Als je wilt gaan investeren in windmolens hoef je geen miljonair te zijn en direct een hele windmolen te laten bouwen. Tegenwoordig kun je namelijk op diverse manieren investeren in windenergie. Een aantal van deze mogelijkheden zijn onder andere het kopen van aandelen, obligaties, een deel van een windmolen of meedoen aan crowdfunding. Elke manier om te investeren heeft zo zijn voor- en nadelen. Wij willen deze daarom graag met je behandelen, zodat je voor jezelf kunt bepalen of het interessant is of niet. Bovendien kan iedereen in Nederland beleggen in windmolens, en soms zelfs al vanaf € 25,-.

Waarom investeren in windmolens?

Waarom zou je geld investeren in windmolens? Wat levert het op en wat zijn de voordelen? Als je gaat beleggen in windenergie help je deels mee aan de energietransitie, wat voor veel mensen belangrijk is. Daarnaast kan het jou een mooi rendement opleveren, aangezien investeringen vaak gepaard gaan met beloningen. De hoogte van de beloning hangt natuurlijk af van hoeveel je investeert en op welke manier. Zo kun je op heel veel verschillende manieren beleggen in windenergie en vertellen we jou er graag meer over. Op deze manier kom je erachter welke manieren er zijn en kun je voor jezelf bepalen wat voor je de meest lucratieve manier is om te investeren in windmolens.

Op welke manieren kun je beleggen in windmolens?

Zoals je wellicht al hebt vernomen zijn er verschillende mogelijkheden om te investeren in windmolens. Hierbij is de ene manier niet beter of slechter dan de ander, maar gaat het wel anders in zijn werk. Zo heeft elke mogelijkheid om te beleggen in windenergie zo zijn voor- en nadelen. In dit artikel vertellen we jou graag wat meer over de mogelijkheden, zodat jezelf kunt bepalen welke manier het beste bij jou past.

Klimaatobligaties kopen

Een veilige vorm van investeren in windmolens is het kopen van zogeheten groen- of klimaatobligaties. In dit geval leen je in principe geld uit aan een beheerder van een windmolenpark, zodat hij kan investeren en winst kan maken. Hiervoor ontvang je in ruil een vast rendement per jaar.

De hoogte van het rendement kan erg verschillen per aanbieder. Zo zijn er aanbieders die een vast rendement aanbieden (van ongeveer 3%) en aanbieders waarbij het rendement afhangt van hoeveel het waait. Het kan dus zomaar zijn dat het dan een jaar minder waait en je minder rendement ontvangt dan verwacht. Daarentegen kun je dus ook weer meer rendement ontvangen.

Krijg je de keuze voor een vast- of variabel rendement? Dan is de keuze snel gemaakt. Je kunt dan namelijk beter kiezen voor een vast rendement, omdat je dan zeker bent van een vast percentage per jaar. Ook al ligt dit percentage niet heel hoog, het is nog altijd meer als de spaarrente.

Houd er bovendien rekening mee dat een obligatie altijd een vaste looptijd heeft van bijvoorbeeld 10 jaar. In de tussen tijd kun je de obligatie niet ontbinden of verkopen. Een voordeel is wel dat de looptijd vaak niet langer is dan de levensduur van de winmolen. Ga je dus investeren in windmolens? Overweeg dan om obligaties te kopen, aangezien dit een veilige manier is van beleggen.

Winddelen kopen

Misschien heb je wel eens gehoord dat je bij sommige organisaties tegenwoordig winddelen kunt kopen. Hiermee kun je een stukje windmolen kopen, waardoor je automatisch mede eigenaar wordt. In principe kun je de vergelijking maken met aandelen, aangezien je met aandelen ook deels eigenaar wordt van een bedrijf. Echter zit dat bij investeren in windmolens wel een stukje anders.

Koop je één of meerdere winddelen? Dan wordt de stroom die wordt opgewekt ook aan jou geleverd. Van te voren wordt er dan een minimum aan stroom afgesproken dat je jaarlijks ontvangt. Vervolgens wordt de opgewekte stroom in mindering gebracht op je energienota. Tijdens de gehele levensduur van de winmolen ben je mede eigenaar en dit kan dus oplopen tot wel 20 jaar.

Voor een winddeel betaal je een vast bedrag van ongeveer € 200,-. Daarnaast betaal je als mede eigenaar ook mee aan het onderhoud. Hier wordt een vast bedrag van ongeveer € 25,- per jaar in rekening gebracht. Wel staat hier tegenover dat de opgewekt stroom weer in mindering wordt gebracht van je energierekening. Het kan dus in veel gevallen een goede deal zijn om te investeren in windmolens door winddelen te kopen.

