De wereld van BKR coderingen is soms behoorlijk verwarrend omdat er veel verschillende soorten termen worden gebruikt. Om het je gemakkelijk te maken hebben we alle BKR coderingen op een rijtje gezet, daardoor krijg je inzicht in alle betekenissen van een bepaalde BKR codering en kun je per onderwerp een uitgebreide toelichting lezen die je helpt om alle coderingen BKR goed te begrijpen. Lees snel verder en kom alles te weten in onze megagids over BKR coderingen. Wil je eerst meer weten over alle mogelijkheden qua lenen? Lees dan onze pagina met informatie over leningen met BKR afsluiten.
Coderingen BKR, wat zijn de belangrijkste begrippen?
Om direct duidelijkheid te geven over een aantal onderwerpen zullen we de meest algemene afkortingen meteen doornemen. We beginnen bij de makkelijkste, wat betekent BKR precies. Nou, dat is simpel want het begrip BKR staat voor Bureau Krediet Registratie, bij deze organisatie worden alle kredieten, leningen en eventuele betalingsachterstanden vastgelegd.
Wat is een BKR codering?
Een codering BKR wordt in Nederland ten alle tijde afgegeven bij het afsluiten van een krediet. Iedere kredietverstrekker of bank is namelijk verplicht om deze te registreren bij het BKR.
De kans is dus erg groot dat je als consument geregistreerd staat bij het BKR. Als je bijvoorbeeld een creditcard neemt, een telefoonabonnement afsluit of een lening verstrekt krijgt is de kans bijna 100% dat je een BKR notering hebt.
- Dit is dus heel normaal en een BKR notering hoeft dus niet negatief te zijn. Alleen als er tijdens de aflossing van het krediet bepaalde bijzonderheden ontstaan wordt dit geregistreerd door middel van het plaatsen van negatieve BKR coderingen.
- Een positieve notering wordt dan omgezet in een negatieve BKR registratie. Uiteraard kunnen zich verschillende soorten situaties voordoen bij het aflossen van een krediet. Niet elke schuld of achterstand is daarom
Wat is het CKI en wat is een BKR registratie precies?
Daarnaast heb je nog het CKI, deze afkorting staat voor het Centraal Krediet Informatiesysteem, in dit systeem worden alle kredieten, leningen en eventuele betalingsachterstanden op een betrouwbare en veilige manier opgeslagen. Elk krediet dat geregistreerd wordt door het BKR wordt een BKR registratie genoemd, deze registraties kunnen zowel positief als negatief zijn.
Wat is het BKR overzicht?
Als je op zoek bent naar het BKR overzicht dan spreken we over het overzicht waar wordt vermeld welke BKR registratie(s) een persoon allemaal heeft. Tegenwoordig is het makkelijk om dit overzicht gratis aan te vragen zodat je een goed idee krijgt van alle geregistreerde kredieten, leningen of betaalachterstanden.
Wat is een positieve BKR codering?
Over het algemeen zijn de meeste registraties bij het BKR van positieve aard. Dat betekent dat er een krediet is geleverd zonder bijzonderheden. Er zijn geen regelingen getroffen of er is geen betalingsachterstand. Als je een telefoonabonnement afsluit dan heb je bijvoorbeeld een positieve registratie als je elke maand netjes betaalt.
Wat is een negatieve BKR codering?
Als we het hebben over een negatieve BKR codering dan spreken we over een krediet met bijzonderheden. Denk bijvoorbeeld aan een betalingsachterstand, of een betalingsregeling of afkoop van het krediet of product.
Waar herken je een negatieve BKR codering aan?
Dat is gelukkig niet zo moeilijk, je kunt een negatieve BKR registratie herkennen aan een aantal bijzonderheden. Maar goed, nu komen we bij het belangrijkste onderwerp van dit artikel, de BKR coderingen.
- Er zijn namelijk verschillende gradaties in negatieve registraties die worden aangegeven in verschillende soorten coderingen. Een achterstand wordt doorgaans aangegeven met een A, een betalingsregeling met een 1 en een kwijtschelding met 3.
BKR codering opvragen
Veel mensen komen met de vraag, heb ik een BKR codering? Gelukkig is het heel makkelijk om te kijken of je een (negatieve) BKR registratie hebt opgelopen. Tegenwoordig kun je via deze site gemakkelijk en gratis een overzicht opvragen over de huidige registraties en eventuele coderingen die ontstaan zijn.
