Wat is een persoonlijke lening?
Een persoonlijke lening is een lening waarbij het gehele leenbedrag in een keer op je rekening wordt gestort. Daarna betaal je elke maand een vast bedrag terug, het grote voordeel is dat de maandelijkse aflossing, rente en de looptijd vooraf vast staat. Daardoor weet je precies waar je aan toe bent, en hoe veel je lening precies gaat kosten. Wil je eerst meer algemene informatie? Lees dan onze pagina over direct en snel geld lenen.
Hoe werkt een persoonlijke lening?
Een persoonlijke lening werkt dus vrij eenvoudig, je krijgt het volledige bedrag in één keer op je rekening gestort om een grote aankoop mee te financieren. Vervolgens kun je de lening in delen afbetalen aan de kredietverstrekker. Uiteraard betaal je daar rente over, dat is namelijk het bedrag dat de kredietverstrekker doorberekend voor het lenen van het bedrag.
Voordelen persoonlijke lening
- Je hebt een vaste looptijd, daardoor weet je precies wanneer je van de lening af bent
- Een vast maandbedrag waardoor je niet voor verassingen komt te staan
- De rente staat vast je weet vooraf direct waar je aan toe bent met een persoonlijke lening
- Het gehele geleende bedrag direct op je rekening gestort
Nadelen persoonlijke lening
- Afgeloste bedragen kunnen niet meer worden opgenomen, de flexibiliteit van een persoonlijke lening is daarom minder als bij een doorlopend krediet
- Een persoonlijke lening boetevrij aflossen is lastig, er zijn echter wel aanbieders die tussentijds aflossen toestaan zonder boete.
- Niet geschikt voor zakelijke transacties, je zult op zoek moeten naar zakelijk krediet.
Waar kun je een persoonlijke lening voor gebruiken?
In de praktijk zie je vaak dat persoonlijke leningen worden gebruikt voor de aanschaf van een auto, daarbij wordt deze vorm van lenen ook vaak ingezet voor het verbouwen van een koopwoning. Een groot voordeel ten opzichte van een doorlopend krediet is dat je deze lening mag aftrekken van de inkomstenbelasting als je de lening gebruikt voor de verbouwing of verbetering van je eigen koopwoning. Een aantal andere redenen waarom mensen deze lening aanvragen zijn:
- Voor het financieren van een nieuwe auto
- Voor het financieren van een nieuwe motor
- Voor het financieren van een nieuwe boot
- Voor het financieren van een verbouwing
- Voor het financieren van een nieuwe camper of caravan
Wat kost een persoonlijke lening?
Dit is natuurlijk een belangrijke vraag als je wil beginnen met een persoonlijke lening aanvragen. De kosten van een persoonlijke lening staat vast, hoe lager de rente, hoe goedkoper je persoonlijke lening is. Een aantal factoren die de rente van je lening bepalen zijn:
- Een korte of langere looptijd voor de aflossing van je lening
- Het totale bedrag dat je wilt lenen bepaalt wat de lening kost
- Je persoonlijke en financiële situatie
Hoe werkt een persoonlijke lening aflossen?
Een persoonlijke lening aflossen werkt als volgt, elke maand betaal je een vast bedrag aan de kredietverstrekker terug. Met dit bedrag los je de rente en het gewenste leenbedrag terug. Omdat vooraf de looptijd, en het maandbedrag vast staat, weet je exact hoeveel je elke maand betaalt, en wanneer je klaar bent met aflossen.
Een groot voordeel is ook dat boetevrij extra aflossen geen enkel probleem is bij veel kredietverstrekkers, daardoor ben je nog sneller klaar met het terugbetalen van de persoonlijke lening. Dit is een van de extra redenen waarom veel Nederlanders kiezen voor deze flexibele lening omdat je dus snel kunt afbetalen en weet waar je aan toe bent.
Wat is de rente voor een persoonlijke lening?
