Wil je investeren in peer-to-peer leningen? Dan ben je Fast Invest aan het juiste adres. Dit Engelse bedrijf is in 2015 opgericht en heeft inmiddels al meerdere kantoren in Europa. Zij richten zich dan ook voornamelijk op de Europese markt waar kredietnemers leningen aan kunnen vragen en investeerders krediet kunnen verstrekken. Alle investeerders kunnen rekenen op een mooi rendement dat wordt behaald door de rente die wordt betaald door de kredietnemers. Bovendien kun je al investeren vanaf € 1,- en betaal je geen afsluitkosten. Investeren in peer-to-peer leningen via Fast Invest kan dus een goede beleggingsmogelijkheid zijn voor jou.
Hoer werkt het platform van Fast Invest precies?
Het peer-to-peer (p2p) platform van Fast Invest is opgericht om ervoor te zorgen dat particulieren snel en gemakkelijk geld kunnen lenen. Alle leningen worden gefinancierd door investeerders van het platform die in ruil hiervoor een mooi rendement ontvangen.
Investeerders beleggen in leningen met een looptijd van 1 tot 12 maanden en kunnen hiermee 9 tot 16% aan rendement ontvangen per jaar. Dit is vrij hoog voor investeringen waarbij het risico aan de lage kant ligt. Zo zijn er een aantal maatregelen genomen waarmee investeerders worden beschermd. Hierbij kun je denken aan de terugkoopgarantie waardoor kredietnemers hun leningen terug kunnen laten kopen door Fast Invest. Hierdoor kom je als investeerder niet in de problemen wanneer kredietnemers, om wat voor reden dan ook, niet meer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen.
Dankzij de beschermende maatregelen is er ook geen secundaire markt aanwezig op het Fast Invest platform. Daarnaast biedt het Engelse bedrijf hun investeerders de mogelijkheid om gebruik te maken van automatisch beleggen. Hiermee kun je instellen dat je maandelijks automatisch een bepaald bedrag investeert in peer-to-peer leningen.
Wie zijn de voornaamste kredietverstrekkers van de leningen?
Als we een kijkje gaan nemen op de website van Fast Invest wordt er gesteld dat de kredietinstelling, waar de kredietnemer zijn lening in principe afneemt, minimaal 5% financiert. Echter bestaat er wel veel onduidelijkheid over wie deze derde partijen zijn. Over het algemeen bestaan de kredietverleners uit particulieren die geld investeren in het peer-to-peer platform, maar als kredietnemer weet je dus niet precies wie dit zijn. Dit geldt dan ook voor de terugkoopgarantie die wordt ingezet zodra de kredietnemer niet meer kan voldoen aan zijn betalingsverplichtingen.
Het is dus niet duidelijk of Fast Invest de leningen zelf terugkoopt of dat dit gebeurt door de instellingen die daadwerkelijk het krediet verlenen. De leningen worden namelijk wel allemaal voorgefinancierd door de kredietverstrekker (in dit geval Fast Invest). Hier zijn dan ook veel vragen over gesteld door gebruikers.
In een reactie heeft Fastinvest laten weten dat ze hier in de toekomst meer duidelijkheid over gaan geven en ook transparanter zullen zijn naar kredietnemers. Op dit moment wil Fast Invest niet de informatie verstrekken over de kredietinstellingen, aangezien zij hier afspraken over hebben gemaakt.
Peer-to-peer leningen met cryptocurrency
Fast Invest is druk bezig met het vernieuwen en ontwikkelen van hun p2p-platform. Dit natuurlijk omdat ze hevig moeten concurreren met andere soortgelijke bedrijven. Op dit moment kunnen er alleen nog maar leningen worden aangevraagd en verstrekt in euro’s en Poolse zloty. Zij willen daaraan toevoegen om in de toekomst ook leningen in cryptovaluta aan te kunnen vragen en verstrekken. Crypto wordt namelijk steeds populairder en steeds meer banken en bedrijven willen er mee gaan werken.
Fast Invest kan daarom niet achterblijven en is daarom druk bezig met het toevoegen van een nieuwe infrastructuur om ook investeerders aan te trekken die zich bezighouden met cryptocurrency. Een groot voordeel hiervan is dat beleggers hiermee ook hun beleggingsportefeuille kunnen uitbreiden. Zo spreiden zij hun geld over verschillende soorten beleggingen, zodat het risico deels kan worden ingeperkt.
Ervaringen met Fast Invest
De ervaringen met Fast Invest lopen nogal uiteen. Zo zijn veel gebruikers erg te spreken over de gebruiksvriendelijkheid en het design van het platform. Ook zijn de investeerders erg positief over de automatisch beleggen functie en de hoge jaarlijkse rendementen die worden behaald. Echter komen we ook diverse minder positieve ervaringen tegen op het internet.
Het grootste nadeel, volgens gebruikers, is het gebrek aan transparantie over de daadwerkelijk kredietverstrekkers. Hier hebben wij het in dit artikel dan ook wat uitgebreider over gehad, aangezien dit toch een belangrijk onderwerp is.
Daarnaast zijn er in 2018 moeilijkheden geweest met Engelse beleggers die ineens niet meer konden beleggen met Fast Invest. De voornaamste reden hiervan was dat Fats Invest zich meer ging richten op de Europese markt met als hoofdvaluta de euro. Hierdoor werd het lastiger om Engelse samenwerkingen aan te gaan waar veel Engelse investeerders de dupe van waren.
Tegenwoordig geeft Fast Invest gelukkig aan om zich flink te gaan verbeteren op gebied van openheid en transparantie. Voor kredietnemers en kredietverstrekkers betekent dit dus meer duidelijkheid over waar het geld vandaan komt en waar het naartoe gaat.
Conclusie: investeren via Fast Invest
Wat we ten eerste al voorop kunnen stellen is dat Fast Invest betrouwbaar is en een goede manier is om je vermogen mee op te bouwen. Zo investeer je via dit platform in peer-to-peer leningen in Europa. In ruil daarvoor ontvang je een rendement tussen de 9 en 16%, wat redelijk aan de hoge kant is. Daarnaast is het platform voor iedereen toegankelijk, aangezien je al kunt investeren vanaf € 1,-.
Bovendien is het een goede beleggingsmogelijkheid om je portefeuille mee uit te breiden. Zo spreid je het risico over verschillende soorten beleggingen en sectoren en kunnen goed lopende investeringen de slechtere investeringen opvangen.