Wil jij graag een schuifpui financieren? Dat is tegenwoordig gelukkig goed mogelijk, er zijn namelijk behoorlijk wat opties beschikbaar om dit geregeld te krijgen bij een kredietverstrekker. Uiteraard kun je ook je spaargeld gebruiken, of extra geld lenen bij je hypotheek om de schuifpui te financieren. Om je op weg te helpen hebben we in deze gids alle informatie op een rijtje gezet zodat je precies weet hoe het werkt.
Schuifpui financieren
Een nieuwe schuifpui aanschaffen is een behoorlijke investering, daarnaast heb je een enorme keuze uit diverse modellen, kleuren en types. Uiteraard is het belangrijk dat je het juiste model kiest, maar we raden je ook aan om goed onderzoek te doen naar alle financieringsmogelijkheden zodat je snel van het eindresultaat kunt genieten.
Welke schuifpui is het meest populair?
Op dit moment is de meest gekozen schuifpui gemaakt van kunststof, en dat is niet zo gek omdat dit type schuifpui veruit de beste prijs/kwaliteitsverhouding heeft. Daarnaast zijn kunststof schuifpuien duurzaam en heb je veruit de meeste extra opties beschikbaar. Veel mensen combineren deze schuifpui ook met kunststof kozijnen voor een optimaal resultaat. Uiteraard zijn er ook nog steeds genoeg Nederlanders die kiezen voor andere materialen zoals aluminium en hout.
Mogelijkheden bij geld lenen voor een schuifpui
Er zijn dus verschillende mogelijkheden beschikbaar om een schuifpui te financieren. Denk daarbij aan reguliere leenvormen zoals een persoonlijke lening of doorlopend krediet, maar het is bij sommige producten ook mogelijk om een energiebespaarlening af te sluiten als je schuifpui bijdraagt aan een duurzame woning.
Persoonlijke lening of doorlopend krediet voor schuifpui?
Als je kiest voor een persoonlijke lening heb je vaak de mogelijkheid om de rente fiscaal af te trekken en kun je beschikken over een vaste looptijd en rentepercentage. Als je kiest voor een doorlopend krediet beschik je over een vrije opnamelimiet en een variabele looptijd & rentepercentage, het grote voordeel ten opzichte van de persoonlijke lening is dat je al het afgeloste geld weer opnieuw kunt opnemen als dat nodig is.
We merken nog steeds dat veel mensen het best lastig vinden om een keuze te maken tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet voor je schuifpui. Als je vooraf weet hoeveel je precies moet lenen voor je schuifpui, en je ook weet wat de kosten zijn voor de installatie is een persoonlijke lening vaak de beste optie.
Als je behoefte hebt aan meer flexibiliteit, omdat je wellicht een grotere verbouwing aan het doen bent, dan is een doorlopend krediet vaak de beste optie. Zoals je al kunt zien ligt het voornamelijk aan je persoonlijke situatie om de beste optie qua financiering voor je schuifpui te kiezen.
Doe onderzoek naar de schuifpui prijzen en bespaar
Naast de inkoopprijs van je nieuwe schuifpui raden we je ook aan om onderzoek te doen naar de prijzen die aannemers rekenen voor de plaatsing en installatie in je woning. Iedere aannemer rekent namelijk zijn eigen prijs en er kunnen flinke verschillen in de kosten zitten. We raden je dan ook aan om eerst verschillende offertes te vergelijken zodat je vooraf precies weet hoe veel het installeren van je schuifpui gaat kosten.
Geld lenen kost geld, het is daarom ook altijd aan te raden om de beste totaalprijs te vinden zodat je uiteindelijk minder hoeft te betalen voor je schuifpui financiering. Uiteraard spelen er nog meer zaken mee bij de totaalprijs, zo zal het type schuifpui dat je kiest invloed hebben op de prijs en wordt het al snel duur als je een schuifpui op maat moet laten maken.
Schuifpui financieren met spaargeld
De goedkoopste manier om een schuifpui te bekostigen is door geen geld te lenen, als je genoeg spaargeld hebt om alles rond te krijgen kunnen we dit alleen maar aanraden. Daardoor hoef je geen rente te betalen en zit je geen jaren vast aan een lening. Daarnaast is de schuifpui direct je eigen eigendom zodra deze is geïnstalleerd, dit betekent dat je er direct van kunt genieten, en dat de waarde op een later moment wellicht kan worden overgedragen aan een koper van je woning.
Schuifpui financieren met energiebespaarlening
Als je kiest voor een nieuwe schuifpui bespaar je tegenwoordig dubbel, dit omdat een kunststof schuifpui een betere isolatie voor je woning oplevert waardoor de kosten voor je energierekening elk jaar dalen.
