Wil je gaan investeren bij Mintos? Dan ga je beleggen in peer to peer lenen. Deze vorm van investeren heeft de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen en Mintos is op dit gebied dan ook een van de grootste spelers. Het peer to peer lending platform van dit FinTech bedrijf wordt in Nederland ook steeds populairder. Dit heeft het bedrijf voornamelijk te danken aan de hoge maten van transparantie en toegankelijkheid. Zo kun je al beginnen met beleggen vanaf € 10,- en kun je rekenen op rendementen van ruim 10%. Alhoewel dit geen garantie is, is het bij Mintos wel vaak het geval dat de rendementen rond deze koers schommelen.

Maar wie zitten er achter dit bedrijf en hoe gaat het precies in zijn werk? In deze review vertellen we jou graag meer over het peer to peer lending platform van Mintos.

Wie is Mintos?

Mintos is een Duits FinTech bedrijf dat in 2015 werd opgericht door Martins Sulte (CEO) en Martins Valters (CFO). Ook dit Duitse p2p platform bedrijf is net als andere soortgelijke bedrijven gevestigd in Letland. Daarnaast hebben ze ook nog twee kantoren in Mexico en Polen.

Afgelopen jaren heeft het Duitse p2p lending platform een enorme groei meegemaakt. Zo zijn er steeds meer Nederlanders, Duitsers en Franse die een account openen op het populaire platform. De voornaamste reden dat steeds meer mensen kiezen voor Mintos is de toegankelijkheid en transparantie van het platform. Voor investeerders is transparantie namelijk een belangrijk aspect om de betrouwbaarheid van een bedrijf te kunnen inschatten.

Wat is peer to peer lenen?

We hebben het in deze review over peer to peer lenen, maar wat is dit eigenlijk precies? Het zal ons niet verbazen als je nog niet op de hoogte bent van de mogelijkheden van peer to peer lenen via platformen zoals Mintos. Dit is namelijk echt iets van de laatste jaren. Voorheen werd je namelijk voor gek verklaard als je online geld ging uitlenen, maar tegenwoordig is dat heel anders.

Peer to peer lenen is niets anders dan geld uitlenen via een online platform. Mensen, of in dit geval kredietverstrekkers kunnen zich hier aanmelden om een lening aan te vragen, waarna investeerders de lening (of een deel van de lening) kunnen verstrekken. In ruil daarvoor ontvangen zij een mooi rentepercentage wat uiteindelijk resulteert in een mooi rendement. Na de looptijd ontvang je het uitgeleend bedrag weer terug inclusief rente. Je speelt in dit geval dus eigenlijk de bank voor iemand anders en kunt daarmee een mooi zakcentje verdienen.

Hoe werkt Mintos?

Mintos gaat te werk aan de hand van een uniek businessmodel. Bij de meeste peer to peer lending platformen verstrek je namelijk leningen direct aan kredietnemers. Bij Mintos werkt dit net wat anders en naar onze mening een stuk veiliger. Zo sluiten andere grote kredietverstrekkers uit verschillende landen zich aan bij het platform.

Vervolgens kunnen de kredietverstrekkers hun particuliere-, zakelijke- en vastgoedleningen te koop aanbieden aan beleggers op het platform. Op deze manier loop je als investeerders in peer to peer lenen minder risico, aangezien de leningen vanuit andere loan originators (kredietverstrekkers) worden verstrekt. Alle kredietverstrekkers worden dan ook gecontroleerd op betrouwbaarheid, financiële positie, risicobeheer en behaalde resultaten.

Op dit moment zijn er maar liefst 62 kredietverstrekkers uit 33 verschillende landen aangesloten bij Mintos en kun jij als belegger vandaag nog beginnen met investeren in peer to peer lending.

