Het is al een uitdaging om duurzamer te gaan leven. Maar om dit te combineren met een besparing is pas echt lastig. Althans, dat lijkt zo. Met de juiste kennis en een beetje creativiteit is het namelijk goed mogelijk om te verduurzamen en tegelijkertijd te besparen. De vijf tips uit dit artikel gaan je op weg helpen.

Zakelijk gas en zakelijke energie

De energierekening is en blijft een flinke kostenpost. Hoewel de tarieven wat minder hoog liggen dan toen de oorlog in Oekraïne net was uitgebroken, word je er nog altijd niet vrolijk van. De verwachting is zelfs dat dit jaar gas en elektriciteit weer wat duurder worden. Voor iedereen met een eigen bedrijf is het dan ook slim om voor zakelijk gas te kiezen. Samen met een expert ga je op zoek naar het voor jou meest gunstige pakket. Zo houd je de kosten zo laag mogelijk.

Zet in op de fiets

Voor grote bedrijven is de post ‘reiskosten’ een hele flinke. Je kunt hier op een duurzame en eenvoudige manier op besparen. Zet in op het gebruik van de fiets. Je moet er een kleine investering voor doen, maar haalt er veel plezier uit. En je personeel ook. Op snelle fietspaden wordt de dagelijks file omzeild. Je medewerkers komen vrolijker op hun werk aan, zijn gezonder en fitter.

Ga afval scheiden

Niet alleen particulieren moeten actief bezig zijn met het scheiden van afval, dat geldt ook voor ondernemers. Je doet niet hier niet alleen het milieu een plezier mee, maar ook je portemonnee. Door op een bewuste manier met afval om te gaan, ben je namelijk fors goedkoper uit. Je kunt er een leuke challenge van maken onder je personeel. Beloon degene die het minste afval produceert met een kleinigheidje. Zo motiveer je het personeel, verduurzaam je en hoef je minder afvalstoffenheffing te betalen.

Investeer in energiebesparing

Voor grotere bedrijfspanden is er een energiebesparingsplicht. Dit betekent dat je minimaal energielabel C moet hebben. Ook voor kleinere ondernemers is het de moeite waard om energiezuiniger te worden. Zo moet op termijn heel Nederland van het gas af. Daarom kun je daar maar beter zo snel mogelijk mee beginnen. Driedubbel glas, zonnepanelen en goede isolatie zijn bekende manieren om te besparen. Het is een eenmalige investering die je veel gaat opleveren.

Meer hybride werken

Dit heeft in eerste instantie niet zoveel met verduurzaming te maken. Toch scheelt het wel degelijk als je personeel niet in de auto hoeft te stappen om naar kantoor te komen. Besparen doet hybride werken absoluut. Je energiekosten gaan bijvoorbeeld omlaag. Natuurlijk zul je thuiswerkers een compensatie moeten geven voor het verbruik in hun huis, maar dit weegt niet op tegen jouw besparing.