Als je gaat beginnen met ondernemen, dan wil je vaak een starterslening voor je eigen bedrijf aanvragen. Hiervoor klop je vaak bij een bank of een andere financiële instelling aan, waarna zij beslissen of jij een starterslening voor je bedrijf krijgt. Om je een idee te geven van waar je aan moet voldoen en wat de mogelijkheden zijn van een starterslening zal er in dit artikel dieper op worden in gegaan.
Mogelijkheden zakelijke lening
Als een startende ondernemer heb je vaak de keuze uit twee soorten leningen. Je kunt ervoor kiezen om een zakelijk krediet af te sluiten, of je kiest ervoor om een starterslening voor je eigen bedrijf aan te vragen. Hoewel je bij allebei de mogelijkheden geld leent, zitten er toch verschillende tussen de 2 verschillende mogelijkheden.
Mocht je voor zakelijk krediet kiezen als mogelijkheid om geld te lenen, dan zijn er wel enkele factoren waar je rekening mee dient te houden. Zo bepaal je bij een zakelijk krediet van te voren niet het bedrag dat geleend kan worden. Vaak wordt er wel een maximaal bedrag bepaald tot waar je kan lenen. Een zakelijk krediet is dan ook ideaal voor momenten waarop je je voor onverwachte kosten komt te staan. Doordat het voor jou als startende ondernemer eenvoudig wordt om geld op te nemen, wil de kredietverstrekker daar vaak ook een iets hogere beloning voor terug zien. Op een starterskrediet zal de rente vaak dan ook hoger liggen dan bij een starterslening voor je eigen bedrijf.
Als je kiest voor een starterslening, dan zal in tegenstelling tot een krediet, het geleende bedrag van te voren bepaald worden. Daarnaast zal de manier van aflossen worden bepaald, samen met een vast rentepercentage. Dit in tegenstelling tot een krediet, waarbij de rente afhankelijk is van de huidige rentestand op dat moment. Daarnaast gelden bij zakelijke leningen vaak een looptijd van minimaal 1 jaar. Voor een startende ondernemer kan het lastig zijn om een een zakelijke lening aan te vragen, het kan daarom zomaar zijn dat de rente hoger ligt dan normaal bij een starterslening eigen bedrijf.
Aanvragen starterslening eigen bedrijf
Als je ervoor kiest om een starterslening aan te vragen, zal je onderneming eerst aan enkele eisen moeten voldoen. Ten eerste zal je voor het aanvragen van een lening of krediet binnen Nederland, ook een onderneming hebben die gevestigd is in Nederland. Je kunt vaak met een Nederlandse onderneming ook geen geld lenen in het buitenland. Daarnaast zal je afhankelijk van de rechtsvorm een eigen startkapitaal in moeten brengen. Het kan ook zomaar zijn dat de bank of kredietverstrekker vraagt om een borgstelling. Daarnaast is het vaak zo dat een ondernemingsplan ook een vereiste is voor een starterslening eigen bedrijf.
Een ondernemingsplan is voor banken of kredietverstrekkers een ideale manier om je bedrijf te leren kennen. Op deze manier kan er bepaald worden wat de risico’s en kansen zijn die er liggen voor de onderneming. Op basis hiervan wordt bepaald tot welk bedrag je een starterslening voor bedrijf kunt krijgen en welke rente hiervoor gaat gelden. Er bestaat ook de mogelijkheid dat de rente niet wordt vastgelegd van te voren, maar dat je te maken krijgt met een variabele rente. Het kiezen hiervan is bepaald op basis van verschillende factoren en zal dus ook ook per situatie verschillen.
Ondernemingsplan
Als je een starterslening eigen bedrijf aan gaat vragen, zal er dus vaak om een ondernemingsplan gevraagd worden. Maar wat is een ondernemingsplan en wat moet er allemaal in staan? Een ondernemingsplan is niks anders dan een overzicht van alle belangrijke factoren waar een bedrijf mee te maken krijgt. Hiermee brengt de ondernemer zijn kosten in kaart, de potentiele klanten, potentiele omzet e.d.
Zorg ervoor dat je de volgende onderdelen minimaal in je ondernemingsplan hebt staan:
- Doel van de onderneming
- Locatie van de onderneming
- Soort rechtsvorm onderneming
- Potentiele markt en klanten
- Concurrentie in de markt
- Financiële situatie onderneming
Mocht je het ondernemingsplan op een juiste manier hebben uitgevoerd, dan zal het eenvoudiger worden om een starterslening eigen bedrijf aan te vragen. De kredietverstrekker zal een goed beeld van jouw onderneming als de markt krijgen. Hierdoor zullen de risico’s beter kunnen worden ingeschat en kan jij een starterslening voor je eigen bedrijf aanvragen zonder dat je voor hoge kosten komt staan.
Gebruik starterslening eigen bedrijf
Als je voor een starterslening voor bedrijf kiest, dan is het vaak niet mogelijk om zelf te bepalen waar je het geleende bedrag aan uit geeft. De bank of kredietverstrekker zal alleen financieren wat voor jouw onderneming belangrijk is. Het is dus niet mogelijk om via een zakelijke starterslening geld te lenen voor privé doeleinden. Zo kun je het verkregen bedrag niet uitgeven aan vakanties of een nieuwe gezinsauto. Het is wel mogelijk om een bedrijfsauto aan te schaffen met een zakelijke lening. Daarnaast kun je het geld ook gebruiken om bedrijfsmachines aan te schaffen of het kopen van een nieuw bedrijfspand.