Wanneer verdwijnt een BKR codering voorgoed?
Als je dus problemen ervaart bij het aanvragen van een nieuwe lening of hypotheek is het belangrijk dat je goed inzicht hebt in je huidige BKR coderingen. Doorgaans verdwijnt een BKR codering pas 5 jaar nadat het krediet volledig is terugbetaald.
Deze termijn van vijf jaar is altijd hetzelfde en niet afhankelijk van de soort codering, als je dus het idee hebt dat je ten onrechte wordt afgewezen door een kredietverstrekker raden we je aan om goed onderzoek te doen naar de mogelijkheden.
De verschillende soorten BKR coderingen
Ok, we gaan nu kijken naar alle verschillende BKR coderingen, daardoor kun je in een opslag zien met wat voor registratie je precies te maken hebt. Het BKR hanteert namelijk een aantal standaard coderingen, deze worden ook wel bijzonderheidscoderingen of BKR coderingen genoemd en elke codering heeft zijn eigen betekenis.
BKR A Codering, ook wel een achterstandscodering genoemd
Als we spreken over een A Codering BKR dan praten we over een overschrijding van de betalingstermijn. Dit betekent dus niets meer dan dat een betalingsachterstand wordt geregistreerd. Doorgaans wordt er afhankelijk van de kredietsoort een achterstand gemeld na twee tot drie maanden.
BKR Code A kan voor vervelende situaties zorgen
Een BKR code A kan je vervelend in de weg zitten als je een auto wil leasen, een woning wil kopen of een lening wil afsluiten. Doorgaans zien we veel mensen die problemen hebben door een BKR A2 codering of BKR codering A3 hebben opgelopen.
Door de code A zien veel kredietverstrekkers je als een gevaar voor de financiële sector terwijl dat niet altijd het geval hoeft te zijn. Wil je weten hoe je een A2 codering BKR of een BKR A3 codering kunt verwijderen? Lees dan meer in ons handige artikel over een BKR registratie verwijderen om informatie te lezen over dit proces.
BKR H Codering, ook wel een herstelcodering genoemd
Als we het hebben over een H Codering BKR dan spreken we over een herstelcodering. Als het je gelukt is om een achterstand in te lopen dan wordt dit herstel doorgegeven aan het BKR.
- Als het krediet niet alleen hersteld is maar ook helemaal afbetaald wordt, dan wordt er een zogenoemde einddatum geplaatst in het systeem. Een BKR Codering H geeft dus aan dat je een krediet netjes hebt afbetaald, of dat je een achterstand aan het inhalen bent.
BKR H Codering verwijderen niet altijd moeilijk
Een BKR H codering verwijderen is in principe geen moeilijke zaak omdat een code H eigenlijk best positief is. Deze geeft namelijk aan dat je een achterstand hebt hersteld en dat de maandelijkse termijnbetalingen weer worden hervat.
Vijf jaar na de datum van de herstelcode worden de coderingen die daarvoor zijn geplaatst uit het BKR overzicht gehaald, de gehele registratie verdwijnt dus vijf jaar na de einddatum die vermeld staat in het overzicht.
Code 1 BKR, je hebt een betalingsregeling
Als je een aflossingsregeling of betalingsregeling kunnen treffen nadat er een achterstand is ontstaan. Als dit het geval is dan wordt er een 1-codering in het systeem van het BKR geplaatst. Deze codering geeft dus aan dat je actief bezig bent met het inlopen van een betalingsachterstand.
Code 2 BKR, de gehele vordering opgeëist
Als we het hebben over een code 2 dan wordt het gehele bedrag door de kredietverstrekker opgeëist. Dat betekent dat het gehele bedrag nog betaald moet worden en niet alleen het achterstallige bedrag. Bij dit soort gevallen wordt er meestal een incassobureau ingeschakeld door de kredietverstrekker, dit bureau neemt de vordering dan over.
Code 3 BKR, een codering met twee betekenissen
De 3 codering kan twee verschillende soorten betekenissen hebben. Er kan namelijk gekozen worden voor afboeking. Dat betekent dat de kredietverstrekker een bedrag intern afboekt. Denk daarbij aan bedragen van 250,- euro of meer.
