In Nederland gebeuren er jaarlijks 200.000 bedrijfsongevallen waarbij een groot deel letselschade oploopt. Nog eens 150.000 mensen zijn ieder jaar slachtoffer van een hondenbeet om maar niet te spreken over de honderdduizenden verkeersongelukken met letsel die elk jaar weer in Nederland gebeuren.
Hoogte letselschade vergoeding
Is een ander aansprakelijk voor het ontstaan van een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet, dan is er recht op een letselschade vergoeding. In een aantal gevallen kan deze letselschadevergoeding enorm oplopen. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat iemand te maken heeft met toekomstige schade, bijvoorbeeld door arbeidsongeschiktheid en blijvend letsel.
In dit geval is de schade enorm. Er kan voor worden gekozen om de schade ieder jaar uit te keren. Veel letselschade slachtoffers vinden dit vervelend. Zij kunnen het overkomen ongeval dan nooit afsluiten en blijven er mee bezig. Maar ook een letselschade verzekeraar wil graag af van een dossier. Nu dienen zij immers ieder jaar weer het dossier te openen, de letselschade te berekenen en over te maken aan het letselschade slachtoffer.
Verzekeraars maar ook letselschade slachtoffer kiezen er dan ook vaak voor om toekomstige letselschade in 1 keer te betalen. De toekomstige schade wordt dan gekapitaliseerd en aan het slachtoffer van het ongeluk uitbetaald.
Zeker in het geval van toekomstige schade wordt er vaak een letselschade specialist ingeschakeld. Deze regelt dan dat er in een keer een hoge letselschadevergoeding wordt uitbetaald. Een letselschade slachtoffer heeft dan in een keer een grote som geld op zijn of haar rekening. Maar wat nu met deze letselschade vergoeding te doen? Door de inflatie en lage rente wordt het geld immers steeds minder waard.
Advies bij investeren letselschade vergoeding
Van het een op het andere moment heeft een slachtoffer dus een groot geldbedrag op zijn of haar bankrekening. Hiervan heeft het slachtoffer ieder jaar een klein stukje nodig. Maar het geld wordt dus wel steeds minder waard. Investeren lijkt dan de beste oplossing.
In de praktijk wordt vaak gezien dat mensen een letselschadevergoeding gebruiken voor het huis. Bijvoorbeeld voor een verbouwing zodat het huis meer waard wordt. Of dit een verstandige investering is kan betwijfeld worden. Een andere bestemming die een vergoeding van letselschade vaak krijgt, is het aflossen van de hypotheek. Dit voor een deel of soms zelfs in het geheel. Maar is dit wel verstandig? De wet Hillen wordt vanaf 2019 in 30 jaar afgebouwd. Er dient dus belasting over een eigen woning betaald te worden als deze hypotheekvrij is. Een wijze investering lijkt dit dus niet meer. Mensen deden dit vaak omdat ze dan minder vaste lasten hadden.
Maar wat is dan verstandig om te doen met een letselschade vergoeding? Belangrijk is dat een vergoeding van letselschade niet te lang wordt weggezet. Immers, het gaat om een vergoeding van toekomstige letselschade. Het slachtoffer dient dus wel over het geld te kunnen blijven beschikken. Maar op een spaarrekening zetten is ook niet lucratief nu de rente laat is en de inflatie nog steeds niet op een hoog niveau ligt.
Wat een verstandige investering is voor een letselschade vergoeding is voor iedereen anders. Daarom is het verstandig om goed financieel advies in te winnen van een financieel adviseur. Helaas gebeurt dit nog te weinig en is er veel onduidelijkheid onder slachtoffers over de vraag wat nu te doen met een letselschadevergoeding. Dit met alle gevolgen van dien. Is hier een taak voor de overheid?