Crowdfunding voor windmolens

Wil je graag investeren in windmolens? Dan is het ook een mogelijkheid om te investeren via crowdfundingplatforms. Crowdfunding is een nieuwe manier van investeren waarbij mensen zelf kunnen bepalen hoeveel ze willen investeren in een bepaald. Echter geldt er meestal wel een minimumbedrag dat je moet investeren.

Er zijn aantal platformen die investeren in windenergie op zee. Hier worden namelijk windmolenparken gebouwd door onder andere Belwind en Northwind, Wil jij hun projecten steunen? Dan kun je door middel van crowdfunding geld investeren, waarna je ieder jaar een deel van de winst krijgt uitgekeerd.

Een groot voordeel van investeren in windenergie op zee is dat het er meestal vaker en harder waait. Hierdoor liggen de rendementen vele malen hoger dan bij investeren in windmolens op het vaste land. Zo kun je vaak maar liefst 7% tot 10% rendement per jaar verwachten, wat natuurlijk aan de hoge kant is voor winenergie. Wel is het zo dat windmolens op zee vaak duurder zijn dan op het land, waardoor je vaak wel meer moet investeren.

Beursgenoteerde aandelen kopen

Investeren in windmolens kan natuurlijk ook gewoon door het kopen van aandelen van windmolenbedrijven. Denk hierbij aan bedrijven zoals Vestas, Northland Power en Goldwind. Denk je dat een dergelijk bedrijf in de toekomst goed gaat presteren? Dan kan een investering door middel van aandelen een goede keuze zijn. Daarbij is het wel goed om te weten dat je door middel van aandelen bij beursgenoteerde bedrijven deels eigenaar wordt van het bedrijf, en niet van de windmolens in dit geval. Met aandelen kun je dus als het ware indirect investeren in windmolens.

De aandelen van de windmolen bedrijven staan genoteerd op een bepaalde beurs waar een waarde wordt gehangen aan het aandeel. Deze waarde wordt ook wel de koers genoemd en komt voornamelijk tot stand door vraag en aanbod. Wanneer er veel vraag komt naar een bepaald aandeel zal de prijs gaan stijgen als er op dat moment weinig wordt aangeboden. Andersom werkt dat natuurlijk precies hetzelfde. Wil je liever niet mede eigenaar zijn van een windmolen, maar een windmolenbedrijf dan kan investeren in aandelen van windenergie een goede keuze zijn.

Niet-beursgenoteerde aandelen kopen

Naast de beursgenoteerde windmolenbedrijven is het ook mogelijk om te investeren in windmolens van niet-beursgenoteerde bedrijven. Het betreft hier vaak wat kleinere bedrijven die beleggers de mogelijkheid bieden om te investeren in hun bedrijf. Dit zijn dan ook vaak bedrijven die enkel en alleen investeren in windenergie. De grote, beursgenoteerde bedrijven zijn daarnaast vaak nog actief in andere energiesectoren. Voor veel mensen is dit een reden om te kiezen voor een niet-beursgenoteerd windmolenbedrijf dat uitsluitend investeert in windenergie.

Koop je aandelen van windenergie bij een klein windmolenbedrijf? Dan wordt de prijs altijd bepaald door de eigenaar. De koers van een dergelijk aandeel zal vaak niet zo hevig op en neer bewegen. Hierdoor is de kans klein dat je in één keer heel veel winst weet te pakken, maar de kans is ook kleiner dat je veel verliest. Bovendien kun je dit soort aandelen vaak niet verkopen, behalve onder bepaalde voorwaarden. Je moet het voornamelijk hebben van het dividend dat jaarlijks of per kwartaal wordt uitgekeerd.

Verder is het goed om te weten dat de aandelen een bepaalde looptijd hebben, aangezien de bedrijven voor 100% investeren in windmolens. Zodra de economische levensduur van de windmolens voorbij zijn, zullen de aandelen niets meer waard zijn en niks meer betekenen. Bij een beursgenoteerd aandeel is dit natuurlijk anders, omdat de grote bedrijven vaak actief zijn in verschillende sectoren omtrent hun vakgebied.

Wat zijn de voordelen van investeren in windenergie?

Voordat je daadwerkelijk gaat investeren in windmolens is het goed om op de hoogte te zijn van de voordelen. Het brengt namelijk redelijk wat voordelen met zich mee en daarom hebben we ze hieronder voor jou opgesomd.

Toegankelijk voor iedereen

Om te gaan beginnen met investeren in windmolens hoef je geen miljoenen op je rekening te hebben staan. Er zijn namelijk diverse manieren om te beginnen en dat kan soms al vanaf € 25,-. Hierdoor is het voor iedereen met een beetje spaargeld al mogelijk om te beleggen in windmolenparken.