De rente van een persoonlijke lening kan per kredietverstrekker behoorlijk verschillen, een ding is zeker, door te vergelijken kun je de laagste rente vinden en weet je zeker dat je geen dure lening afsluit. Bij een persoonlijke lening weet je in ieder geval wel zeker dat je een vaste rente betaalt en dat de rente aftrekbaar is van de inkomstenbelasting als je hem inzet voor een verbouwing aan je koopwoning.
De rentes kun je op onze pagina gemakkelijk vergelijken. Zo weet je zeker dat je de goedkoopste persoonlijke lening eenvoudig gevonden krijgt. Alle kredietverstrekkers leveren de actuele rentes aan, een aantal populaire opties om een persoonlijke lening aanvragen tegen de laagste rente mogelijk te maken zijn Krediet Groep Nederland, Santander, DEFAM, Freo en Qander.
Is de rente op een persoonlijke lening aftrekbaar?
Ja, dit is voor veel mensen een van de grote voordelen van een persoonlijke lening. De persoonlijke lening fiscaal aftrekbaar maken is namelijk mogelijk omdat er vast annuïtair wordt afgelost. Als je in aanmerking wil komen voor renteaftrek is dit van essentieel belang.
De persoonlijke lening moet in zo’n geval wel aanmerkelijk worden gebruikt voor woningverbetering. Als dat het geval is kan de betaalde rente worden afgetrokken van het inkomen in box 1. Als je de lening gebruikt voor consumptief gebruik, denk dan bijvoorbeeld aan de financiering van een auto, dan is de rente niet fiscaal aftrekbaar.
Wat is de looptijd van een persoonlijke lening?
Dat is afhankelijk van je persoonlijke situatie en kredietverstrekker. Je kunt een persoonlijke lening afsluiten tussen € 2500,- en € 75.000,-. Je kunt dan kiezen voor maandelijkse termijnen van 24, 120 of 180 maanden.
Een normale persoonlijke lening kan tot maximaal 120 maanden worden afgesloten, voor woningbezitters is dit echter anders want je kunt dan 180 maanden lang financieren om bijvoorbeeld de restschuld van een huis op te vangen. Uiteraard is het hier ook zo dat je een vaste rente blijft betalen zonder bijkomende kosten.
Je zult merken dat de looptijd van grote invloed is op het maandbedrag. Hoe langer de periode van terugbetaling, des te lager de maandtermijn is. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat een langere periode ook betekent dat je een hogere totale kredietsom moet terugbetalen.
Hoe kan ik een persoonlijke lening aanvragen?
Wil jij graag een persoonlijke lening afsluiten? Dan is het wel handig om precies te wetem hoe dit in zijn werking gaat. Om je op weg te helpen met de aanvraag hebben we nog een overzicht samengesteld zodat je de perfecte nieuwe lening kunt afsluiten op het internet:
1. Kijk goed hoe een persoonlijke lening werkt
Met een persoonlijke lening krijg je in één keer een bedrag op je rekening gestort waarmee je direct de gewenste aanschaf kan doen, daarna betaal je elke maand een vast bedrag terug aan de kredietverstrekker.
Over dit bedrag betaal je rente die gedurende de looptijd vast staat, naast deze rente staat ook de looptijd vast en weet je dus precies waar je aan toe bent als je een lening aanvraagt. Een aantal kenmerken van de persoonlijke lening zijn:
- Looptijd van 24 maanden , 120 maanden en maximaal 180 maanden
- De rente staat vooraf vast over de hele looptijd
- Boetevrij extra aflossen is bijna altijd mogelijk
- Je leent in één keer het hele bedrag
- Je hebt altijd een vaste looptijd
2. Minimale en maximale looptijd persoonlijke lening
Bij persoonlijke leningen bepaal je zelf in hoeveel maanden je de lening wil terugbetalen, dit noemen we de looptijd. Een minimale looptijd van 24 maanden is doorgaans de standaard terwijl 180 maanden de maximale looptijd is. Een lange looptijd lijkt vooraf misschien interessant, omdat je een lager maandbedrag betaalt, maar het betekent ook dat je langer rente betaalt.
