[rank_math_breadcrumb]

BlackBerry aandelen

door | mei 29, 2022 | Aandelen, Beleggen | 0 Reacties

Voordat je BlackBerry aandelen gaat kopen, is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over dit bedrijf. BlackBerry is al ruim twintig jaar actief op de markt en heeft vele pieken en ook een aantal dalen gekend. Dit bedrijf was jarenlang erg populair met de productie van luxe telefoons en maakte een opmars in de […]

Voordat je BlackBerry aandelen gaat kopen, is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over dit bedrijf. BlackBerry is al ruim twintig jaar actief op de markt en heeft vele pieken en ook een aantal dalen gekend. Dit bedrijf was jarenlang erg populair met de productie van luxe telefoons en maakte een opmars in de tijd van de smartphone. De BlackBerry telefoon stond vooral bekend om het fysieke qwertytoetsenbord. Ondanks dat ze nu geen telefoons meer produceren, zijn ze nog steeds actief en staan ze genoteerd aan twee verschillende beurzen. Op deze pagina willen wij jou daarom graag wat meer vertellen over BlackBerry aandelen en de huidige koers van BlackBerry.

Over BlackBerry

BlackBerry is een Canadees bedrijf en staat voornamelijk bekend om hun telefoons. Deze hebben allemaal redelijk hetzelfde uiterlijk dankzij het fysieke en volledige qwertytoetsenbord. Het bedrijf is opgericht in 1984 en specialiseert zich sinds de start in draadloze technologie. Daarnaast staat het aandeel van dit bedrijf genoteerd aan de Nasdaq en de Toronto Stock Exchange. Op de Nasdaq beurs heten ze ‘BBRY’ en op de Toronto Stock Exchange dragen ze de naam ‘BB’. In 2019 maakte het bedrijf maar liefst $152 miljoen winst.

Geschiedenis

In 1984 werd BlackBerry opgericht in Canada. De focus lag in het begin niet op het produceren van eigen toestellen, waar ze later wel om bekend zijn geworden. Het bedrijf werkte vooral samen met Ericsson. Pas in 1999 kwam BlackBerry met een eigen toestel op de markt: de Inter@ctive Pager 950. Voor die tijd was het een bijzonder toestel omdat je het ook kon gebruiken om e-mails te versturen. Dit kon toen nog op geen enkel ander apparaat, afgezien van een computer.

In 2010 werd de eerste tablet aangekondigd met de naam BlackBerry Playbook. Omdat de touchscreen producten van de concurrenten steeds beter scoorden, kondigde BlackBerry in 2016 aan dat ze geen nieuwe toestellen meer gingen produceren. Inmiddels is het bedrijf gestopt met de productie van hardware en focust het zich voornamelijk op het ontwikkelen van nieuwe software. Veel mensen vreesden toen voor de ondergang van BlackBerry, maar de licentie werd overgenomen door TCL. Vervolgens mocht TCL telefoons produceren onder de naam BlackBerry.

De koers van BlackBerry

In 1997 stond de BlackBerry koers aan de Toronto Stock Exchange op $8,25. Pas later in 1999 ging het bedrijf ook naar de New York Stock Exchange. Op dat moment was één aandeel €11,39 waard. In het begin maakte de koers van BlackBerry direct een piek, maar na een paar jaar daalde dit weer.

Vanaf 2007 ging de koers flink omhoog en in 2008 beleefde het een hoogtepunt. Een BlackBerry aandeel was op dat moment zo’n $140 waard. Helaas kelderde de waarde tijdens de economische crisis. In 2009 herstelde de koers zich redelijk, maar vanaf 2011 is de BlackBerry koers weer naar beneden gegaan. Al een aantal jaar komt de waarde van een aandeel nauwelijks boven de $10 uit.

Waarom BlackBerry aandelen kopen?

BlackBerry is een redelijk veilige optie omdat het al jarenlang vrij stabiel is qua waarde. Bovendien kan het waarschijnlijk niet veel minder waard worden dan dat het nu al is, waardoor je minder risico loopt op flinke verliezen. Ook hoef je maar weinig geld te investeren als je een paar BlackBerry aandelen wil kopen. Mocht je BlackBerry aandelen willen kopen, dan kun je dit het beste doen via een broker. Vind makkelijk en snel een geschikte aanbieder met de broker vergelijker op deze pagina.

