Beleggen is niet het eerste wat een student zal gaan doen wanneer je langverwachte studiefinanciering weer eens binnenkomt. Veel studenten zitten vaak erg krap bij kas en hebben vaker maand over aan het eind van hun geld dan geld over aan het eind van de maand. Toch is beleggen iets wat onder studenten steeds populairder wordt.
Het is tegenwoordig namelijk een stuk makkelijker, mede doordat je kleinere bedragen kan investeren en je online alle bankzaken makkelijk kan regelen. Ben jij ook benieuwd naar hoe je kan beleggen als student? In dit artikel vertellen we er je meer over!
Makkelijk bijverdienen zonder je handen vies te maken
In plaats van een avond per week in de horeca in de afwas te staan, kun je ook een deel van je spaargeld investeren in een belegging. Hier geldt wel: zorg dat je nooit meer investeert dan je kwijt kunt raken.
Het is dus ook niet aan te raden om te gaan investeren met geleend geld, zoals je studentenlening van de DUO. Met een hoge lening kun je bijvoorbeeld na je studie problemen krijgen met het krijgen van een hypotheek.
Let er ook goed op dat je belasting moet betalen over de winst die je haalt uit je beleggingen. Op de website van de belastingdienst vind je meer informatie over het betalen van belasting over je beleggingen.
Waar kun je in beleggen?
Beleggen als student brengt veel risico’s met zich mee, maar kan ook erg winstgevend zijn. Probeer dus te beleggen in iets waar je verstand van hebt. Misschien ben jij wel helemaal op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen bij Apple of interesseer jij je juist in cryptocurrency.
Wist je dat je zelfs aandelen kan nemen in cannabis? Zolang je een intrinsieke interesse in een bepaalde productgroep hebt, zal het niet lastig zijn om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. En wanneer jij denk dat de beurs gaat stijgen of dalen, kun je op het juiste moment gaan beleggen als student!
Hoe en waar kun je beleggen als student?
Er zijn verschillende platforms waar je kunt beleggen, zoals:
- Plus500
- DeGiro
- Binck
- Lynx
- Je huidige bank
We lichten Plus500 even toe, omdat deze site de optie heeft om te ‘oefenen’. Als student zul je waarschijnlijk weinig ervaring in en kennis van beleggen hebben. Daarom is het goed om eerst te kijken of je er een beetje gevoel voor hebt en om de beleggings-omgeving te leren kennen. Via Plus500 kun je een demo-rekening openen om zo te oefenen met beleggen. Wel zo veilig, want dit betekent dat je niet meteen je echte spaargeld hoeft te investeren!
Een vaste looptijd | Een vast rentepercentage | Geld opnieuw op te nemen na aflossen | |
---|---|---|---|
Doorlopend krediet | Nee, variabel | Nee, variabel | Ja, binnen het afgesproken limiet |
Persoonlijke lening (aflopend krediet) | Ja, vooraf afgesproken | Ja, vooraf afgesproken | Nee, minder flexibiliteit |
Beleggen bij je eigen bank
Vaak kun je via je eigen bank ook beginnen met beleggen. Zo hebben de ABN AMRO bank, Rabobank, BinckBank, KNAB en ING allemaal hulpmiddelen om jouw eerste belegging waar te maken. Wil je nog wat meer informatie inwinnen voor je echt aan de slag gaat? Dan kun je eventueel bij je bank langs voor advies.
De risico’s van beleggen voor studenten
Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee, of je nou student of met pensioen bent. Als student heb je wel vaak een groter risico en dat is wanneer je geld verliest, je niet altijd een buffer achter de hand hebt om deze klap mee op te vangen. Een vuistregel is daarom ook dat je nooit meer dan vijf procent van je vermogen moet beleggen. Daarnaast raden we nooit aan om met geleend geld te gaan beleggen.
Wanneer je in het oude stelsel van de studiefinanciering zit (als je bent gestart voor september 2015), moet je ook rekening houden met de inkomensgrens. Wanneer je namelijk te veel bijverdient, kan dit je studiefinanciering beïnvloeden.
Conclusie: beleggen voor jongeren
Beleggen voor jongeren is dus een mooie manier om een deel van je spaargeld om te zetten in wat mooie extraatjes. Er zijn verschillende plekken waar je kunt investeren en verschillende markten om in te beleggen.
Zorg dat je een markt kiest waar jij geïnteresseerd in bent en waarvan jij verwacht dat de marktwaarde de komende tijd zal gaan stijgen. Je kan eventueel ook eerst even gaan oefenen, om zo beleggen eerst helemaal in de vingers te krijgen. Let wel op dat je nooit te veel investeert en geen geleend geld gebruikt. Met deze tips in het achterhoofd, ben jij klaar om te beleggen als student!