Als je een hypotheek, telefoonabonnement of krediet afsluit wordt dit geregistreerd en vastgelegd in het register van het BKR. In de meeste gevallen is dit een zogenoemde positieve registratie, maar als je voor langere tijd je betalingsverplichting niet nakomt verandert de registratie in een negatieve BKR-registratie.

Een negatieve BKR registratie is geen lolletje, in veel gevallen is het niet meer mogelijk om een nieuw krediet aan te vragen, of kun je geen gebruik meer maken van een leasecontract of het afsluiten van een nieuw telefoonabonnement.

Om je alle ins- en outs over een negatieve codering mee te geven hebben we in dit artikel alles beschreven over dit onderwerp. Lees snel verder om er achter te komen hoe je een negatieve registratie kunt voorkomen, en hoe je deze kunt verwijderen.

Wanneer krijg je een negatieve BKR notering?

Je krijgt een negatieve BKR registratie als je niet voldoet aan de betalingsverplichtingen van een krediet of andere financiƫle verplichting. Afhankelijk van het soort lening, ontstaat een negatieve BKR codering door:

  • Een creditcard schuld die niet tijdig wordt afgelost
  • Een telefoonabonnement, maar je betaalt het maandelijkse bedrag niet op tijd
  • Een private lease-contract, maar je betaalt het maandelijkse bedrag niet op tijd
  • Een doorlopend krediet of persoonlijke lening, maar je lost niet op tijd af
  • Een bankrekening waar je rood op mag staan, maar je vult deze niet op tijd aan

Bij het afsluiten van een lening wordt je altijd ‘positief’ geregistreerd, als je aan de betalingsverplichtingen blijft voldoen zal er weinig veranderen. Als je echter een achterstand laat ontstaan krijg je dus een negatieve registratie als je begint met geld lenen met BKR.

Hoe kun je zien of je een negatieve BKR registratie hebt?

Je kunt tegenwoordig gemakkelijk online een BKR overzicht opvragen, je kunt dan al je algemene kredietgegevens inzien. Bij een negatieve registratie kun je onder het kopje bijzonderheden zien welke codering je hebt staan.

Hoe kun je een negatieve BKR registratie voorkomen?

Het meest voor de hand liggende antwoord is natuurlijk: betaal op tijd. Door te voldoen aan je betalingsverplichtingen zorg je er voor dat de registratie positief blijft. Doorgaans komt een negatieve BKR registratie dus niet als een verassing, je weet natuurlijk wanneer je niet op tijd betaalt.

Je ontvangt daarbij eerst een aantal herinneringen, aanmaningen of waarschuwingen, als je deze netjes betaalt kun je een negatieve registratie voorkomen. Als je op dat moment niet betaalt krijg je een vooraankondiging waarbij je gewaarschuwd wordt voor een negatieve codering bij het BKR. Doorgaans is dit de laatste kans om een negatieve codering bij het BKR te voorkomen.

Als je maandelijks maar een klein budget hebt is het daarom ook niet verstandig om een lening af te sluiten, kijk altijd naar je maandelijkse lasten voordat je een krediet afsluit. Als je maar een klein bedrag wil lenen kun je nog altijd een minilening afsluiten of een lening zonder BKR afsluiten.

Hoe kan je een negatieve BKR registratie verwijderen?

Heb jij last van een BKR codering en wordt je belemmerd in een kredietaanvraag of andere aangelegenheid? Dan is het soms toch mogelijk om zelf je registratie te verwijderen. Je kunt de volgende stappen doorlopen om aan de slag te gaan:

1. Controleer je gegevens

Bekijk eerst je BKR overzicht en beoordeel of de gegevens juist zijn. Het komt nog steeds vaak voor dat er verkeerde of oude gegevens op het BKR overzicht staan. Denk daarbij aan het ontbreken van de einddatum of gewoonweg onjuiste data. In dat geval raden we je aan om contact op te nemen met je kredietverstrekker om de data te wijzigen.

2. Het verwijderen van je negatieve BKR registratie

Je kunt zelf een aanvraag doen om je negatieve BKR registratie te verwijderen, zo kun je eerst een verzoek indienen bij de geschillencommissie of zelf eerst contact opnemen met de kredietverstrekker en het BKR. In redelijk wat gevallen is het lastig om de registratie zomaar te verwijderen, je moet dan echt kennis hebben om dit voor elkaar te krijgen. In dat geval raden we je aan om onze gids over een BKR registratie verwijderen te lezen, of om te kijken hoe je via de rechtbank een BKR notering kunt laten verwijderen.