BlackBerry aandelen verkopen

Als je jouw BlackBerry aandelen juist wilt verkopen, dan moet dit via een marktorder. Het bedrag dat je krijgt voor je aandeel kun je niet zelf bepalen. Dit is namelijk hetzelfde bedrag als de BlackBerry koers op dat moment. Je kunt er wel voor kiezen om je BlackBerry aandelen te verkopen via een limietorder.

Dit houdt in dat het aandeel niet verkocht kan worden onder of boven een bepaalde prijs. Dit kan zowel gunstig als ongunstig voor je uitpakken. Als de aandelen namelijk meer waard worden, dan kun je niet optimaal profiteren van deze winst. Aan de andere kant kan het ook voorkomen dat je verliest maakt als het aandeel in waarde zakt.

Dividend BlackBerry

Wanneer je ervoor kiest om BlackBerry aandelen te kopen, is het belangrijk dat je weet hoe het zit met het dividend. Dividend is een bepaald bedrag dat het bedrijf uitbetaalt aan hun aandeelhouders. Dit kan bijvoorbeeld een of twee keer per jaar zijn. Hoeveel geld je krijgt, hangt meestal af van de waarde van het aandeel en de resultaten van het bedrijf.

BlackBerry betaalt geen dividend uit aan hun aandeelhouders en heeft dit ook nooit gedaan. Het geld dat BlackBerry verdient (de winst), stoppen ze weer terug in het bedrijf zodat, het kan groeien en de aandelen kunnen stijgen in waarde. Wanneer je BlackBerry aandelen in bezit hebt, hoef je dus niet te rekenen op dividend.

Feiten over BlackBerry

Hieronder benoemen we een aantal handige feiten over het bedrijf:

  • De oprichter van BlackBerry heet Mike Lazaridis. Tot 2011 stond hij, samen met Jim Bolsillie, aan het hoofd van het bedrijf. Lazaridis is Canadees en het bedrijf BlackBerry dus ook. Vandaar dat het hoofdkantoor in Waterloo staat (een stad in Canada).
  • Op 30 november 2020 waren er 562.016 aandelen van BlackBerry in omloop.
  • Ondanks dat het bedrijf tegenwoordig geen nieuwe telefoons meer op de markt brengt, waren de toestellen zeer gewild in het bedrijfsleven en de politiek. Zo hadden de Amerikaanse president Obama, de Britse premier Cameron en de Duitse bondskanselier Merkel alle drie een BlackBerry.
  • In 2012 gebruikten maar liefst zo’n tachtig miljoen mensen een BlackBerry.

Concurrenten

De grootste concurrenten van BlackBerry zijn Android en Apple. Op het gebied van mobiele telefoons heeft BlackBerry daarin ook flink verloren. Het is daarom goed om ook Android en Apple te bekijken.

Conclusie

Het kopen van BlackBerry aandelen is een redelijk veilige keuze, omdat de waarde al een hele poos niet meer flink daalt of stijgt. Als je ervoor kiest om een BlackBerry aandeel te kopen, houd er dan wel rekening mee dat het bedrijf geen dividend uitkeert. Je krijgt dus geen beloning van aanhouden van je aandeel. Sowieso is het verstandig om voorafgaand aan een investering je eerst te verdiepen in de koers en een goede analyse te maken.

Kies de juiste broker

Als je wilt investeren in aandelen van bijvoorbeeld BlackBerry is het cruciaal om de juiste broker te kiezen. Om een geschikte broker te vinden, kun je gebruik maken van de vergelijker op deze pagina. Dit vergemakkelijkt de keuze door de voor- en nadelen van alle brokers naast elkaar te zetten. Daarnaast krijg je ook een beter overzicht van de bewaar- en transactiekosten en de betrouwbaarheid van elke broker. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat je een broker vindt die aansluit op jouw persoonlijke eisen.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 19, 2022 @ 16:00