Werkt u in loondienst? Dan is de kans groot dat u via uw werkgever pensioen opbouwt. Als uw werkgever geen pensioenregeling aanbiedt, of als u via de pensioenuitvoerder niet volledig pensioen opbouwt, dan heeft u een pensioengat. U moet dan zelf uw pensioenaanvulling regelen. We vertellen u graag meer over hoe u dit kunt doen. 

Wat is uw pensioen situatie?

Iedereen die in Nederland werkt en/of woont ontvangt een AOW-uitkering wanneer de AOW-leeftijd wordt bereikt. Dat is een basispensioen. Hoe uw pensioen verder is opgebouwd, hangt af van de situatie waarin u zich bevindt. 

Loondienst

De meeste werkgevers bieden pensioensregeling aan. Uzelf bent in dat geval verplicht om hieraan deel te nemen. Meestal betaalt de werkgever een deel en een (vaak kleiner) deel wordt ingehouden op uw salaris. Heeft u voor meerdere werkgevers gewerkt? Dan is de kans groot dat u bij verschillende pensioenuitvoerders een pensioen heeft opgebouwd. De hoogte van uw pensioenopbouw en bij welke pensioenuitvoerders dit was, kunt u eenvoudig online terugvinden op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Zzp’er 

Als zelfstandig ondernemer bouwt u geen werknemerspensioen op, tenzij u in het verleden (deels) voor een werkgever heeft gewerkt waarbij u werkgeverspensioen opbouwde. Wel zijn er een aantal bedrijfstakken en beroepen waar een pensioenfonds verplicht voor is. U kunt hierbij denken aan notarissen, stukadoors, schilders en fysiotherapeuten. Heeft uw beroep geen pensioenfonds? Dan moet u zelf aanvullend pensioen opbouwen. 

Werkloos

Ook als u werkloos bent bouwt u geen pensioen op. Heeft u eerder wel gewerkt? Dan blijft het pensioen dat u eerder heeft opgebouwd gewoon bestaan. 

Arbeidsongeschikt

Als u, om welke reden dan ook, arbeidsongeschikt bent geraakt, loopt uw pensioenopbouw vaak gewoon door. Bent u gedeeltelijk arbeidsongeschikt? Dan moet u waarschijnlijk pensioenpremie betalen over het gedeelte dat u nog werkzaam bent. 

Gescheiden

Als u gescheiden bent, kunt u mogelijk een deel van het pensioen van uw ex-partner ontvangen. U kunt ook een deel van uw eigen pensioen kwijtraken aan uw ex-partner. Dit is afhankelijk van de afspraken die u heeft gemaakt bij de scheiding. 

Zelf aanvullend pensioen opbouwen

Bent u zzp’er of bouwt u via een werkgever niet volledig pensioen op, dan kunt u ervoor kiezen om zelf extra pensioen op te bouwen. Dit kunt u doen op verschillende manieren: 

Lijfrenteverzekering of banksparen

Wanneer u geen of niet volledig pensioen opbouwt, heeft u een pensioengat. Daarmee ontstaat jaarruimte. Jaarruimte is de ruimte die u in een bepaald jaar krijgt om met mogelijk belastingvoordeel uw pensioen aan te vullen. Dit doe u met een pensioenproduct: een lijfrenteverzekering of banksparen. U kunt uw bank, beleggingsinstelling of verzekeraar om hulp vragen als u uw opties wilt bespreken. 

Beleggen

U heeft de mogelijkheid om te beleggen in vastgoed, aandelen of beleggingsfondsen. Voor informatie en advies kunt u terecht bij uw financieel adviseur. 

Sparen

Wat extra sparen is natuurlijk nooit een verkeerd idee. Let er wel op dat u op sparen op dit moment weinig tot geen rendement behaalt en dat u boven een bepaald bedrag op uw spaarrekening vermogensrendementsheffing betaalt.