In het kort

Om je een duidelijker beeld te geven over de werking bij Mintos hebben we het hieronder in het kort voor jou op een rijtje gezet:

  1. Kredietverstrekkers (loan originators) bieden hun leningen aan op het platform;
  2. Investeerders van het platform kunnen de aangeboden leningen financieren;
  3. De kredietverstrekkers (indirect de kredietnemers) betalen tijdens de looptijd delen van de lening terug inclusief rente;
  4. Je behaalt een mooi rendement dankzij de rente die je ontvangt over het uitgeleende geld;

Gebruiksvriendelijkheid van het platform

Het platform van Mintos blinkt uit in zijn gebruiksvriendelijkheid en gebruikersgemak. Laten we beginnen bij het aanmaken van een account, wat slechts 10 minuutjes van je tijd in beslag zal nemen. Zodra je een account hebt aangemaakt zul je jezelf moeten identificeren. Dit natuurlijk om misbruik en witwaspraktijken te voorkomen. Je kunt dit heel gemakkelijk doen door een kopie van je paspoort, rijbewijs of identiteitskaart op te sturen. Vervolgens dien je geld over te maken naar je Mintos account om te verifiëren dat jij daadwerkelijk de persoon bent die je zegt dat je bent.

Eenmaal een account aangemaakt kom je op de dashboard pagina van je account terecht. Het grote voordeel van deze pagina is dat je in één oogopslag kunt inzien hoeveel je hebt geïnvesteerd, wat je behaalde rendement is en hoeveel de uiteindelijke winst bedraagt. Ook kun je gemakkelijk en snel investeren in leningen.

Dit gebeurt via een filterpagina waarbij je de keuze hebt uit meer dan 10 verschillende filters om leningen te vinden die bij jou passen. Het zal dus enige tijd kunnen duren voordat je in de gaten hebt hoe je voor jouw situatie de beste leningen uitzoekt. Zodra je een lening hebt gevonden kun je direct beginnen met investeren, mits er natuurlijk geld op het account staat.

Mintos app

Tegenwoordig is er ook een handige Mintos app ontwikkeld die net zoals de website erg overzichtelijk en gebruiksvriendelijk is. Hier zie je namelijk ook direct hoe het loopt met de huidige investeringen. Zo kun je waar je ook maar bent even controleren of alles nog naar wens verloopt.

Helaas is het niet mogelijk om via de app te beginnen en je account in te stellen. Dit zal je dus volledig via de website moeten doen. Op de kun je namelijk alleen het volgende:

  • Portofolio en rendement inzien
  • Account in de gaten houden
  • Geld opnemen van je account
  • Auto invest aan- of uitzetten

Ondanks de beperkte functies van de app brengt het zeker enige voordelen met zich mee. Daarnaast heeft Mintos aangegeven om aan de app te gaan werken. In de nabije toekomst zou het dus zomaar kunnen zijn dat je ineens veel meer kunt regelen via de app.

Geld overmaken en opnemen

Om te investeren in peer to peer lenen via Mintos zul je natuurlijk eerst geld op je account moeten zetten. Hiervoor krijg je twee verschillende mogelijkheden voorgeschoteld, namelijk via bankoverschrijving of iDeal. In beide gevallen zal het ongeveer twee werkdagen duren voordat je geld op het account staat. Het is dus niet mogelijk om geld over te maken en direct te beleggen in leningen.

Heb je een mooi rendement weten te behalen en ben je van plan om (een deel van) de winst op te nemen? Dan kun je dit ook eenvoudig doen via bankoverschrijving of iDeal. Het geld staat dan binnen enkele werkdagen op je rekening.

Wanneer ontvang je het geld van de leningen?

Heb je een lening van een loan originator gefinancierd? Dan ontvang je op een vast moment een deel van de lening terug inclusief de vooraf bepaalde rente. De exacte datum hangt af van de looptijd en de afschrijving methode van de lening. Aan het einde van de looptijd dient al het geld weer te zijn terugbetaald inclusief de rente.

Mocht je sneller van je lening af willen zijn, voordat het einde van de looptijd is bereikt? Dan kun je de lening door verkopen via de secundaire markt van Mintos. Dit is een vrije markt waar investeerders (tweedehands) leningen kunnen kopen en verkopen. Het is dus geen garantie dat lening wordt verkocht. Vaak is het daarom zo dat investeerders hun leningen verkopen met een korting of dergelijke, zodat andere investeerders iets goedkoper leningen kunnen kopen. De kans dat je de lening verkoopt is dan natuurlijk ook groter.

Automatisch investeren: wat zijn de mogelijkheden?

Als je een passief inkomen wilt genereren is automatiseren een belangrijk onderdeel. Gelukkig maakt Mintos dit ook mogelijk bij peer to peer lenen via het platform. Een ander belangrijk onderdeel bij investeren is natuurlijk ook het spreiden van je geld. Je wilt daarom niet direct al je geld in 1 of 2 leningen stoppen, maar juist verspreiden over meerdere kleinere leningen.

