maak daarom gerust gebruik van de vergelijker op deze pagina om diverse zonnepanelen aanbieders met elkaar te vergelijken. Wellicht zit eer aanbieder tussen die het perfecte project heeft waar jij graag in zou willen investeren. Het is namelijk nooit te laat om te gaan investeren in zonnepanelen.