Hebben we het over investeren, dan denken veel gelijk aan aandelen en dergelijke. Echter is het ook mogelijk om te beleggen in kunst. Net als aandelen kan kunst ook in zeer korte tijd flink in waarde stijgen. Maar natuurlijk kan er net zo goed het tegenovergesteld gebeuren. Daarom is het goed om te weten waar je op moet letten als je gaat investeren in kunst. We vertellen jou op deze pagina daarom graag meer over de voor- en nadelen, de mogelijkheden en aandachtspunten waar je op moet letten als in kunst gaat investeren.
Is beleggen in kunst eigenlijk wel een investering?
Misschien heb je wel eens iemand horen zeggen: “investeren in kunst levert ongelooflijk veel geld op”. Dat hoeft zeker niet altijd het geval te zijn end at is dan ook precies te reden waarom het een investering is. Als je gaat investeren hoeft dit niet altijd te beteken dat je winst maakt. Dat is namelijk het hele principe van investeren, je kunt ook verlies maken. Dit is bij kunst dan ook niet anders, aangezien je een schilderij of iets dergelijks kunt kopen, maar er na verloop van tijd achterom dat het niets meer waard is. Andersom kan het ook zo zijn dat het schilderij in één keer flink in waarde is gestegen. Maar hoe vind je nou de kunststukken die potentie hebben om te stijgen in waarde?
Hoe weet je wat je wel en niet moet kopen?
Het is lastig om precies te zeggen wat je wel en niet moet kopen als je gaat beleggen in kunst. Er is tegenwoordig namelijk allerlei kunst in verschillende soorten stijlen van talloze kunstenaars in omloop. Vandaar dat het belangrijk is om altijd de kunstgeschiedenis erbij te pakken. Hierin staat namelijk de basis van wat mensen wel en niet belangrijk vinden aan kunst. Op deze manier heb je een beetje een beeld van waar je naar op zoek moet gaan.
Daarnaast is het slim om te kijken naar de kunstenaars die worden benoemd in de kunstboeken. Hiervan weet je namelijk dat ze al enige aandacht hebben gekregen. Toch kan het zijn dat ze nog niet de waardering hebben ontvangen die ze verdienen. In dat geval kun je een kunstwerk van die kunstenaar kopen, aangezien ze op dat moment nog betaalbaar zijn. Mocht het vervolgens goed gaan met de kunstsector? Dan zou je een leuk rendement kunnen behalen. Let toch altijd goed op bij het investeren in kunst, voornamelijk als je er zelf weinig verstand van hebt.
Heeft een kunstenaar nog nooit een tentoonstelling gehad of in de kunstboeken gestaan? Dan is het aan te raden om daar weg van te blijven. Als er na jaren nog geen aandacht aan is gegeven en het niemand is opgevallen, zal het naar alle waarschijnlijkheid geen goede investering. Of het moet natuurlijk zo zijn dat jezelf diep in de kunst zit en goede kunst herkent. Wellicht heb je dan een nieuw talent gevonden en kun je goedkoop kunst van de kunstenaar kopen om het vervolgens later met veel winst te verkopen. Ons advies is om hier wel mee uit te kijken.
Investeren in kunst: hoe koop je kunst?
Wil je gaan beleggen in kunst dan moet je natuurlijk wel weten hoe je dit moet kopen. Het gaat namelijk niet zo makkelijk als het kopen van aandelen via een online broker vanaf je smartphone. Nee, voor kunst moet je meestal naar een kunstbeurs of -handelaar gaan om kunst te kopen. Echter liggen de bedragen hier vaak heel erg hoog, omdat dit het eindstation is van een kunststuk.
Het zou dus veel beter zijn als je ergens in het begin van het verkoopproces in kan springen, maar dit is natuurlijk wel lastig. Toch kan je soms geluk hebben en toevallig iemand kennen die veel kunst bezit en hier graag van af wil. In dat geval kun je er namelijk nog wat rendement op behalen, aangezien je het via een veilig naar alle waarschijnlijkheid voor meer kunt verkopen. Daarnaast zou het natuurlijk ook mooi zijn meegenomen als je goede contacten hebt met een inkoper of galeriehouder. Zo kom je namelijk net wat eerder in het verkoopproces terecht, waardoor de prijs meestal nog wat lager ligt.
Het beste zou natuurlijk zijn om een kunstenaar te kennen die bekend is, maar dat is erg onwaarschijnlijk. Je zou dan namelijk voor een vriendenprijs een mooi stuk kunnen kopen om deze vervolgens weer door te verkopen. Echter zou je het kunststuk dan in veel gevallen houden, aangezien je er ook erg goed van kunt genieten. Probeer dus altijd bij het investeren in kunst zo vroeg mogelijk in het verkoopproces toe te treden om je slaatje te slaan.
Niet iedereen verkoopt kunst zomaar
Als je gaat beleggen in kunst zijn er een aantal zaken die je waarschijnlijk over het hoofd ziet. Wellicht heb je zelf niets met kunst, maar zodra je gaat beleggen kom je er wel mee in aanraking. Bovendien wordt er vaak gedacht dat kunst en dergelijke waardevast zijn en in de toekomst wellicht in waarde stijgen.
Toch zit er ook een emotionele waarde verbonden aan kunst, waardoor veel personen het vaak niet zo snel verkopen met als het in waarde is gestegen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de meeste mensen die investeren in kunst hun werk pas verkopen als het met ongeveer 60% is gestegen. Voor dat die stijging is behaald kunnen ze namelijk nog profiteren van het esthetische dividend, het bewonderen van de kunst. En dat kunnen ze elke dag weer opnieuw doen.
Beleggen in kunst: conclusie
Beleggen in kunst kan wel degelijk interessant zijn, maar je moet er wel enig verstand van hebben. Natuurlijk kun je jezelf ook altijd laten adviseren door een kunstadviseur. Toch is het fijner als je zelf oogt hebt voor de kunst waarin je investeert, want hetgeen wat je koopt moet jezelf ook wel echt mooi vinden. Zo kun je in de tussentijd namelijk genieten van een schilderij, terwijl die in de tussentijd in waarde stijgt.
Houd er wel rekening mee dat investeren in kunst niet altijd over roosjes gaat en dat er ook nadelen aan verbonden zijn. Kunst kan namelijk net als aandelen ook flink dalen in waarde. Dit is vaak het geval bij onbekende kunstenaars en zelfs bij bepaalde kunstwerken van populaire kunstenaars. Onderzoek is dus erg belangrijk als je gaat beleggen in kunst en de uitspraak: ‘investeren in kunst levert ongelooflijk veel geld op’, is dus zeker niet altijd waar!