Heb je al een mooi vermogen opgebouwd of heb je een leuke spaarrekening die stilstaat? Dan kan investeren bij Fellow Finance een goede keuze zijn. Geld stil laten staan bij de bank gaat op ten duur namelijk geld kosten. Zo zijn de rente onwijs laag (haast verwaarloosbaar) en wordt je geld jaarlijks minder waard door de inflatie. Om dit tegen te gaan kun je bijvoorbeeld gaan investeren, zodat je de inflatie een stapje voor blijft en je vermogen langzaam aan opbouwt. Bij Fellow Finance ben je in dat geval aan het juiste adres om je geld redelijk veilig te beleggen.

Wat is Fellow Finance?

Fellow Finance is een Fins bedrijf dat in 2014 is opgericht. Het wordt beschouwt als het grootste peer-to-peer (p2p) platform van Noord-Europa. Dit houdt in dat kopers en verkopers via dit platform elkaar makkelijk kunnen vinden om zo handel te drijven. Maar wat wordt er precies verhandeld op het platform van Fellow Finance?

Op het p2p-platform worden leningen verhandeld. Hierbij gaat het zowel om particuliere- als zakelijke leningen. Dit laatste is voor de meeste platformen in deze branche niet heel erg gebruikelijk. We zien dan ook dat er voornamelijk particuliere leningen worden verstrekt. Naar eigen zeggen had het Finse bedrijf eind 2019 ruim 529 miljoen euro aan leningen verstrekt in landen als Zweden, Denemarken, Finland, Duitsland en Polen. Deze leningen zijn verstrekt aan ruim 725.000 verschillende klanten.

Hoe werkt het platform van Fellow Finance?

Wij zullen er niet raar van opkijken als je nog niet helemaal begrijpt hoe het platform van Fellow Finance precies werkt. In Nederland zijn dit soort p2p-platformen voor leningen namelijk nog niet erg populair, terwijl dit in het buitenland al een groot succes is.

Via het platform van het Finse bedrijf kunnen personen die geld willen lenen (kredietnemers) zich aanmelden voor een lening. Vervolgens kunnen personen die geld willen uitlenen (kredietverstrekkers) in zee gaan met de persoon die geld nodig heeft voor een bepaald project. Je kunt dus eigenlijk zien als een soort marktplaats voor leningen die worden gefinancierd door particulieren.

Daarnaast is het bij Fellow Finance zelfs mogelijk om zakelijke leningen aan te vragen. Echter zien we dat dit in de praktijk nog niet vaak gebeurd. Bedrijven met grote plannen zullen namelijk eerder neigen naar een crowdfunding platform waar ze personen aantrekken die daadwerkelijk willen investeren in hun project. Toch is het p2p-platform van Fellow Finance een soort alternatief van een crowdfunding platform waar ook particulieren zich voor kunnen aanmelden.

Hoe zit het met rendement?

Als je gaat investeren is het belangrijkste onderdeel natuurlijk het rendement. Bij Fellow Finance kun je dan ook tot op zekere hoogte een mooi rendement verwachten. Het rendement ontvang je in de vorm van rente die de kredietnemer betaalt aan de kredietverstrekker (investeerder). Vooraf wordt dan het rentepercentage, de looptijd en kredietsom bepaald. Vervolgens kan een investeerder geld verstrekken aan een particulier die bijvoorbeeld geld nodig heeft voor een verbouwing aan zijn/haar huis.

Er zit wel een groot verschil in rendementen tussen de particuliere- en zakelijke leningen. Als investeerder kun je met een kredietverstrekking voor particuliere leningen rekenen op een gemiddeld rendement tussen de 6 en 9%. In vergelijking met andere p2p-platformen is dit vrij laag, maar zeker niet verkeerd. Daarnaast ontvang je voor de zakelijke leningen, die doorgaans minder frequent worden verhandeld, een gemiddeld rendement van 6 tot 15% per jaar. Gezien het hoge rendement is het voor bedrijven dan ook niet heel aantrekkelijk om geld te lenen via Fellow Finance.

Hoe wordt het rendement bepaald?

De hoogte van het rendement is sterk afhankelijk van de afkomst van de kredietnemer. Dit omdat de marktwerking in ieder land anders in elkaar steekt. Zo gelden er bijvoorbeeld op de Poolse markt hele andere regels en voorwaarden dan op de Deense markt. Hierdoor kunnen de voorwaarden van de leningen ook sterk verschillen, een van deze voorwaarden heeft dus ook te maken met het rentepercentage. Zo kunnen de jaarlijkse rente voor peer-to-peer leningen in Polen tot wel 40% oplopen. In tegenstelling tot Denemarken waar de jaarlijkse rente ongeveer tussen de 6 en 25% ligt.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog andere verschillen in regels en voorwaarden per land. Denk hierbij aan de maximale kredietsom en de bijbehorende looptijd van de lening. In Denemarken mogen consumenten bijvoorbeeld maximaal 100.000 DKK (ongeveer € 13.000,-) lenen met een maximale looptijd van 10 jaar. In Polen zijn ze hier veel strenger in en mogen particulieren maar 12.000 PLN (ongeveer € 2.800,-) lenen met een maximale looptijd van 2 jaar. Daarbij liggen de rentes ook nog heel erg hoog. Voor investeerders kan het daarom zeker interessant zijn om te investeren in p2p-leningen via Fellow Finance.

Wat is het verdienmodel van Fellow Finance?

Voor het openen van een beleggingsrekening bij Fellow Finance worden geen kosten in rekening gebracht. Ook niet voor het daadwerkelijk beleggen op de hoofdmarkt, namelijk peer-to-peer leningen. Op de secundaire markt daarentegen brengt Fellow Finance één procent commissie in rekening per belegging.

Maar hoe komt Fellow Finance dan aan haar inkomsten? De inkomsten worden hoofdzakelijk behaald uit de kosten die kredietnemer moeten betalen. Denk hierbij aan de kosten voor de kredietnemer die zij moeten betalen voor het afsluiten van de leningen en de maandelijkse administratiekosten. Als investeerder betaal je geen kosten, mits je alleen handelt in leningen via de hoofmarkt van Fellow Finance.

Ervaringen met Fellow Finance

Als we diverse reviews bekijken van klanten van Fellow Finance komen we tot de conclusie dat de meeste klanten erg te spreken zijn over het aanbod en de gebruiksvriendelijkheid van het platform. Echter wordt de afwezigheid van een terugkoopgarantie ervaren als minder positief. Dit is dus een punt waar Fellow Finance in de toekomst meer aandacht aan kan besteden.

Ondanks de afwezigheid van een terugkoopgarantie biedt Fellow Finance wel een regeling voor onbetaalde p2p-leningen. De onbetaalde leningen worden namelijk verkocht aan incassobureaus wat het risico voor investeerders zou moeten beperken. Helaas geldt hierop wel een uitzondering voor Zweedse en Duitse leningen.

Conclusie: investeren in Fellow Finance

Ben je nog op zoek naar investeringsmogelijkheden? Dan kan Fellow Finance een goede optie zijn om eens naar te kijken. Investeren in peer-to-peer leningen wordt namelijk steeds populairder, maar op dit moment nog niet in Nederland. In dat geval kun je gebruik maken van het Finse Fellow Finance waar jij jezelf gratis kunt aanmelden om te investeren in leningen. Op deze manier kun je mooie rendementen behalen door te beleggen in de projecten van particuliere- en zakelijke klanten. Bovendien kan deze manier van investeren ook een goede aanvulling zijn op jouw huidige beleggingsportefeuille om je geld goed te verspreiden.