Zou jij graag willen beginnen met investeren in vakantiewoningen? Dan kan dat een grote eerste stap zijn. Vooral wanneer je nog nooit hebt belegd in vastgoed. Dit is namelijk toch wel heel anders dan investeren in aandelen en dergelijke. Als je gaat beleggen in vakantiewoningen zijn er veel zaken waar je rekening mee dient te houden. Op internet kom je veel tegenstrijdige argumenten tegen over het daadwerkelijk aanschaffen van een vakantiewoning als belegging. Het heeft zo zijn voordelen, maar andere kant zijn er ook altijd nadelen. Op deze pagina willen we jou daarom graag meer vertellen over investeren in vakantiewoningen en behandelen we een aantal veel gestelde vragen.

Waarom wel of niet investeren in een vakantiewoning?

Allereerst willen we jou op de hoogte brengen van de redenen waarom je wel of niet zou moeten investeren in vakantiewoningen. Daarbij is het goed om te weten dat je verschillende soorten beleggingen kunt doen omtrent vakantiewoningen. Zo is het mogelijk om te investeren in een vakantiewoning op een park of een recreatiewoning in het binnen- of buitenland. Beide soorten beleggingen hebben zo hun voor- en nadelen en daar willen we je graag voor behoeden.

Beleggen in een vakantiewoning op een park

Wil jij gaan investeren in vakantiewoningen? Dan krijg je als het ware twee keuzes voorgeschoteld. Het is namelijk mogelijk om te investeren in een vakantiewoning op een park of een recreatiewoning in het binnen- of buitenland. In dit stuk gaan we dieper in op beleggen in vakantiewoningen op een park, en voornamelijk wat hier de voor- en nadelen van zijn.

Het belangrijkste voordeel van beleggen in een vakantiewoning op een park is dat het vakantiepark alles voor je regelt. Denk hierbij aan het verhuren van het huisje, schoonmaak, onderhoud, betalingen en nog veel meer. Daarnaast kun je een rendement van circa 5% per jaar verwachten en mag jezelf ook een aantal weken per jaar in het huisje verblijven. Ook is een dergelijke investering vaak recessiebestendig, aangezien mensen in zowel goede als slechte tijden op vakantie gaan.

Daarentegen biedt het investeren in vakantiewoningen op parken ook enkele nadelen. Er is namelijk meestal een hoog startkapitaal nodig van circa € 120.000,-, en aangezien je in één keer heel veel geld investeert in slechts één belegging brengt het een hoog risico met zich mee. Daarbij komt ook nog eens kijken dat je geld niet langer meer liquide is, een vakantiewoning verkoop je namelijk niet zo vlug. Bovendien ontvang je hier jaarlijks ongeveer 5% rendement van, wat haast niet in verhouding staat met het risico.

Beleggen in een recreatiewoning

Als we het hebben over investeren in vakantiewoningen hoeft het niet per se zo te zijn dat je gaat beleggen in een vakantiehuisje op een park. Het is namelijk ook een mogelijk om te investeren in een recreatiewoning in het binnen- of buitenland. Neem bijvoorbeeld een huisje aan de Spaanse Costa, waar jaarlijks veel toeristen op af komen. Dit zou een interessante investering kunnen zijn, aangezien het er altijd bomvol zit met toeristen. Ondanks de voordelen brengt het investeren in een recreatiewoning ook enkele nadelen met zich mee. We willen daarom graag wat meer vertellen over de voor- en nadelen van dit type belegging.

Je hebt wellicht al gelezen dat je ook kunt investeren in vakantiewoningen op vakantieparken. Hiermee ontvang je gemiddeld 5% rendement per jaar. Een groot voordeel van beleggen in recreatiewoningen is dat je vaak meer rendement behaalt. Daarnaast ben je zelf de eigenaar van de woning en kun je precies bepalen wat ermee gebeurt. Ook is het een voordeel dat de kans groter is dat de overwaarde aanzienlijk groter wordt ten opzichte van een vakantiehuisje op een park.