Beleggen brengt namelijk altijd risico’s met zich mee, en dat is dan ook het geval bij peer to peer lenen via Mintos. Het zou namelijk zomaar kunnen zijn dat een loan originator niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen of een kredietnemer de lening niet afbetaald. In de praktijk zal dit echter niet vaak voorkomen, maar het zijn toch zaken om rekening mee te houden.

Via Mintos kun je wel automatisch beleggen wat natuurlijk ideaal is om een passief inkomen te genereren. Hierbij krijg je dan ook twee verschillende mogelijkheden voorgeschoteld.

Invest & Access

Wil je via Mintos volledig automatisch beleggen zonder zelf iets te hoven doen? Dan kun je kiezen voor Mintos Invest & Access. Hierbij hoef je enkel en alleen een doelbedrag in te stellen, waarna alles automatisch verloopt. Zelfs de leningen worden automatisch voor jou uitgekozen en afgesloten.

Dit klinkt natuurlijk erg handig en makkelijk, maar in de praktijk raden wij je aan om hier toch mee uit te kijken. Ondanks dat je het gewoon weer kunt uitzetten kan het erg risicovol zijn om deze vorm van automatisering te kiezen. Mintos probeert namelijk zo snel mogelijk het doelbedrag te behalen, waardoor er vaak wordt geïnvesteerd in leningen met lange looptijden en hoge risico’s. Het kan daarom wellicht een slimmere manier zijn om te kiezen voor de Auto Invest optie van Mintos.

Auto Invest

Met de Auto Invest optie van Mintos heb je het automatisch beleggen iets meer zelf in de hand. Je kunt namelijk vooraf bepaald prioriteiten instellen, waarna Mintos automatisch opzoek gaat naar leningen die voldoen aan jouw criteria. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat prioriteit 1 uitgaat naar tweedehands leningen. Vervolgens zou prioriteit 2 bijvoorbeeld kunnen zijn dat het leningen betreft met een korte looptijd.

Op basis hiervan worden er leningen gezocht die voldoen aan jouw persoonlijke wensen, waardoor je naar onze mening minder risicovol gaat beleggen. Bovendien kun je hiermee ook je eigen Mintos strategie bepalen en automatisch beleggen op de manier zoals jij dat voor ogen hebt.

Rendement bij Mintos

Als je gaat beleggen bij Mintos is het belangrijkste natuurlijk het rendement dat je behaald. Kies je ervoor om op een veilige manier te beleggen bij Mintos? Dan kun je alsnog een mooi rendement verwachten. Kredietnemers betalen namelijk een redelijk hoog rentepercentage voor het lenen van geld. Gemiddeld ligt dit percentage rond de 10%, afhankelijk van het risico natuurlijk. Zodra je dus gaat investeren bij Mintos is een gemiddeld rendement van 10% dus zeker haalbaar. Wel dien je jouw geld dan op een slimme manier te beleggen door een goede Mintos strategie toe te passen.

Mintos ervaringen

De Mintos ervaringen van klanten vertellen ons dat het een goed platform is om mee te investeren. Peer to peer lenen wordt namelijk ook steeds populairder en de transparantie en toegankelijkheid bij Mintos maakt dit een stuk aangenamer. De meeste klanten zijn dan ook erg tevreden over de werking van het platform en de behaalde resultaten. Ook als zijn resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst, investeren in peer to peer lenen via Mintos kan erg interessant zijn voor beleggers.

Conclusie: investeren in peer to peer lenen via Mintos

Wil jij vandaag nog beginnen met investeren in peer to peer lenen? Dan ben je bij Mintos aan het juiste adres. Het platform biedt namelijk erg veel voordelen en mogelijkheden aan hun klanten. Zo zijn er diverse opties tot automatisch beleggen en bieden zij een uniek concept omtrent p2p leningen. Hierdoor wordt het financieren van leningen een stuk veiliger en bestaat er minder kans dat je al jouw geld verliest. Zo worden de leningen bij Mintos aangeboden door andere kredietverstrekkers. Je kunt Mintos dan ook zien als een marktplaats voor kredietverstrekkers die op zoek zijn naar investeerders voor hun leningen. Een goed concept met hoge verwcahtingen.