- Dit betekent dat de kredietverstrekker een bepaald bedrag niet meer verwacht te ontvangen, ze boeken het bedrag alvast af en laten het dossier voorlopig met rust. Kredietverstrekkers doen dit om je ruimte te geven om de financiën weer op orde te krijgen.
Kwijtschelding van de schuld
Het andere geval is een kwijtschelding. Het kan namelijk voorkomen dat een bedrag wordt kwijtgescholden. Een voorbeeld daarvan is de situatie waarbij je een bedrag betaalt om de schuld af te kopen, of als je een schuldsaneringstraject goed hebt doorlopen. In beide gevallen kan het dan voorkomen dat een gedeelte van de schuld wordt kwijtgescholden. Op dat moment wordt er een code 3 op het BKR overzicht geplaatst.
- Als je inzicht wil krijgen of er sprake is van een kwijtschelding of afboeking kun je de volgende zaken checken. Bij kwijtschelding zie je dat de code 3 gelijk is aan de einddatum op het BKR overzicht. Als er sprake is van een afboeking is dit niet het geval.
BKR codering na 5 jaar
Een kredietverstrekker is verplicht om binnen 5 jaar een herinnering te sturen om het bedrag dat openstaat te betalen. Als de kredietverstrekker dit niet doet dan verjaart de lening automatisch en hoef je het bedrag niet terug te betalen.
Code 4 BKR, onbereikbaarheid voor terugbetaling
Als er sprake is van een code 4 in het BKR systeem dan betekent het dat je voor langere tijd onbereikbaar bent geweest voor de kredietverstrekker. In dat geval was het dus onmogelijk om de vordering te innen.
Doorgaans zijn de woon- of verblijfplaats en verdere contactgegevens onbekend waardoor het incasseringstraject niet kan plaatsvinden.
Code 5 BKR, een preventieve betalingsregeling hypotheek
Doorgaans is de code 5 een zeldzaam geval, een kredietverstrekker plaatst deze code namelijk als er een preventieve betalingsregeling is getroffen voor een vaak kleine hypotheekachterstand.
- Doorgaans is deze achterstand te klein om een A codering aan te maken, zodra de betalingsregeling is afgerond wordt de code 5 automatisch verwijderd. Als je een code 1 notering krijgt is dit namelijk niet het geval.
Wat zijn de gevolgen van een BKR codering?
Als je een of meerdere BKR coderingen hebt staan of als je te maken hebt gehad met bijzonder situaties waarbij de hypotheek niet op tijd betaald kon worden dan wordt het lastiger om een hypotheek of andere kredieten af te sluiten.
De krediet- of hypotheekverstrekker is namelijk verplicht om problemen bij het BKR te melden. Het plaatsen van een BKR registratie in de negatieve vorm kan er voor zorgen dat je geen nieuwe leningen of hypotheek meer kunt afsluiten en dat kan voor veel mensen voor behoorlijk wat problemen zorgen.
- Als je namelijk een nieuw krediet of een andere hypotheek wil aanvragen wordt er een zogenoemde BKR check uitgevoerd door de kredietverstrekker. Daardoor krijgt de verstrekker inzicht in je betalingsverleden, als blijkt dat er dan een of meerdere BKR-coderingen op uw BKR-overzicht worden vermeld, wordt u beschouwd als potentiële wanbetaler.
- Het komt regelmatig voor dat dit problemen oplevert voor mensen omdat het BKR overzicht alleen de BKR coderingen laat zien, in sommige gevallen zorgt dit voor een v ertekend beeld, zeker als het krediet of de achterstand al lang hersteld is kan dit voor vervelende situaties zorgen omdat niet alles goed in kaart gebracht kan worden.
Hoe kun je van een BKR codering afkomen?
Tegenwoordig is het mogelijk om BKR coderingen te verwijderen, het is alleen belangrijk om eerst te kijken of alle gegevens op het BKR overzicht correct zijn. Indien dat niet het geval is raden we je aan om contact op te nemen met de desbetreffende kredietverstrekker om de situatie uit te leggen.
- In Nederland heeft de hoogste rechter van de Hoge Raad bepaald dat een BKR codering verwijderd moet worden als het persoonlijke belang zwaarder weegt dan het belang van de kredietverstrekker. Als je bijvoorbeeld een woning wil kopen maar belemmerd wordt door een achterstandscodering door werkloosheid kun je proberen om de coderingen te laten verwijderen.