Wil je graag gaan beleggen in jonge, ambitieuze bedrijven? Dan kun je ervoor kiezen om te investeren in crowdfunding projecten. Het betreft hier vaak startende bedrijven die nog op zoek zijn naar investeerders op hun project te kunnen bewerkstelligen. De bedrijven melden zich dan aan bij een crowdfunding platform waar ze potentiële investeerders aantrekken. Daarbij zijn er verschillende vormen van crowdfunding en is het goed om te weten wat de mogelijkheden zijn. Op deze pagina vertellen we jou daarom graag meer over crowdfunding investeren.

Waarom investeren via crowdfunding?

Crowdfunding investeren wordt steeds populairder, omdat er steeds meer nieuwe bedrijven uit de grond schieten en het voor investeerders een mooie kans is om extra rendement te behalen. Daarnaast kun je vaak al investeren vanaf € 100,-, of zelfs minder, en in ruil daarvoor ontvang je een vast rentetarief of aandelen van het bedrijf.

In de meeste gevallen leen je als het ware geld uit aan een jong bedrijf en ontvang je daarover rente. Voor vermogende personen is dit een perfecte manier om spaargeld te beleggen. Zo ontvang je namelijk meer rente als op je spaarrekening en wordt je vermogen alleen maar groter. Vaak is het wel slim om te kiezen voor een project dat jou daadwerkelijk aanspreekt. Hierdoor wordt het namelijk ook interessant om een bedrijf op de voet te volgen, zodat je een beter beeld krijgt van de ontwikkelingen.

Hoe werkt investeren in crowdfunding precies?

In crowdfunding investeren is eigenlijk heel erg makkelijk. Allereerst meld je jezelf aan bij een crowdfunding platform waar investeerders en jonge bedrijven elkaar kunnen vinden. Wanneer een bedrijf een mooi project voor ogen heeft, maar nog niet het budget heeft, kunnen ze ervoor kiezen om gebruik te maken van crowdfunding. Als een investeerder denkt dat het een mooi project is kunnen ze bepalen hoeveel geld ze willen investeren. Je leent dus als het ware geld uit aan een jonge bedrijf met goed plannen voor de toekomst. In ruil daarvoor ontvang je een vast rentepercentage en wordt de lening na de looptijd (meestal 60 maanden) terugbetaald. Over het uitgeleend bedrag ontvang je gemiddeld 5% rente, wat natuurlijk meer is dan bij de bank. Daarnaast is het natuurlijk een redelijk veilige vorm van beleggen, aangezien het een lening betreft. Vandaar dat steeds meer mensen kiezen voor crowdfunding investeren.

Verschillende vormen van geld investeren in crowdfunding projecten

Als we praten over crowdfunding investeren denken de meeste mensen vaak al meteen aan het uitlenen van geld aan jonge bedrijven. Echter zijn er in de praktijk die verschillende vormen van crowdfunding. Een vorm hiervan is niet eens echt een investeringen te noemen, maar is wel hetgeen waarmee crowdfunding begon. Om je een wat duidelijker beeld te geven over de mogelijkheden van crowdfunding investeren vertellen we jou hieronder welke vormen er zijn:

  • Crowdlending
  • Equity-crowdfunding
  • Crowdfunding (doneren)

Wellicht zeggen deze vormen van crowdfunding je niet direct iets, maar daarom gaan we ze één voor één behandelen. Op deze manier kom je er namelijk achter welke vorm van geld investeren in crowdfunding het beste bij jou past en wat de mogelijkheden zijn.

Crowdlending

Een van de meest voorkomende vormen van crowdfunding investeren is toch wel ‘crowdlending’. Crowdlending houdt in dat bedrijven op zoek gaan naar investeerders waarvan ze een lening af kunnen sluiten. Als investeerder leen je dus als het ware geld uit aan een jong bedrijf dat budget nodig heeft voor een bepaald project. In ruil voor je investering ontvang je een vast rentepercentage dat je over het uitgeleende bedrag krijgt uitbetaald.

Aangezien het een soort bedrijfslening betreft geldt er ook een vaste looptijd. In de meeste gevallen bedraagt de looptijd bij crowdfunding investeren ongeveer 60 maanden (5 jaar). Het is dus van belang dat je alleen investeert in jonge bedrijven met geld dat je kunt missen. Een faillissement of mislukking van het project is namelijk nooit uit te sluiten. Doe daarom altijd goed onderzoek naar een bedrijf en houd altijd rekening met het feit dat investeren gepaard gaat met risico’s.

Equity-crowdfunding

Het principe van ‘equity-crowdfunding’ is vrijwel hetzelfde als dat van ‘crowdlending’. Een jong, ambitieus bedrijf is namelijk op zoek naar investeerders voor een bepaald project. Er is echter wel een groot verschil met crowdlending, je leent namelijk geen geld uit, maar ontvangt in ruil voor jou investering aandelen van het bedrijf. Als het ware wordt je dus deels eigenaar van het betreffende bedrijf en kun je vaak rekenen op dividend. Hierdoor ontvang je jaarlijks of per kwartaal een deel van de winst van het bedrijf.

