Over het algemeen wordt er gezegd dat investeren in auto’s geen echte investering is. Maar is dat wel echt zo of kun je er toch geld mee verdienen? In het verleden zijn er natuurlijk verschillende auto’s geweest die niet zo heel duur werden aangeboden, terwijl ze nu tienduizenden euro’s waard zijn. Bij auto’s werkt het namelijk heel anders dan met vastgoed of aandelen. Zo is het in sommige gevallen zelfs dat je investeert in een auto en daarbij weet dat je hem in de toekomst gegarandeerd met winst kunt verkopen. Er zijn namelijk speciale auto’s die erg zeldzaam zijn en naarmate de tijd verstrekt nog zeldzamer zullen worden. Investeren in auto’s is daarom nog zo gek nog niet.

Waarom investeren in auto’s?

Er zijn verschillende redenen te benoemen waarom het slim kan zijn om te investeren in auto’s. We kennen natuurlijk allemaal de oldtimers, waarvan er modellen tussen zitten die op dit moment erg veel geld waard zijn. Maar wat is er zo speciaal aan deze oldtimers? Precies, helemaal niets. Nou ja, ze zijn speciaal omdat ze niet meer worden gemaakt, maar in die tijd waren het gewoon normale auto’s.

Later gaat dit natuurlijk precies hetzelfde zijn met de auto’s van nu. Je moet er alleen wel veel geduld voor hebben of je kunt al een iets ouder model aanschaffen. Er zijn namelijk diverse modellen die al wat ouder zijn waarvan experts zeggen dat ze in de toekomst nog veel geld zullen opleveren. Wel zijn er verschillende klassen van auto’s waarin je kunt investeren. Hieronder lees je er meer over.

In wat voor type auto’s kun je investeren?

In principe zou je kunnen investeren in auto’s van allerlei verschillende soorten. Echter zal niet elke oude auto veel geld opleveren omdat ze oud zijn. Het is dus goed om wat verstand te hebben over auto’s of bepaalde modellen om voor jezelf te kunnen bepalen of er potentie in zit. Daarbij zijn er wel verschillende segmenten waarin je kunt investeren, namelijk de klassieke auto’s. supercars, daily drivers en zeldzame auto’s. We vertellen je graag meer over de verschillende klassen van auto’s waarin je zou kunnen investeren.

Investeren in klassieke auto’s

Als we praten over investeren in auto’s denken veel mensen vaak al aan klassieke auto’s. Maar niet elke auto kun je zomaar 30 jaar stallen in een garage, waarna die in één keer veel meer geld waard is geworden. De potentie om in waarde te stijgen hangt namelijk vaak af van het merk, het model, de zeldzaamheid en de staat van de auto. Mocht je daarom een klassieke auto in je garage hebben staan? Dan is het belangrijk om deze goed te onderhouden en er zo nu en dan een rondje in te rijden.

Daarnaast zijn er sommige type auto’s die pas na een bepaald aantal jaren in waarde gaan stijgen. Zo gaat de auto van een nieuwe wagen eerst naar een youngtimer en vervolgens wordt het na verloop van tijd een oldtimer. We zien dan ook vaak dat de auto vanaf het moment dat het een oldtimer wordt in prijs gaat stijgen, mits de staat van de auto goed is en het specifieke model schaars begint te worden.

Investeren in daily drivers

Voor veel mensen is ‘daily driver’ misschien een nietszeggende term, maar hiermee wordt eigenlijk gewoon een reguliere personenauto mee bedoeld. Hierbij kun je het natuurlijk wel zo gek maken als je zelf wilt. Zo zijn er daily drivers die slechts een paar duizend euro waard zijn, maar je hebt er natuurlijk ook een aantal die tienduizenden tot tonnen waard zijn.

Als je wilt gaan investeren in een daily driver is het wel van belang dat de auto bijvoorbeeld een bijzonder exemplaar is. Neem bijvoorbeeld de Audi TT uit 1998. Dit was het eerste ‘TT’ model van Audi, wat op dat moment een hele unieke vorm had. Op dit moment is de auto nog niet veel waard, maar experts denken dat hij in de toekomst in waarde zal stijgen. Het kan dus zeker een mooie investering zijn voor de toekomst.

Investeren in supercars

Wanneer je wilt gaan investeren in auto’s is het belangrijk om rekening te houden met je budget. Het is namelijk niet voor iedereen weggelegd om te investeren in supercars. Je hebt namelijk behoorlijk wat geld nodig om een supercar aan te kunnen schaffen. Echter moet er wel bij gezegd worden dat niet elke supercar een goed investering is. Het specifieke model moet namelijk ook zeldzaam of uniek zijn om in waarde te kunnen stijgen.

We nemen even als (extreem) voorbeeld de Lamborghini Veneno. Er waren slechts 5 gelukkige personen die de exclusieve supercar toen der tijd mochten kopen voor ruim € 2.500.000,-. Aangezien er dus maar weinig van zijn gemaakt is het een goed wat schaarste is. Toch is er heel veel vraag naar, waardoor prijs de afgelopen jaren enorm is gestegen. De eigenaren van een Veneno kunnen tegenwoordig namelijk rekenen op een astronomisch bedrag van ruim € 7.000.000,-.

Investeren in zeldzame auto’s

Ga je investeren in auto’s? Dan is het vaak een belangrijke factor om te kiezen voor een zeldzame auto. Het draait hierbij vaak om auto’s waarvan er maar enkele zijn gemaakt (zoals de Lamborghini Veneno) of modellen die op dit moment heel schaarst zijn. Exclusieve auto’s zijn namelijk erg gewild onder verzamelaars, waardoor ze zomaar eens flink wat geld kunnen opleveren.

Een voorbeeld van een zeldzaam model is bijvoorbeeld de Porsche 996 911 GT3 uit 1999. Dit was namelijk het eerste echte automodel van Porsche dat werd gemaakt om lange afstanden mee te rijden. Net als de eerste Audi TT uit 1998 waren de echte autoliefhebbers in die tijd erg onder de indruk, end at zijn ze nu nog steeds. Ook onder verzamelaars is dit een gewilde auto, aangezien hier een mooi verhaal achter zit. Echter dien je hier wel je portemonnee voor open te trekken, want de Porsche 996 911 GT3 is op dit moment al veel geld waard.

Investeren in auto’s: conclusie

Zodra je gaat investeren in auto’s zijn er heel wat zaken waar je rekening mee moet houden. Zo moet je namelijk niet alleen kijken naar je budget, maar ook naar de kenmerken van bepaalde auto’s. Is het model bijvoorbeeld schaars of zeldzaam? Dat zijn allerlei zaken waar je rekening mee moet houden als je gaat investeren in een auto. Het is dan vaak ook fijn als je veel verstand hebt van auto’s, maar dat is meestal wel het geval. Als je niks met auto’s hebt zal je hier namelijk ook niet snel in gaan investeren. Wij raden je aan om goed onderzoek te doen, alvorens je daadwerkelijk overgaat tot het investeren in auto’s.