Een nieuwe lening met een maximale looptijd is dus uiteindelijk duurder, kies daarom altijd voor een zo kort mogelijke looptijd met maandlasten die passen bij je persoonlijke situatie. Nogmaals, de looptijd staat vast en je weet vooraf wanneer je klaar bent met aflossen. Ook de rente staat vast en kan daardoor niet onverwachts stijgen zoals met een doorlopend krediet wel het geval is.
3. Voorwaarden persoonlijke lening
Ook persoonlijke leningen hebben te make met een aantal voorwaarden, voordat je een definitieve goedkeuring krijgt moet je wel voldoen aan een aantal specifieke voorwaarden om de lening aanvraag door te zetten:
- Tijdens de lening aanvraag doet de kredietverstrekker een kredietcheck, je mag geen negatieve BKR registratie op je naam hebben als je een persoonlijke lening wil afsluiten.
- Afgeloste bedragen kun je niet meer opnemen, wil je deze mogelijkheid wel hebben? Dan is een doorlopend krediet wellicht geschikter.
- Je kunt tussentijds het leenbedrag niet meer verhogen bij een bestaande lening. Heb je al een persoonlijke lening afgesloten? Dan moet je een nieuwe lening afsluiten.
- Je moet alle benodigde documenten kunnen overleggen aan de kredietverlener, door hun efficiënte werkwijze is je lening aanvraag binnen 1 dag beoordeeld.
4. Extra aflossen op persoonlijke lening
Extra aflossen op je openstaande schuld is mogelijk bij een persoonlijk lening, dat is prettig als je bijvoorbeeld een financiële meevaller hebt door een schenking, bonus of gunstige belastingteruggave. Vaak zien we dat mensen dit graag gebruiken om extra rente en aflossing aan de kredietverstrekker terug te betalen. Om deze reden vinden mensen deze leenvorm al snel de beste lening voor veel situaties.
Als je namelijk sneller klaar bent met aflossen, betaal je ook minder lang rente en heb je daadwerkelijk de goedkoopste persoonlijke lening te pakken.
Bij bijna iedere lening is meer aflossen dan het maandbedrag gratis, er zijn maar een klein aantal kredietverleners waarbij je een boete moet betalen. Zorg er dus voor dat je het contract van je persoonlijke lening goed doorleest en zorg dat de aflossing soepel verloopt.
5. Persoonlijke lening vergelijken
Ben je aan het nadenken over het afsluiten van een persoonlijke lening? Kijk dan eerst goed naar alle voor- en nadelen en neem onze gids op Spaarbuidel.nl nog eens goed door.
Er zitten daarbij doorgaans grote verschillen tussen het minimale en maximale rente persoonlijke lening dat gerekend wordt. Het is daarom slim om een goede vergelijking te maken van alle persoonlijke leningen zodat je een lagge rente kunt vinden voor jouw gewenste lening.
Als je een door het vergelijken de goedkoopste persoonlijke lening hebt gevonden kun je nog eens goed doorrekenen wat de lening kost, en daarna de beste lening met de laagste rente aanvragen via onze vergelijkingstool. Ben je op zoek naar een oplossing voor je bedrijf? Bekijk dan alle zakelijke leningen.
6. Persoonlijke lening aanvragen
Heb je een goed overzicht gekregen van de maandelijkse kosten, het jaarlijks kostenpercentage, de maximale wettelijke rente en de gewenste looptijd die je voor ogen hebt voor het afsluiten van je persoonlijke lening? Dan is het tijd om de aanvraag in gang te zetten, ga naar de site van je gekozen kredietverstrekker en sluit je krediet af tegen de laagste rente en beste voorwaarden!
Kom ik in aanmerking voor een persoonlijke lening?
