Wat kan ik maximaal lenen?
Wij snappen dat je jezelf de vraag stelt: ‘hoeveel kan ik maximaal lenen?’ Het is lastig om hier een concreet antwoord op te geven aangezien dit afhangt van diverse factoren die meespelen bij geld lenen.
Geldverstrekkers willen een stukje zekerheid en voorkomen dat mensen in de problemen raken door een lening. Daarom zijn er een aantal zaken waar naar gekeken wordt als je een lening wilt gaan afsluiten. Hieronder zie je welke factoren van invloed zijn op de hoogte van een lening.
- Inkomen: het inkomen is de belangrijkste factor waar naar gekeken wordt bij het afsluiten van een lening. Hoe hoger je inkomen, hoe meer je kunt lenen.
- BKR-registratie: heb je al een andere lening lopen? Dan staat deze geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Andere leningen hebben invloed op het maximale leenbedrag. Meer weten? Lees dan over lenen met BKR registraties.
- Financiële verplichtingen: als je financiële verplichtingen hebt, zoals een studieschuld, belastingschuld of alimentatie, dan het maximale leenbedrag lager uitvallen.
- Leeftijd: leningen moeten voor een bepaalde leeftijd zijn afgelost. Hoe dichter je bij de maximale leeftijd komt, hoe minder je kunt lenen.
- Woonsituatie: de woonsituatie heeft ook invloed op de hoogte van de lening. Met een koophuis heb je vaak meer leenmogelijkheden dan met een huurhuis. Dit komt doordat je bij een huurhuis vaak hogere maandlasten hebt.
- Gezinssituatie: ga je samen met een partner geld lenen? Dan zal het inkomen hoger zijn en kun je meer lenen. Wanneer je kinderen zal het maximale leenbedrag lager uitvallen aangezien je uitgaven hoger zullen zijn.
- Leendoel: de maximale hoogte van de lening hangt af van de uitgaven die je wilt gaan doen.
Bovenstaande factoren zijn allemaal van invloed op de maximale hoogte van een lening. Hoeveel je kan lenen hangt dus af van diverse factoren die ook invloed hebben op je inkomen, vaste lasten en uitgaven.
Is maximaal lenen wel verstandig?
Wij snappen dat je er alles wilt uithalen als je gaat lenen, maar dit is niet altijd verstandig. Veel mensen vragen zich af: ‘wat kan ik maximaal lenen?’. Echter is het beter om jezelf af te vragen hoeveel je maximaal ‘verantwoord’ kunt lenen. Door maximaal te lenen kun je namelijk in de problemen komen doordat je wellicht niet meer aan je betalingsverplichting kan voldoen.
Verantwoord maximaal lenen
Bij het afsluiten van een lening is het verstandig om jezelf af te vragen hoeveel je maximaal kunt lenen op een verantwoorde manier. Het is namelijk niet altijd verstandig om maximaal te lenen. In plaats daarvan is het slimmer om te kijken naar hoeveel je daadwerkelijk nodig hebt.
Kredietverstrekkers zijn bovendien verplicht om op basis van je inkomen en financiële situatie te kijken naar hoeveel je maximaal verantwoord kunt lenen. Dit staat namelijk vermeld in de Wet op het financieel toezicht (Wft). Ook is dit vastgelegd in de gedragscode voor kredietverstrekkers waardoor zij verplicht zijn zich hier aan te houden. Het AFM (Autoriteit Financiële Markten) is hierbij verantwoordelijk voor het toezicht op de kredietverstrekkers.
Welke leenvorm past bij mij?
Als je een lening gaat afsluiten is het naast de hoogte van de lening ook slim om van te voren te bepalen welke leenvorm het beste bij je past. We kennen namelijk de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Beide leningen hebben zo hun eigen kenmerken en voordelen. Afhankelijk van verschillende factoren zal de één beter zijn dan de ander. Vraag jezelf daarom het volgende af voordat je een lening gaat afsluiten:
- Hoe hoog is het bedrag dat ik nodig heb?
- Waarvoor heb ik geld nodig?
- Wil ik een vaste of variabele rente?
- Hoeveel kan ik lenen?
- Is het bedoeld voor een eenmalige uitgave of terugkerende uitgaven?
Om erachter te komen welke leenvorm voor jou het meest gunstig is, gaan we hieronder de twee leenvormen behandelen.
Persoonlijke lening
Een persoonlijke lening is een duidelijke leningsvorm waarbij de rente, looptijd en het maandbedrag van te voren bekend zijn. Hierdoor weet je precies wat de lening gaat kosten en wat je vaste maandlasten zullen worden.
Bij een persoonlijke lening ontvang je het geleende bedrag in één keer en is het niet mogelijk om nog extra bij te lenen. Deze leenvorm is dus handig wanneer je precies weet hoeveel geld je nodig hebt en zekerheid wilt hebben over de kosten en de looptijd van de lening. Wil je meer weten? Bekijk dan onze pagina over persoonlijke lening vergelijken.
Doorlopend krediet
Met een doorlopend krediet heb je meer flexibiliteit dan bij een persoonlijke lening. Bij een doorlopend krediet wordt er van te voren een kredietlimiet bepaald aan de hand van je inkomen en financiële situatie. Dit is het bedrag dat je uiteindelijk maximaal kunt lenen.
Je kunt een doorlopend krediet zien als een spaarpotje waar je geld van kunt opnemen totdat het limiet is bereikt. Er geldt geen vaste looptijd, maar de rente zijn wel variabel. Het kan dus zijn dat je in een bepaalde periode een hoger rentepercentage betaalt dan in een andere periode.
Als je bijvoorbeeld gaat verbouwen kan een doorlopend krediet goed van pas komen, aangezien je van te voren niet precies weet hoeveel de verbouwing gaat kosten. Over het geld dat in het fonds blijft zitten, betaal je dan ook geen rente. Wil je meer weten? Bekijk dan onze pagina over doorlopend krediet vergelijken.
Hoeveel mag ik lenen?
Hoeveel je mag lenen hangt dus af van diverse factoren met betrekking tot je inkomen en financiële situatie. Bovendien heb je de keuze uit twee verschillende leenvormen met ieder zo hun eigen voordelen. Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren en leendoel zal er gekozen kunnen worden voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.
De uiteindelijke maximale hoogte van de lening zal bepaald worden door de geldverstrekker. Zij dienen zich hierbij te houden aan diverse regels en voorwaarden zodat consumenten niet in de problemen komen door een lening.
0 reacties