Je krijgt een BKR registratie als je voor meer dan 250 euro leent bij een kredietverstrekker. Om je op weg te helpen hebben we een aantal situaties geschetst waarin je een registratie krijgt:

De grens om in het register van het BKR te worden geregistreerd ligt dus op 250 euro. Bij een telefoonabbonement met toestel wordt er alleen een registratie gedaan als de telefoon meer dan 250 euro waard is.

Uiteraard gaat het hier om een positieve BKR-registratie die niets zegt over je betaalgedrag, pas als je niet aan de betalingsverplichtingen voldoet wordt de positieve registratie in een negatieve veranderd.

Wanneer krijg je geen BKR-registratie?

Je krijgt geen BKR registratie als je minder dan 250 euro leent, maar er zijn wel een aantal uitzonderingen die niet worden geregistreerd als je meer leent dan dit bedrag:

  • De studielening van DUO is bijvoorbeeld uitgesloten van de BKR registratie, een student is wel verplicht om de studielening op te geven als ze een hypotheek willen afsluiten.
  • Leningen bij familie of vrienden worden ook niet geregistreerd bij het BKR.
  • Als je een hypotheek afsluit krijg je ook geen BKR registratie, als je echter een betalingsachterstand van 3 of meer maanden hebt, krijg je wel een negatieve registratie op je naam.

Wanneer krijg je een negatieve BKR registratie?

Je positieve codering wordt in een negatieve BKR-registratie veranderd als je niet aan je verplichtingen voldoet. Er zijn verschillende coderingen beschikbaar, niet iedere negatieve BKR registratie is hetzelfde.

Je hebt de A codering, A1, A2, A3, en de h-codes die aanduiden wat de registratie betekent. Als je bijvoorbeeld een betalingsachterstand hebt voor een lening, krijg je een code A achter de BKR registratie. Een H-code is een herstelcodering, zodra je weer aan je betalingsverplichtingen voldoet wordt dit doorgegeven aan het BKR.

Heb je een negatieve BKR registratie staan? Dat kan vervelend zijn, soms is het zo dat je de schuld al hebt afbetaald, maar dat je registratie nog steeds 5 jaar inzichtelijk is. Je hebt tegenwoordig dan ook behoorlijk wat partijen die bezig zijn met het verwijderen van BKR registraties, daarnaast kun je ook nog een minilening zonder BKR afsluiten of andere mogelijkheden om geld lenen zonder BKR te regelen.

Wanneer krijg je een een positieve BKR registratie?

Als je altijd aan je betalingsverplichtingen hebt voldaan sta je bekend met een positieve BKR registratie. Daardoor kunnen financiƫle instellingen zien dat je betrouwbaar bent, en dat een lening verstrekken verantwoord is.

Een positieve BKR registratie heeft dus geen vervelende gevolgen bij de aanvraag van een nieuw krediet. Het kan wel zo zijn dat je positieve registratie invloed heeft op de hoogte van een leenbedrag als je bijvoorbeeld een hypotheek wil afsluiten. De hypotheekverstrekker kan namelijk zien dat je nog andere leningen hebt lopen, en kan het maximale hypotheekbedrag hier op aanpassen.