Dat ligt helemaal in de situatie. Of je in aanmerking komt voor een persoonlijke lening hangt af van je inkomsten, vaste uitgaven en andere schulden. Al deze factoren komen samen in een kredietprofiel, daarin wordt vastgesteld hoeveel je kunt lenen en of je in aanmerking komt voor een lening.
Kwalificaties verschillen per kredietverstrekker
De basisberekening voor het kredietprofiel is in ieder geval gelijk en opgesteld door VFN (Vereniging van Financieringsonderneming Nederland). Dat betekent dat je er vanuit kan gaan dat kredietverstrekkers verantwoordelijke persoonlijke leningen verstrekken, en dat het jaarlijks kostenpercentage volgens de wet geregeld is.
Er wordt ook vaak een check gedaan bij het Bureau Krediet Registratie(BKR). Deze controle wordt gedaan om je betalingsmoraal in kaart te brengen. Daarbij wordt er nagegaan of je nog andere leningen hebt open staan en of je een positieve registratie achter je naam hebt staan.
Negatieve registratie bij het Bureau Krediet Registratie
Het BKR registreert in Nederland alle soorten leningen die er maar bestaan, dat betekent dus ook dat je persoonlijke lening vastgelegd wordt in het register. Kredietverstrekkers bekijken dit register om te beoordelen of het verantwoord is om geld uit te lenen, als er sprake is van een negatieve beoordeling is het niet mogelijk om een persoonlijke lening aan te vragen. Wil je meer weten? Bekijk dan alles over lenen met BKR, of vraag een minilening aan om te lenen zonder BKR.
Kun je de terugbetalen zonder boeterente?
Vaak is er een vaste periode vastgesteld om je persoonlijke lening terug te betalen. De kredietverstrekker heeft daar een aantal maanden voor uitgetrokken en de aflossingsperiode verschilt op basis van je maandelijkse saldo vaste rente percentage.
Als je een persoonlijke lening hebt afgesloten voor een langere tijd zal je een lager maandelijks saldo en een hogere rente hebben. Het is daarom belangrijk dat je goed kijkt naar lening met een lagere rente.
Dat betekent dat je meer rente betaalt tijdens de levensduur van de gehele terugbetalingsperiode. Als je dat vergelijkt met leningen die een kortere looptijd hebben zoals een doorlopend krediet kan dat behoorlijk verschillen.
Het kan zo zijn dat een kredietverstrekker een boete in rekening brengt voor het vervroegd terugbetalen van je lening. Dit omdat de verstrekker geld mis loopt op de rente die over de gehele looptijd betaald zou worden.
Is de rente van mijn persoonlijke lening hoger dan de hypotheekrente?
Ja, en dat is logisch te verklaren. Bij een persoonlijke lening is de lening niet afgedekt door een onderpand. Dat betekent dat je over een ongedekte lening beschikt. Dat betekent in simpele woorden, bij een lening met onderpand wordt het risico grotendeels afgedekt door het opeisen van de woning.
Als je de hypotheek niet betaald kan de bank besluiten om de woning te verkopen. Ongedekte leningen zoals de rente persoonlijke lening hebben daardoor een hogere rente. Er is namelijk een hoger risico aanwezig voor de kredietverstrekker en om die simpele reden betaal je meer dan bij een lening met een lager bedrag.
Welke documenten heeft kredietverstrekker nodig?
Als je een persoonlijke lening gaat aanvragen heb je enkele gegevens nodig. Je moet deze gegevens voorleggen aan de kredietverstrekker zodat deze een goede inschatting kan maken van uw situatie en kredietwaardigheid. Het gaat dan vaak om de volgende gegevens:
- Doel van lening & opgaven inkomstenbelasting
- Huidige woonsituatie & financiële situatie
- Naam & Adres en woongegevens
- Thuiswonende kinderen ja/nee
- Woonlasten informatie, informatie beroep, werkgever, loon, contract
- Gepensioneerd/ arbeidsongeschiktheid
- Registratie BKR, lopende leningen