Ten aanzien van de voordelen staat er wel tegenover dat je bij het investeren in recreatiewoningen alles zelf moet regelen. Het dus noodzaak dat je zelf de verhuur, onderhoud, schoonmaak en dergelijke bijhoud. Hier kun je toch nog wel wat tijd aan kwijt zijn, al helemaal wanneer je vakantiewoning in het buitenland ligt. Bovendien kunnen de onderhoudskosten na verloop van tijd flink oplopen, waardoor het rendement sterk zal dalen. Ook is het een groot risico wat je loopt, aangezien je een hoop geld moet investeren in slechts één soort belegging. Houd hier dus ten alle tijden rekening mee.

Waar kun je het beste investeren in vakantiewoningen?

Een belangrijke zaak bij investeringen in vakantiewoningen is natuurlijk de locatie. Vroeger gold hier een vuistregel voor: koop een vakantiewoning op het vaste land en zorg dat deze goed te bereiken is met de auto. Tegenwoordig is dat natuurlijk heel anders met de komst van low budget vliegtuigmaatschappijen. Zo vlieg je al voor een paar tientjes naar het buitenland of zelfs een eiland in de Middellandse zee. Het wordt hierdoor toegankelijker om te investeren in vakantiewoningen op bijvoorbeeld een eiland. Daarbij zijn er nog twee factoren die belangrijk kunnen zijn om succes te behalen uit een investering in vakantiewoningen.

Gebieden met veel toerisme

Het is verstandig om rekening te houden met de groei van toerisme in een bepaald land wanneer je daar wilt gaan investeren in vakantiewoningen. Kijk daarom bijvoorbeeld op de website van de dienst toerisme in een specifiek land of gebied om hier inzicht in te krijgen. Daarbij krijg je zelfs toegang tot diverse statistieken van de toeristen die er komen. Deze kunnen ook nuttig zijn om een betere overweging te maken.

Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat de minderheid van de toeristen in een land een auto huren. Ga daarom op zoek naar een locatie die bijvoorbeeld dicht bij het centrum of bepaalde hotspots van het gebied zit. Ga je bijvoorbeeld in de ‘middle of nowhere’ een vakantiewoning verhuren? Dan loop je al meer dan de helft van de potentiële huurder mis. Kijk dus goed naar de locatie in een land of gebied en controleer de statistieken van toeristen.

Ga daarnaast ook altijd na of de lokale wetgevers in een bepaald land of gebied beperkingen toepast op de verhuur van vakantiewoningen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de wetgeving in bepaald land het niet toelaat dat buitenlanders een vakantiewoning verhuren in hun land. Houd hier dus ten alle tijden rekening mee.

Verder is het ook belangrijk om rekening te houden met onveilige gebieden. Wellicht denk je er niet eens over na om in bepaalde landen te investeren in vakantiewoningen, maar toch is het goed om te weten dat je geen vakantiewoning moet kopen waar er dreiging heerst. Denk bijvoorbeeld aan landen als Irak of Afghanistan.

Vakantiehuizen aan strand en zee

Heb je een mooi land of gebied gevonden waar het goed zit met de toeristische groei? Dan kan de volgende stap zijn om een geschikte locatie te vinden. Wat het vaak goed doet bij toeristen is een vakantiewoning die dicht in de buurt ligt van het strand en de zee. Aangezien de meeste toeristen geen autohuren willen ze wellicht toch met de taxi, of vaak gewoon met hun eigen auto, naar het strand kunnen gaan. Vandaar dat een vakantiewoning in de buurt van het strand het 9 van de 10 keer goed doet.

Een ander voordelen van investeren in vakantiewoningen in de buurt van het strand is de aangename temperatuur in deze gebieden. Vaak komen toeristen in bijvoorbeeld Spanje of Italië niet uit de meest warme landen van de wereld. Het kan dan ook vaak een reden zijn om op een vakantiepark of -woning in de buurt van het strand te gaan zitten. Hier is het namelijk meestal wat minder warm als in het binnenland, aangezien hier nog een lekker briesje van de zee heerst. Dit zijn toch zaken waar je rekening mee dient te houden als je wilt gaan investeren in vakantiewoningen.

