Wil jij geld lenen terwijl je geen partner hebt? Er zijn verschillende mogelijkheden om zonder partner toch een lening af te sluiten om zo jouw nieuwe auto of verbouwing te financieren. Op deze pagina vind je meer informatie over de mogelijkheden en uitzonderingen voor geld lenen zonder partner.
Geld lenen zonder partner
Het is mogelijk om zonder partner een lening af te sluiten. In dat geval kijkt de door jou gekozen bank naar je inkomen en je woonlasten, om zo de mogelijkheden te bepalen. Geld lenen zonder partner is natuurlijk vooral relevant voor alleenstaanden. Wanneer je wel een partner hebt, is het in de meeste gevallen niet mogelijk om zonder handtekening van je partner de lening af te sluiten. Toch is hier een enkele uitzondering voor, hierover later meer.
Het nadeel van alleen geld lenen zonder partner, is dat de lening vaak minder hoog is. Dit komt omdat je inkomen meestal lager is in verhouding met een stel dat een dubbel inkomen heeft, en banken jouw lening vaak af laten hangen van je inkomen. Hoewel de lening minder hoog kan zijn, hoeft dit je natuurlijk niet tegen te houden. Vraag offertes aan en ga in gesprek met je bank, om zo de mogelijkheden voor geld lenen zonder partner op een rij te krijgen.
Hoeveel geld kan ik lenen?
De hoogte van het bedrag dat je kunt lenen, is afhankelijk van onder andere jouw inkomen en woonsituatie. Over het algemeen geldt: hoe hoger je inkomen, hoe meer geld je kunt lenen. Dit komt doordat de bank bij een hoger inkomen meer zekerheid heeft dat de lening uiteindelijk wordt terugbetaald. Je woonsituatie speelt ook mee in de hoogte van je lening. Er wordt onder andere gekeken naar de hoogte van je huur of hypotheek en of je in een huur- of koopwoning woont. Wanneer je partneralimentatie betaald, wordt dit ook meegenomen in de berekening.
Om een goed beeld te krijgen van de hoogte van je lening, kun je bij verschillende banken een proefberekening laten maken. Zo weet je wat je te wachten staat. Bekijk hierbij ook de maandlasten voor een compleet beeld van de verschillende aanbieders.
Welke kredietvorm kies je?
Er zijn verschillende kredietvormen die je kunt krijgen wanneer je een lening afsluit. Iedere kredietvorm heeft haar eigen voor- en nadelen, daarom raden we aan om de verschillen rustig door te nemen. Bij geld lenen zonder partner wordt er meestal gekozen voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.
Persoonlijke lening
Deze kredietvorm wordt het vaakst gekozen. De rente en looptijd van persoonlijke leningen staan vast, wat je enige zekerheid biedt. Bij een persoonlijke lening ontvang je het bedrag in één keer op je rekening, waardoor het interessant kan zijn voor bijvoorbeeld een verbouwing, nieuwe keuken of de aankoop van een auto.
Doorlopend krediet
Je kunt ook kiezen voor een doorlopend krediet. Bijzonder aan deze kredietvorm is dat je de bedragen die je al hebt afgelost, opnieuw op kan nemen. Mocht je onverwachts toch weer geld nodig hebben, kun je dit dus tussendoor opnieuw opnemen. Een nadeel van deze kredietvorm is dat de rente en de looptijd niet vast staan, waardoor je wat minder zekerheid hebt.
Geld lenen zonder handtekening partner
Wat als je wel een partner hebt, maar de lening onafhankelijk van je partner wilt afsluiten? Is het in dat geval mogelijk om geld te lenen zonder handtekening van je partner?
Wanneer je samenwoont met je partner, moet je altijd allebei een handtekening zetten voor de lening. Dit komt doordat je partner aansprakelijk wordt gesteld wanneer jij om de een of andere reden de lening niet meer terug kunt betalen. Ook bij een plotseling overlijden wordt de partner volledig verantwoordelijk gesteld. Hier wordt geen onderscheid gemaakt tussen getrouwde stellen, samenwonende stellen of stellen met een geregistreerde partnerschap. Geld lenen zonder handtekening van de partner is dus in de meeste gevallen niet mogelijk.
Er is één uitzondering op deze regel, het is namelijk wel mogelijk om zelf een lening voor je eigen bedrijf af te sluiten, zonder dat je partner hier een handtekening voor hoeft te zetten.
Waarom is een handtekening van mijn partner nodig?
Wanneer je samenwoont met je partner, zal je partner altijd toestemming moeten geven voor het openen van een lening (met uitzondering van een lening voor een eigen bedrijf). Dit komt doordat samenwonende partners voor elkaar verantwoordelijk worden gehouden, bijvoorbeeld wanneer het niet lukt om de lening terug te betalen. Er is een handtekening van beide partners nodig voordat je een lening af kunt sluiten. De kredietverstrekker kijkt bij het openen van een lening ook naar het inkomen van je partner.
Dit kan een voordeel zijn, doordat een hoger (gezamenlijk) inkomen betekent dat je een hogere lening af kunt sluiten. Het kan ook een nadeel zijn: schulden van je partner kunnen ervoor zorgen dat je minder kunt lenen. Ook de BKR-notering van je partner wordt meegenomen. Een negatieve BKR-notering van je partner kan ervoor zorgen dat de kredietverstrekker je geen lening kan bieden.
In andere gevallen zorgt een negatieve BKR-notering van je partner dat je wel een lening kunt afsluiten, maar dat de hoogte hiervan gebaseerd is op enkel jouw inkomen. Een van de opties die je in dit geval hebt is het berekenen van een minilening of het afsluiten van een lening zonder BKR registratie.
Vergelijk banken voor de beste deal
Wil jij geld lenen zonder partner, maar weet je nog niet waar? Er zijn erg veel aanbieders van leningen, waardoor het soms lastig kan zijn om een goede bank uit te kiezen die past bij jouw situatie. Daar helpen we je graag bij! Gebruik de vergelijker op deze pagina om de beste banken (Zoals Interbank, DEFAM, Santander & Findio) in Nederland te zien inclusief de onderlinge verschillen. Zo krijg je een beter beeld van welke bank bij jouw situatie past. Succes!
0 reacties