[rank_math_breadcrumb]

DSM aandelen review

door | jun 3, 2022 | Aandelen, Beleggen | 0 Reacties

Ben je aan het overwegen om aandelen DSM te kopen? Dan is het slim om je eerst goed te verdiepen in het bedrijf en het koersverloop van een DSM aandeel van de afgelopen periode te bekijken. Is het slim om op dit moment een DSM aandeel te kopen of kun je het eigenlijk beter verkopen? […]

Ben je aan het overwegen om aandelen DSM te kopen? Dan is het slim om je eerst goed te verdiepen in het bedrijf en het koersverloop van een DSM aandeel van de afgelopen periode te bekijken.

Is het slim om op dit moment een DSM aandeel te kopen of kun je het eigenlijk beter verkopen? Op deze pagina lees je meer over het bedrijf DSM, de huidige koers en we vertellen je hoe je de aandelen het beste kunt kopen of verkopen.

Over DSM

De Koninklijke DSM N.V. zet zich in op de terreinen voeding, gezondheid en duurzaamheid. Dit doet het bedrijf met wetenschappelijk onderzoek als basisrichtlijn. DSM is de afkorting voor de Dutch State Mines, ofwel de Nederlandse Staatsmijnen.

Het bedrijf vindt zijn oorsprong in 1902 en begon oorspronkelijk met het winnen van steenkool in Limburg. Ter aanvulling op de verwerking van steenkool werd DSM na de Tweede Wereldoorlog ook actief in de productie van chemicaliën.

Inmiddels is DSM uitgegroeid tot een organisatie met 23.000 werknemers en heeft het wereldwijd meer dan 100 vestigingen. Toch staat het hoofdkantoor nog altijd in het kleine Nederland.

Als het gaat om omzet richt DSM zich allang niet meer alleen op de Nederlandse afzetmarkt. Het bedrijf behaalt minder dan 4% van de omzet uit eigen land. De grootste afzetmarkt van DSM is Europa, waar bijna 30% van de omzet vandaan komt.

Daarnaast zijn Noord-Amerika en China met respectievelijk 19% en 16% ook belangrijke markten voor het bedrijf uit Zuid-Limburg. Met een omzet van ruim 8 miljard euro en vestigingen over de hele wereld is het voormalige staatsbedrijf een echte speler van formaat geworden.

DSM geschiedenis

In 1973 werden alle mijnen in Nederland gesloten en werd de focus verschoven naar de chemische industrie. DSM ging mee in deze transformatie.

Het stootte steeds meer bulkchemie af en verkocht DSM petrochemicals aan Sabic. Daarnaast ging DSM zich steeds meer toeleggen op de specialismen voeding en performance materials.

De Nederlandse overheid was tot 1989 100% aandeelhouder in het bedrijf. In datzelfde jaar werd DSM genoteerd aan de Amsterdamse beurs. Vandaag de dag heet deze beurs Euronext Amsterdam. De DSM beursgang werd toen gezien als een opzienbarende gebeurtenis.

Tegelijkertijd met de beursgang besloot de staat ongeveer een derde van de DSM staatsaandelen te verkopen. Een paar maanden daarna deed de staat afstand van nog meer aandelen en in 1996 vond een complete privatisering plaats. De resterende staatsaandelen werden verkocht. Dit is hoe DSM zich ontwikkelde van een staatsbedrijf in steenkolen tot een beursgenoteerd chemiebedrijf van formaat.

Sinds de DSM beursgang heeft DSM zich voor de tweede keer succesvol getransformeerd. Zo is bijna al het bezit op het vlak van bulkchemicaliën en grondstoffen verkocht. Daarnaast is DSM veranderd in een wetenschappelijk bedrijf, dat zich specialiseert in gezondheid, voeding en duurzaamheid. In de tussentijd heeft DSM internationaal ook een flinke groei doorgemaakt.

Eind jaren tachtig was zo’n 15% van de DSM omzet afkomstig uit niet-Europese landen. Ook was slechts 7% van de medewerkers werkzaam in andere delen van de wereld dan Europa. In 2019 was de omzet afkomstig van buiten Europa gegroeid tot ongeveer 65% en zo’n 60% van de medewerkers werkten buiten Europa.