Wanneer investeren in vakantiewoningen?

Naast de locatie is het zeker ook goed om te weten wanneer je het beste kunt investeren in vakantiewoningen. Hierbij is het seizoen waarin je een vakantiewoning gaat kopen essentieel. Natuurlijk hangt dit af van de locatie waar je gaat investeren in vakantiewoningen, maar laten we beginnen met een vakantiewoning op een zonnige vakantiebestemming.

Wil je graag investeren in vakantiewoningen die gericht zijn op de verhuur in het hoogseizoen? Dan is het natuurlijk slim om aan te kopen in het laagseizoen. Zo heb je namelijk nog genoeg tijd om het vakantieadres op te knappen en klaar te maken voor verhuur. Bovendien liggen de prijzen voor huren in het hoogseizoen vele malen hoger dan in het laagseizoen. Echter is dat niet in elk land zo, maar vaak is er wel sprake van seizoens-gebondenheid qua toerisme. Pluk hier daarom altijd de vruchten van kies het juiste moment om te investeren.

Kies je er daarentegen voor om te gaan investeren in vakantiewoningen in bijvoorbeeld de Alpen? Dan geldt natuurlijk precies het tegenovergestelde. Het is dan juist slim om te investeren in het hoogseizoen wanneer er nog geen sneeuw ligt. Zo heb je ook weer tijd zat om de vakantiewoning op te knappen, zodat je kunt profiteren van de hoge huurprijzen in de wintermaanden.

Haal profijt uit aankopen in het laagseizoen

De meeste investeerders kiezen er dikwijls voor om te gaan investeren in vakantiewoningen in bijvoorbeeld Spanje, Italië en andere zomerlanden. Logisch, aangezien zij zelf ook gebruik kunnen maken van hun woning in het laagseizoen. Kunnen ze er zelf lekker even tussen uit, terwijl de woning in het hoogseizoen geld oplevert in de vorm van huur.

Een aantal voordelen van aankopen in het laagseizoen zijn onder andere de vroege promotie van je vakantiewoning en het klaarmaken voor verhuur. Zo kun je het vakantieadres al op tijd promoten via verschillende websites of kun je zelf een website bouwen om toeristen binnen te hengelen. Het draait namelijk om perceptie bij het verhuren van een vakantiewoning, en daar kun je dan zelf mooi je eigen twist aan geven.

Bovendien heb je bij de aankoop in het laagseizoen ruimschoots de tijd om nodige renovaties en dergelijke door te voeren. Zo weet je zeker dat de vakantiewoning klaar is om in het hoogseizoen te worden verhuurd. Ideaal dus om te investeren in vakantiewoningen tijdens het laagseizoen.

Daarnaast is er natuurlijk nog een belangrijk voordeel, en dat is de aankoopprijs van de woning. De verkoper van het huis kan namelijk in een minder goede financiële positie staan dan in het hoogseizoen, aangezien het huis nauwelijks wordt gehuurd. Wellicht heeft de verkoper om een of andere reden geld nodig, waardoor de kans groter is dat je bod zal worden geaccepteerd. En als het helemaal gunstig uitpakt heb je er dan misschien wel minder voor betaald dan je in je hoofd had.

Investeren in vakantiewoning: hoe vind ik een geschikte woning?

Nu je weet waar je rekening mee moet houden als je gaat investeren in vakantiewoningen ben je wellicht al op zoek naar een geschikte woning. In dat geval kunnen we het jou erg makkelijk maken. Op deze pagina vind je namelijk een vergelijker van aanbieders van vakantiewoningen. Maak hier gebruik van en vind binnen de kortste keren een prachtige locatie voor jouw vakantiewoning. Bovendien kun je dan ook verschillende vakantiewoningen met elkaar vergelijken op basis van locatie, prijs en andere aspecten. Investeren in vakantiewoningen is nog nooit zo makkelijk geweest!