Wanneer je jouw tuin wilt renoveren of laat aanleggen wordt dit gezien als woningverbetering en gaan er deuren voor je open. Zo kun je kiezen voor het verhogen van je hypotheek, een tweede hypotheek afsluiten of een krediet aanvragen bij een kredietverstrekker. Je kunt zelfs fiscaal voordeel krijgen als je kiest voor het lenen van geld voor de tuin. In dit artikel gaan we je alles vertellen over hoe je de aanleg van je nieuwe tuin kunt financieren.
Kiezen voor een hypotheek of lening?
Wanneer je een huis gaat aankopen is het mogelijk om de aanleg van jouw tuin te financieren middels de hypotheek lening. De tuin verbouw kosten worden dan meegerekend waardoor het hypotheekbedrag verhoogd wordt. Zit je op dit moment al in een woning en wil je jouw oude tuin nieuw leven inblazen? Dan heb je de optie om te kiezen voor het afsluiten van een tweede hypotheek.
Naast de mogelijkheden rondom de hypotheek heb je ook de optie om te kiezen voor een consumptieve lening. Persoonlijke leningen en doorlopende kredieten worden gezien als een consumptieve lening. Maar wat is het verschil tussen deze leningen en een hypotheek? We leggen het je uit:
Hypotheek
Om de aanleg van je tuin te financieren kun je ervoor kiezen om dit te realiseren met een hypotheek, maar wat zijn de kenmerken? We hebben overzicht gemaakt zodat je de verschillen snel langs elkaar kunt leggen:
- Met een hypotheek krijg je over het algemeen een lagere rente
- Bij het afsluiten van de hypotheek betaal je afsluit- en advieskosten
- Je kunt een tweede hypotheek enkel boetevrij aflossen wanneer de berekende rente variabel is.
- Hypotheken hebben vaak een lange looptijd van tussen de 25 en 35 jaar
- Een notaris moet administratieve zaken regelen, wat extra kosten met zich meebrengt
Persoonlijke lening of doorlopend krediet
Geld lenen voor de aanleg of renovatie van een tuin kan middels een consumptieve lening. Je hebt hierbij de keus uit een persoonlijke lening of doorlopend krediet, maar wat zijn de verschillen ten opzichte van een hypotheek. We hebben ze hieronder voor je uiteengezet:
- Rente percentages zijn vaak hoger en minimaal 4,4%
- Je betaalt geen afsluit- en advieskosten
- Er hoeft geen notaris aan het werk om de aanvraag rond te krijgen
- Vaak mogelijk om boetevrij af te lossen
- Kortere looptijden van over het algemeen maximaal 10 jaar
Met spaargeld de aanleg of renovatie van de tuin financieren
Het financieren van de aanleg van tuin kan ook met spaargeld. Wanneer je hiervoor kiest krijg je niet te maken met extra kosten zoals rente of kosten die bij de notaris gemaakt moeten worden. Wel is het verstandig om een duidelijk overzicht te maken van je uitgaven en inkomsten voordat je besluit om jouw spaargeld te investeren.
Lening voor tuinaanleg is aftrekbaar van de belasting
Wanneer je een lening gaat afsluiten voor de verbetering van je woning, dan kun je hier fiscaal voordeel van ervaren. De rente die je moet betalen over de lening voor tuinaanleg is aftrekbaar bij de belastingdienst in box 1.
Wel moet je voldoen aan enkele voorwaarden. Wanneer de lening speciaal afgesloten is voor woningverbetering, verbouwing van de woning of verduurzaming kom je in aanmerking. Helaas is dit niet het geval wanneer je een tweede woning gaat financieren, de Belastingdienst heeft bepaald dat dit niet wordt gerekend onder woningverbetering.
Consumptieve lening afsluiten voor de tuin is vaak goedkoper
Je hebt kunnen lezen dat je de tuin kunt financieren middels een hypotheek, lening of met eigen spaargeld. Maar wat is de beste optie? Over het algemeen is een consumptieve lening goedkoper dan een hypotheek, dit heeft te maken met de langere looptijd van een hypotheek. Want, hoe langer de looptijd, hoe meer rente je moet betalen tot aan het einde van de looptijd.
Dit is een van de hoofdredenen waarom een consumptieve lening oplossing kan bieden. Hierbij heb je de keus uit een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Wat het beste is voor jouw situatie is volledig afhankelijk van je wensen en eisen. Om je een beeld te geven van de verschillen hebben we ze hieronder voor je uiteengezet:
Persoonlijke lening
Er zitten tussen deze twee consumptieve leningen best wat verschillen. Hieronder kun je de kenmerken van een persoonlijke lening vinden:
- Rente percentages zijn vaak hoger en minimaal 4,4%
- De rente is fiscaal aftrekbaar als je binnen de gestelde voorwaarden valt
- Je betaalt geen afsluit- en advieskosten
- Er hoeft geen notaris aan het werk om de aanvraag rond te krijgen
- Vaak mogelijk om boetevrij af te lossen
- Kortere looptijden van over het algemeen maximaal 10 jaar
Doorlopend krediet
De tweede optie is een doorlopend krediet. Hierbij de kenmerken om deze te vergelijken:
- Je kunt tussentijds geld opnemen en aflossen en boetevrij extra aflossen
- Minimale variabele rente van 4.7%
- Je hoeft enkel rente te betalen over bedragen die je hebt opgenomen
Wat kost de aanleg of renovatie van een nieuwe tuin?
Voordat je besluit om definitief een lening af te sluiten is het belangrijk om te weten wat de kosten zijn van de aanleg van een tuin. Om deze reden leggen we je graag uit wat ongeveer de kosten zullen zijn. Zo weet je precies wat je moet lenen.
De aanleg van een tuin is vanzelfsprekend bij iedereen thuis anders. Vrijwel niemand heeft dezelfde tuin namelijk, ook wensen en smaken kunnen verschillen die invloed hebben op de kosten. Maar er zijn wel gemiddelde prijzen te geven, zo ben je ongeveer tussen de 200 euro tot 650 euro per m2 kwijt.
Er zit een groot verschil tussen de genoemde getallen, maar dit is afhankelijk van een aantal zaken zoals:
- Hoe groot de oppervlakte van de tuin is
- Wat de wensen zijn, wil je bijvoorbeeld kunstgras of natuurgras?
- Wat voor planten of bomen wil je in de tuin laten plaatsen?
- Moeten er nog bijgebouwen komen zoals een schuur of buitenkeuken?
- Moet er een zwembad aangelegd worden?
Zoals je ziet zijn er veel factoren die invloed hebben op de kosten van een tuinverbouwing. Maak dus altijd een overzicht van je wensen en eisen. Vervolgens kun je een offerte aanvragen om erachter te komen wat je uiteindelijk moet lenen om de tuinaanleg te financieren.
0 reacties