Beurskoers DSM aandeel

In de afgelopen jaren is de koers van een aandeel DSM redelijk stabiel gestegen en heeft hierdoor mooie koerswinsten weten te behalen. In 2009 stortte de beurskoers DSM in tijdens de economische crisis, maar in de jaren erna heeft het zich sterk weten te herstellen.

Met name in 2016, 2017 en 2018 steeg de koers van het DSM aandeel snel. Eind 2018 volgde een flinke correctie en in maart 2020 werd het bedrijf getroffen door de coronacrisis.

Toch hebben de aandelen DSM zich goed weten te herstellen en is het zelfs naar een recordhoogte gestegen. Op dit moment noteert de koers van het aandeel DSM 135.64 EUR.

De kerncijfers van DSM in 2019 waren als volgt:

  • De totale omzet in 2019 kwam uit op meer dan 9 miljard EUR, een groei van 2% ten opzichte van 2018;
  • De aangepaste EBITDA bedroeg 1,7 miljard EUR;
  • In het tweede kwartaal van 2020 realiseerde DSM in de voedingssector een groei in verkopen van 9%. Vanwege de coronapandemie was er meer vraag naar voorverpakte voedingsmiddelen. Daar staat tegenover dat de materialendivisie een daling te verwerken kreeg in het verkoopvolume (21%), ook veroorzaakt door de pandemie.

Dividend DSM

DSM streeft ernaar om de aandeelhouders een stabiel en stijgend DSM dividend te bieden. Het dividend DSM is een van de voornaamste redenen waarom veel Nederlandse beleggers het in hun portefeuille willen hebben.

De afgelopen vijf jaar is het dividend DSM elk jaar gestegen. In 2015 was dit nog 1,65, in 2019 bedroeg het DSM aandeel dividend 2,4. Oftewel, een flinke stijging.

Jaar DSM aandeel dividend
2015 1.65
2016 1.75
2017 1.85
2018 2.3
2019 2.4

Wanneer aandelen DSM kopen?

Het DSM dividend is de belangrijkste reden waarom veel Nederlanders aandelen van DSM kopen. Dus als je geïnteresseerd bent in dividend en je wilt investeren in een stabiele speler, dan is het investeren in aandelen DSM de overweging waard.

De DSM koers is de laatste jaren flink opgelopen. Aan de ene kant zijn nieuwe koersrecords goed voor bestaande aandeelhouders, maar ze zorgen aan de andere kant ook voor een sterk oplopende waardering van het DSM aandeel.

Met een DSM koers-winstverhouding van 23,7 is DSM vrij duur. Hoewel het dividend van 1,98% zeker gunstig is, is het niet genoeg om het DSM aandeel te kopen nu het zo opgelopen is.

Vergelijk alle aanbieders

Wil je beleggen in aandelen van DSM? Dan is het belangrijk dat je voor de juiste broker kiest. De transactiekosten voor het kopen en verkopen kunnen per broker nogal verschillen. Deze kosten hebben invloed op je uiteindelijke winst, dus je wilt deze zo laag mogelijk houden.

Het is daarom belangrijk dat je een goede broker kiest voor je aandelen. Maak nu gebruik van onze broker vergelijker op deze pagina. Zo kun je de verschillende aanbieders vergelijken en zie je in een overzicht de transactiekosten en andere belangrijke kostenposten. Hierdoor kun je snel beginnen met het kopen en verkopen van aandelen DSM.

Conclusie

Vooral wanneer je geïnteresseerd bent in het dividend dat DSM kan bieden is het interessant om in de DSM aandelen te investeren. Houdt er wel rekening mee dat het een vrij duur aandeel is.

Anderzijds investeer je in een sterke en stabiele speler. Het verloop van de DSM aandelenkoers is met een aantal schommeling in een stijgende lijn vrij stabiel geweest.

De informatie op deze pagina is bedoeld ter algemene informatie en is niet bedoeld als advies.

Ondanks het feit dat Spaarbuidel.nl alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina’s, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Spaarbuidel.nl niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie.

Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina’s kunnen geen rechten worden ontleend.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 19, 2022 @ 16:04