Dit is eigenlijk het geval voor iedere schuifpui, of deze nu van kunststof, hout of aluminium is, het is alleen aan te raden om goed te kijken naar het soort glas dat in je schuifpuien zit. Beter glas zorgt er namelijk voor dat je woning extra geïsoleerd is waardoor je uiteindelijk nog minder hoeft te betalen voor je energieverbruik.
Om deze reden kan het dan ook goed mogelijk zijn dat je in aanmerking komt voor een energiebespaarlening of groene lening. Op dit moment zijn deze leningen beschikbaar met een aantal voordelen om duurzaamheid te stimuleren, zo betaal je een lage rente van 1,7%, is er geen sprake van afsluitkosten en kun je tussentijds boetevrij aflossen. Als je kiest voor een houten of kunststof schuifpui (geen aluminium) heb je de beste kans om voor een Energiebespaarlening in aanmerking te komen, omdat deze soorten schuifpuien tot de meeste energiebesparing leiden.
Schuifpui leasen en achteraf betalen
In Nederland is het ook mogelijk om je schuifpui te leasen, in feite kun je je kunststof schuifpui daarmee achteraf betalen. Als je voor deze financieringsvorm kiest kun je met een leverancier een betaalplan uitzetten, het voordeel van is dat je precies weet wat de prijs van je schuifpui is, het nadeel is dat je meer geld kwijt bent door rente over de gehele looptijd van je lening omdat je in termijnen betaalt.
Prefab of maatwerk?
Een schuifpui kun je op verschillende manieren laten installeren en plaatsen, maar je hebt ook verschillende opties beschikbaar als je een model gaat uitkiezen. Zo kun je een prefab model bestellen, of voor maatwerk gaan. Over het algemeen is prefab de goedkoopste optie omdat dit een standaard schuifpui is die in een fabriek wordt gemaakt volgens een vaste werkwijze. Als je een maatwerk schuifpui kiest wordt deze precies op jouw wensen en huis aangepast.
Als je kiest voor een schuifpui op maat zal de producten vaak een aanbetaling vragen voordat de daadwerkelijke montage in gang wordt gezet, het is daarom behoorlijk lastig om maatwerk schuifpuien te leasen omdat het bedrijf vooraf geld voorschiet en dit risico liever niet neemt. Toch verschilt dit per leverancier, we raden je daarom ook aan om vooraf altijd informatie van de leverancier te vragen om zeker te weten of je de schuifpui wellicht toch kunt leasen.
Hypotheek afsluiten of verhogen voor een schuifpui
Uiteraard kan het zo zijn dat je al een woning bezit, of bezig bent met het aankopen van een nieuwe woning. Als dat het geval is kan het ook mogelijk zijn om de schuifpui mee te financieren in je hypotheek. Als je deze nog moet afsluiten kun je kijken of je de prijs van de verbouwing ook kunt financieren. Als je woning een hogere waarde heeft dan je hypotheek is het vaak mogelijk om de hypotheek te verhogen om daarmee je nieuwe schuifpuit aan te schaffen.
Tegenwoordig mag je niet meer dan 100% van je woningwaarde lenen bij het afsluiten van een hypotheek. De kosten die bij dit soort leningen horen zijn vaak hoger dan de andere financieringsvormen, het is daarom aan te raden om jezelf goed te informeren voordat je de schuifpui mee financiert in je hypotheek.
Uitzondering maximale hypotheek
Toch zijn er wel uitzonderingen beschikbaar op de 100% regel, als je bij een verbouwing namelijk energiebesparende maatregelen kunt toepassen kun je een groter percentage van de waarde van je woning lenen. Doorgaans ligt de maximale hypotheek die aangevraagd kan worden op 106% van de totale woning waarde.
Als je bijvoorbeeld kiest voor een kunststof schuifpui bespaar je energie, daardoor kun je wellicht in aanmerking komen voor de bovenstaande uitzondering. We raden je aan om dit goed door te spreken met de bank, of met de hypotheekverstrekker als je energiebesparende maatregelen wil financieren.
Afbetalen van krediet voor schuifpui
Uiteraard moet je bij het afsluiten van een lening voor je schuifpui rekening houden met je maandelijkse lasten. Natuurlijk kun je je verbouwing financieren, kozijnen financieren, tuin financieren of een dakkapel financiering rondmaken, maar het is wel verstandig om vooraf alles goed door te rekenen om te kijken of je de maandelijkse kosten wel kunt dragen.
Uiteraard kan een financiering handig zijn, maar het wordt knap snel vervelend als je na een jaar moeite hebt met het afbetalen van je schuld (en de gevolgen als je een negatieve BKR registratie krijgt). Blijf altijd realistisch en bedenk: duurder is niet altijd beter, het gaat om de kwaliteit van je nieuwe schuifpui. Kijk daarnaast ook of je gekozen financiering fiscaal af te trekken is, dan bespaar je nog meer op je lening.