Daarnaast is er nog een vorm van rendement dat je kunt behalen met aandelen, namelijk dat de waarde van het aandeel gaat stijgen. Mocht de omzet en de winst blijven groeien? Dan zal de waarde van het aandeel ook stijgen. Met deze vorm van crowdfunding investeren kunnen je over het algemeen meer rendement behalen. Hier tegenover staat wel dat je meer risico loopt dan bij crowdlending. Houd hier dus te alle tijde rekening mee.

Crowdfunding (doneren)

Wil je via crowdfunding investeren in bedrijven? Dan is deze vorm niet echt geschikt voor jou. Wel is het een prachtig initiatief waar crowdfunding in de eerste plaats voor bedoeld was. Zo zijn er wel eens doodzieke mensen geweest die voor een medicijn of behandeling ongelooflijk veel geld moesten betalen. Vaak hebben mensen hier zelf geen geld voor, en in dat geval kan doneren via crowdfunding een mooie oplossing zijn.

Ieder persoon die wat geld wilt doneren, ook al is het € 5,-, kan dit via crowdfunding gemakkelijk en snel doen. In ruil daarvoor ontvang je geen rentepercentage of iets dergelijks, maar wel een vorm van bedankje voor de donatie. Naar onze mening is dit een prachtig alternatief om mensen te helpen die anders nooit zouden kunnen worden geholpen.

Stel iemand heeft 1 miljoen euro nodig voor een behandeling. Als 1 miljoen mensen dan allemaal € 1,- doneren heeft die persoon genoeg voor de behandeling en heeft het niemand veel geld gekost. Ben je nou toch meer op zoek naar vormen van crowdfunding investeren, dan verwijzen we je toch naar de twee bovengenoemde manieren.

Rendement crowdfunding investeren

Het is natuurlijk de bedoeling dat investeren in crowdfunding rendement oplevert. In het geval van crowdlending en equity- crowdfunding is dat dan ook zeker het geval. Er zit echter wel een verschil in risico en rendement tussen deze twee verschillende vormen.

Bij crowdlending leen je geld uit aan een jong bedrijf dat op zoek is naar investeerders voor een project. Hiervoor ontvang je dan in ruil een vast rentepercentage tijdens de looptijd van de lening. Aan het einde van de lening ontvang je het uitgeleende geld weer terug en heb je in de tussentijd kunnen profiteren van de rente. Dit is een vorm van crowdfunding investeren waar weinig risico’s aan verbonden zijn. Het gemiddelde rendement ligt dan ook rond de 4 à 5 procent.

Kies je voor crowdfunding investeren in de vorm van equity-crowdfunding? Dan werkt dat bijna hetzelfde als bij crowdlending. Het enige verschil is dat je geen geld uitleent, maar in ruil voor jou investering aandelen ontvangt. Vandaar dat je rendement kunt behalen door het stijgen van de waarde van het aandeel, of dividend dat wordt uitgekeerd. Mocht het bedrijf waarin je hebt geïnvesteerd groeien? Dan zal de waarde van het aandeel gaan stijgen. Ook wanneer het jaarlijkse dividend stijgt kan dit een positief effect hebben op de koers van het aandeel. Bij deze vorm van crowdfunding investeren loop je echter wel een hoger risico, maar kun je ook een hoger rendement verwachten van gemiddeld 6 à 7 procent.

Duurzaam investeren in crowdfunding

Niet iedereen gaat investeren via crowdfunding voor het rendement. Er zijn tegenwoordig ook veel personen die investeren in projecten met een maatschappelijk doel. Neem bijvoorbeeld duurzame projecten, waarbij er bijvoorbeeld zonnepanelen en/of windmolens worden gebouwd. Steeds meer mensen vinden het belangrijk om betrokken te zijn bij dergelijke projecten en voor hen is rendement dan ook niet doorslaggevend. Ze willen deel uitmaken van het verhaal wat erachter zit en bijdragen aan een betere samenleving, milieu en toekomst. Er zijn dan ook speciale crowdfunding platforms die gericht zijn op duurzaam investeren in crowdfunding.

Crowdfunding investeren: conclusie

De vraag: “hoe werkt investeren in crowdfunding” is nu waarschijnlijk wel duidelijk geworden. Daarnaast hangt het wel nog af van jouw persoonlijke voorkeur op welke manier je gaat investeren in verschillende projecten. Zo kun je crowdfunding investeren middels het uitlenen van geld of het kopen van aandelen. Beide manieren zo hun plus- en minpunten, maar zijn niet per se beter of slechter dan de ander. Ook is het rendement en de bijbehorende risico’s natuurlijk belangrijk. Doe dus van tevoren altijd goed onderzoek naar de verschillende bedrijven alvorens je gaat investeren via crowdfunding.