Als je gaat beginnen met beleggen, dan zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Er zijn zoveel verschillende aanbieders en strategieën dat het soms overweldigend kan voelen. Daarom zullen we in het komende artikel dieper ingaan op wat defensief beleggen precies inhoudt en wat het verschil is met offensief beleggen. De defensief beleggen betekenis houdt niks anders in dat je ervoor kiest om zo min mogelijk risico’s te nemen met je investering.
Hoe gaat het in zijn werk?
Mocht je aan de slag gaan met beleggen, kun je dus vaak kiezen uit 2 soorten strategieën. Afhankelijk van het soort belegger dat je bent en hoeveel risico je wilt nemen, is het belangrijk om te weten op welke manier je wilt gaan investeren. Als je ervoor kiest om te starten met defensief beleggen, dan zal je vooral gaan focussen op beleggingen met lage risico’s. Voor het opstellen van een portefeuille waarbij je defensief belegt zijn er geen vaste regels, wel zijn er enkele kenmerken die je in de gaten dient te houden.
Een van de kenmerken van het defensief beleggen is de inhoud van het aandelenpakket waarop je je als belegger focust. Een defensieve belegger richt zich vaak op investeringen die een kenmerkend laag risico hebben, zoals een obligatie of het volgen van een indexfonds. Hierbij ga je beleggen met weinig risico, waarbij je op de lange termijn winst zal behalen.
De belegger zal vervolgens aan de hand van dividend of koersstijgingen rendement behalen over zijn investering. Als je defensief gaat beleggen ben je vaak ook niet bezig met de hele dagen de koersen volgen of op de hoogte blijven van het laatste nieuws. Met een defensieve strategie ga je vaak voor waarde behoud van je investering. Als je op een snelle manier geld wil verdienen, dan kun je beter als offensieve belegger aan de slag.
Rendement van defensief beleggen
Zoals hierboven al uitgelegd is het rendement van defensief beleggen vaak aan de lage kant. De indexfondsen zijn vaak gebaseerd op partijen die in de toekomst naar verwachting geen extreme groei gaan doormaken. Doordat het in de fondsen vaak gaat om gevestigde namen op de beurs, zal het risico van de investering dan ook laag zijn. Toch kan men op termijn veel rendement behalen door het volgen van een fonds of ETF. Binnen het fonds kunnen bedrijven verwisseld worden, zodat een slecht presterend bedrijf kan worden verwisseld. Op deze manier worden de risico’s beperkt en kan het rendement verhoogd worden.
Een andere manier waarop het rendement verhoogd kan worden is door middel van kostenbesparing. Op het moment dat je als offensieve belegger aan de slag gaat moet je vaak extra kosten betalen voor onderzoek of meer transactiekosten betalen. Door te kiezen voor defensief beleggen kun je de kosten hiervoor vermijden. Door het vasthouden van aandelen betaal je eventueel kosten voor het beheer van je vermogen. Aan de hand van de vergelijker op de pagina kun je verschillende brokers vergelijken om zo een broker te kiezen die het beste bij je past.
Een andere optie waarbij je bijna risicoloos kunt beleggen, is het investeren in obligaties. Bij obligaties leen je een bedrag uit aan een bedrijf, waar deze gedurende de looptijd rente over betaalt. Aan het einde van de looptijd krijg je dan het bedrag terug. Dit is voor iemand die bezig is met defensief beleggen natuurlijk een interessante optie. Het risico dat hier aan kleeft is dat het bedrijf failliet kan gaan en zodoende de obligatie niet terug kan betalen.
Hoe begin je eraan?
Als je wilt beginnen met defensief beleggen dan dien je als eerste een rekening te openen bij een broker. Aan de hand van de vergelijker kun je de broker zoeken die het beste aansluit bij jou wensen. Vervolgens kun je op 2 manieren aan de slag met defensief beleggen, namelijk zelfstandig of met een vermogensbeheerder. Met hulp van een vermogensbeheerder kun je een plan opstellen die geschikt is voor jouw persoonlijke wensen en doelen. Vaak zitten hier wel extra kosten aan verbonden, zoals het onderhouden van je vermogen of het . Je kunt ook zelf aan de slag gaan door onderzoek te doen naar verschillende Fondsen, ETF’s of obligaties om zo aan de slag te gaan met defensief beleggen. Vaak zijn ze simpel zelf terug te vinden en eenvoudig om in te investeren.
Het belangrijkste doel van defensief beleggen is dat je gaat beleggen met weinig risico. Je investeringsplan is gericht op de lange termijn, op bedrijven die een stabiele bedrijfsvoering hebben. Hierdoor verklein je de risico’s en kom je minder snel voor nare verrassingen te staan. Met een gericht investeringsplan kun je gerichte keuzes maken die aansluiten op jouw manier van investeren. Het onderhouden van een portefeuille kost vaak weinig tijd en onderzoek in vergelijking met offensief beleggen, waarbij je hoge risico’s neemt die veel tijd en onderzoek kosten.