[rank_math_breadcrumb]

Huawei aandelen review

door | jun 29, 2022 | Aandelen, Beleggen, Investeren | 0 Reacties

Heb je als een gehoord van Huawei aandelen? Als je nadenkt over de grootste smartphonemakers ter wereld denk je zeker aan Apple en Samsung die met de iPhone en de Galaxy de markt domineren. Toch is er een Chinees bedrijf dat de afgelopen jaren naar de top van de lijst is gestegen: Huawei. Wat is […]

Heb je als een gehoord van Huawei aandelen? Als je nadenkt over de grootste smartphonemakers ter wereld denk je zeker aan Apple en Samsung die met de iPhone en de Galaxy de markt domineren. Toch is er een Chinees bedrijf dat de afgelopen jaren naar de top van de lijst is gestegen: Huawei.

Wat is achtergrond van het bedrijf? Voordat je nadenkt over een investering in aandelen van Huawei

Huawei is een Chinese fabrikant die een van ’s werelds grootste fabrikanten van smartphones en telecomapparatuur is geworden. Huawei werd in 1987 opgericht in Shenzhen, gelegen in het zuiden van China.

De oprichter en huidige CEO van Huawei, Ren Zhengfei, was voorheen een officier in China’s People’s Liberation Army (PLA), de strijdkrachten van de Communistische Partij van China. Het bedrijf begon met de productie van telefoonschakelaars en breidde het vervolgens uit in de jaren negentig met de bouw van een reeks telecommunicatienetwerken in China en in het buitenland.

Sindsdien is het bedrijf in omvang uitgegroeid van een regionale speler tot een toonaangevende wereldwijde leverancier van informatie- en communicatietechnologie (ICT) -infrastructuur en slimme apparaten. Vanaf het derde kwartaal van 2019 verovert Huawei 18% van het smartphonemarktaandeel, waarmee het Apple overtreft en op de hielen zit van Samsung.

Het bedrijf maakt ook andere consumentenelektronica en bouwt communicatieapparatuur en infrastructuur. Het is een multinationale gigant geworden met meer dan $126 miljard aan inkomsten in 2019.

Problemen met de VS

De VS heeft geweigerd om Huawei software of chips van Amerikaanse makelij te laten kopen, en overheidsfunctionarissen hebben hun bezorgdheid geuit over het feit dat Huawei de nieuwste draadloze apparatuur zou kunnen gebruiken om westerse landen te bespioneren.

De VS heeft Huawei ook volledig geblokkeerd om zijn telecomapparatuur hier te installeren.

Op 12 november 2020 ondertekende president Donald Trump een uitvoerend bevel dat Amerikaanse investeerders verbiedt om te investeren in bedrijven die gelden als ‘communistische Chinese militaire bedrijven’. Het verbod gaat in op 11 januari 2021.

Hoe zit het ondanks deze problemen met de koers van Huawei aandelen?

Ondanks dat Huawei vrijwel niet aanwezig is op de Amerikaanse markt, heeft het Chinese bedrijf een opmerkelijke groei gezien.

Ondanks die indrukwekkende groei blijft Huawei een privé-entiteit die volledig in handen is van werknemers van het bedrijf. Dat betekent dat het bedrijf op geen enkele openbare markt wordt verhandeld en dat andere mensen dan huidige werknemers er niet in kunnen investeren.

Ondanks het onvermogen om in Huawei te investeren, willen investeerders misschien toch een van ’s werelds grootste smartphoneproducenten in de gaten houden. Huawei rapporteerde in 2018 meer dan $8 miljard aan winst.

Waarom Huawei aandelen kopen of verkopen?

Gezien de omvang en inkomsten van Huawei, mag je ervan uitgaan dat het een geweldige investeringsmogelijkheid is, naast grote Amerikaanse technische aandelen zoals Apple en Google.

Maar er is wel een probleem. Huawei is eigendom van de 96.768 werknemers, wat betekent dat Huawei niet openstaat voor openbare aandelenhandel en geen beursgenoteerde onderneming is.

Een recent artikel betwist zelfs dat het eigendom is van de werknemers en stelt dat het waarschijnlijker is dat het ‘feitelijk staatseigendom’ is van de Chinese regering.

Valt er iets te zeggen over het dividend van Huawei aandelen?

Omdat Huawei geen aandelen verkoopt is het niet mogelijk om een eigendomsbelang te kopen op een van de wereldmarkten. Als je toch aandelen wilt bezitten, moet je een werknemer zijn van Huawei in China.

Het is bekend dat Huawei obligaties verkoopt aan internationale investeerders, maar die zijn misschien moeilijk te vinden. Het bedrijf heeft in februari 2017 voor het laatst obligaties buiten China uitgegeven, volgens een artikel uit mei 2019 van de Wall Street Journal.

Die bron meldde dat de in de VS gevestigde vermogensbeheerders Fidelity en Blackrock mogelijk Huawei-obligaties aanbieden in beleggingsfondsen. Zelfs als je gemakkelijk Huawei-aandelen zou kunnen kopen, is het niet helemaal duidelijk of dat een goed idee zou zijn, gezien de gecompliceerde relatie die het bedrijf heeft met de Verenigde Staten.

Alternatieven voor Huawei aandelen kopen

Geen aandelen van Huawei kopen betekent niet dat je niet kunt profiteren van de groei van de smartphonemarkt. De groei in China en de wereldwijde uitbreiding van technologische vooruitgang is een vruchtbaar gebied als het gaat om investeringen in aandelen.

Veel van de concurrenten van Huawei zijn beursgenoteerd en hebben de afgelopen jaren goede resultaten laten zien. Zoek naar fondsen die specifiek zijn gericht op de technische sector en maak gebruik van onze handige broker vergelijker om de beste opties te kiezen.

Als je van de Chinese markt wil profiteren, overweeg dan een breder fonds dat belegt in Azië of opkomende markten of Chinese marktfondsen die specifiek gericht zijn op technologie. Dividend gegarandeerd als je dus gebruik maakt van onze smart vergelijker met realtime gegevens voor de beste beleggingen.

Nog wat feiten over Huawei: geen aandelen maar toch een bedrijf om in de gaten te houden

Huawei is een van de grootste makers van smartphones ter wereld geworden, maar Huawei wordt dus niet openbaar verhandeld, waardoor investeerders niet kunnen profiteren van de groei van het bedrijf.

Een ander probleem blijft de gespannen relatie met de VS. Huawei is zo groot geworden dat het jaarlijks miljoenen smartphones verkoopt, waardoor verschillende landen zich zorgen maken dat het bedrijf zijn technologie zou kunnen gebruiken om klanten te bespioneren.

Het feit dat de CEO lid was geweest van het Chinese leger heeft de bezorgdheid vergroot van individuen en regeringen die al geneigd zijn China’s politieke leiderschap te wantrouwen. Huawei heeft erop aangedrongen geen banden te hebben met de Chinese overheid en als een onafhankelijk bedrijf te handelen, maar deze claim blijft nog discutabel.

2021 voor Huawei: een onzekere toekomst

De beschuldigingen van spionage doken voor het eerst op in 2012 en een hoorzitting van de inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat ontmoedigde Amerikaanse bedrijven om zaken te doen met Huawei.

De eerdergenoemde maatregelen die president Trump heeft afgekondigd zijn zeker drastisch en we moeten maar afwachten hoe deze smartphone gigant het in 2021 zal doen.

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies.

Ondanks het feit dat Spaarbuidel.nl alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina’s, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Spaarbuidel.nl niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie.

Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina’s kunnen geen rechten worden ontleend.

 

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 19, 2022 @ 16:06