Ga je als particulier investeren in windmolens? Dan is het aan te raden om dit te doen met geld dat je een tijdje kunt missen. Bovendien loop je altijd het risico dat je de investering (deels) verliest, waardoor het zonde zou zijn als je dit doet met geld dat je ergens voor nodig hebt. Het is daarom ook geen slim idee om te investeren met geleend geld. Beleggen brengt namelijk altijd risico’s met zich mee, alhoewel het bij windmolens heel erg laag ligt.

Draag bij aan een beter milieu

Een van de voornaamste voordelen om te investeren in windmolens is het milieuvriendelijke aspect. Zo draag je namelijk bij aan een betere wereld, aangezien er geen CO2 uitstoot ontstaat door windmolens. Dit is voor veel mensen een reden om te gaan investeren in duurzame projecten. Een maatschappelijk verantwoorde belegging is immers nooit verkeerd als je gaat kijken naar de bijkomende voordelen van bijvoorbeeld windmolens. Als land zijnde wordt je namelijk minder afhankelijk van de landen waar ze olie en dergelijke produceren. Hierdoor hoef je dus minder te importeren en wordt je steeds meer zelfvoorzienend.

Bovendien is er bij het produceren van windmolens veel minder energie nodig dan de energie die wordt gebruikt voor biomassa en zonne-energie. Investeren in windmolens is dus niet alleen rendabel, maar ook efficiënt ten opzichte van andere duurzame energiebronnen.

Hoog rendement

Als je gaat investeren in windmolens wil je er natuurlijk op vooruit gaan. Daarom ontvang je vaak een redelijk hoog rendement. Je wordt namelijk beloond voor het investeren in verduurzaming door middel van een jaarlijks rendement. Dit rendement ligt, afhankelijk van de vorm van beleggen, meestal rond de 3-4%. Misschien klinkt dat niet veel, maar dit is toch veel meer dan de rente die je ontvangt op je spaarrekening.

Heb je gekozen om te investeren in windmolens door aandelen te kopen? Dan kun je ook nog eens profiteren van het dividend en eventueel het verkopen van een prijs gestegen aandeel. Op welke manier je ook gaat beleggen in windmolens, het zal vaak een leuk rendement opleveren.

Wat zijn de nadelen van investeren in windmolens?

Aan ieder voordeel hangt zijn nadeel, en dat is dan ook niet anders bij investeren in windenergie. We willen je daarom graag kennis laten nemen van deze nadelen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor je zelf. Hieronder hebben we daarom de nadelen van investeren in windmolens voor je opgesomd.

Niet alle windmolenparken zijn al actief

Wanneer je gaat investeren in windmolens kan het zijn dat het windmolenpark waarin je wilt gaan investeren nog in ontwikkeling is. In dat geval wil het wel eens voorkomen dat er niet direct een vergunning wordt afgegeven of dat buurtbewoners het project tegen proberen te houden. De kosten voor de bouw worden dan vaak duurder, wat uiteindelijk in mindering wordt gebracht op het rendement.

Beleggen brengt risico’s met zich mee

Elke vorm van beleggen, ook het investeren in windenergie, brengt risico’s met zich mee. Het kan namelijk zomaar zijn dat een windmolenbedrijf failliet gaat, waardoor je aandelen en dergelijke niets meer waard zijn. Zo ben je in één klap al je geld kwijt, maar gelukkig zal dit niet vaak voorkomen.

Ook met obligaties kan het zijn dat je de investering kwijtraakt als de eigenaar niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Of stel je voor dat je aandelen ineens flink in prijs dalen en je erachter komt dat je op een gegeven met maar beter met verlies kunt verkopen. Hoe je het ook went of keert, beleggen brengt altijd risico’s met zich mee.

Begin vandaag met investeren in windmolens

Wil je graag in windmolens investeren? Dan is het goed om jezelf hier eerst in te verdiepen. Zo weet je namelijk welke manieren er zijn, hoe het zit met de voor- en nadelen en of het wel iets voor jou is. Op deze pagina heb je alles kunnen lezen over investeren in windenergie. Wil je daarom vandaag al gaan starten met het investeren in windmolens? Maak dan gebruik van de vergelijker op deze pagina om diverse windmolen aanbieders met elkaar te vergelijken.

Hierbij is het verstandig om de kosten af te wegen op het rendement dat je ontvangt. Zo weet je namelijk welk project het meest lucratief is en wanneer je moet beginnen met investeren in windmolens.