Investeren in bedrijven is tegenwoordig niet meer alleen voor de personen met een groot vermogen weggelegd. Zo kunnen particulieren met hun spaargeld vandaag de dag ook gewoon beginnen met beleggen. Hierbij bepaal jezelf hoeveel geld je wilt investeren in de bedrijven die jou aanspreken. Denk jij bijvoorbeeld dat die ene startup het helemaal gaat maken? Of denk je wellicht dat een groot bedrijf op korte termijn nog beter gaat presteren?

Waar je ook in wilt gaan investeren, het is op veel verschillende manieren mogelijk. Elke mogelijkheid biedt zo zijn voor- en nadelen en daarom willen we jou er graag wat meer over vertellen.

Investeren in grote- of kleine bedrijven?

Als belegger kun je er natuurlijk zelf voor kiezen of je wilt investeren in grote- of kleine bedrijven. Maar wat is nou beter, slimmer en minder risicovol? Ga je liever voor wat minder risico en een lager rendement? Dan kan het slim zijn om te investeren in bedrijven met een lange achtergrond. Het betreft hier namelijk vaak bedrijven die al lang meespelen en een goede naam hebben opgebouwd. Het is dan wel van belang dat je het risico gaat spreiden door te investeren in verschillende grote bedrijven in diverse sectoren.

Wil je graag investeren in een bedrijf en durf je wel wat extra risico te nemen? Dan kunnen kleine, opkomende bedrijven en interessante keuze zijn. Denk hierbij aan startups of kleine bedrijven die nog in hun eerste jaren zitten. Mocht jij het idee hebben dat het product of de dienst die het bedrijf levert veel potentie heeft? Dan kun je hier een hoog rendement op behalen. Doe wel altijd goed onderzoek naar het bedrijf voordat je gaat investeren om je risico te beperken.

Op welke manieren kun je investeren in bedrijven?

Zoals je wellicht al hebt vernomen is het op diverse manieren mogelijk om te investeren in bedrijven. Hierbij maakt het niet zo zeer uit hoeveel vermogen je hebt, aangezien je tegenwoordig al vanaf een paar tientjes kunt beginnen met investeren.

Houd er wel altijd rekening mee dat investeren gepaard gaat met risico’s en dat de kans bestaat dat je (een deel van) je geld verliest. In de praktijk komt dit echter niet vaak voor, maar het is zeker mogelijk. Vandaar dat het verstandig is om je beleggingen te verspreiden over verschillende bedrijven om het risico op verlies te verminderen.

Daarnaast kan het dus ook slim zijn om op verschillende soorten bedrijven te investeren. In wat voor bedrijven je precies kunt investeren lees je hieronder:

  • Investeren in grote bedrijven
  • Investeren in MKB
  • Investeren in nieuwe bedrijven

Als investeerder heb je bovenstaande mogelijkheden, maar er zijn natuurlijk ook nog een aantal specifieke gevallen binnen deze mogelijkheden. We gaan jou er daarom meer over vertellen.

Investeren in grote bedrijven

Een van de meest bekende vormen van investeren in bedrijven is natuurlijk via aandelen. Je investeert dan in bedrijven op de beurs, wat je via een online broker kunt doen. Aandelen kopen wordt hierdoor erg gemakkelijk. Zo heb je met één druk op de knop één of meerdere aandelen in je bezit van een bedrijf.

De grote bedrijven zijn meestal beursgenoteerde bedrijven die al veel naamsbekendheid hebben. Dit is dan ook de reden waarom veel mensen kiezen om aandelen te kopen, aangezien ze de bedrijven al een beetje kennen en verwachten dat ze stabiel zullen blijven groeien.

Een groot voordeel van investeren in bedrijven door middel van aandelen is dat je op twee manieren rendement kunt behalen. Allereerst kan het bedrijf natuurlijk groeien in omzet, waardoor de waarde van een aandeel ook zal gaan stijgen. Daarnaast keren sommige bedrijven ook dividend uit aan hun aandeelhouders. Dit is een stukje van de winst waar een aandeelhouder recht op heeft. Vervolgens zou de koers ook weer kunnen stijgen naarmate het jaarlijkse dividend stijgt.

Kies je ervoor om aandelen te kopen? Ook dan is het belangrijk om rekening te houden met het risico dat je loopt. Het risico mag dan misschien minder groot zijn als bij nieuwe bedrijven, maar toch kan het verstandig zijn om je risico te spreiden over verschillende beursgenoteerde bedrijven.

Investeren in het MKB

Wil je graag investeren in bedrijven die al enige tijd meespelen op de markt? Dan is het een mogelijkheid om te investeren in het MKB. Investeren in het MKB is natuurlijk minder risicovol dan het investeren in nieuwe bedrijven, maar toch niet geheel risicoloos. Midden- en kleinbedrijven mogen dan misschien wel langer bezig zijn, maar kunnen alsnog failliet gaan. Dit wil niet zeggen dat het een slecht idee is om te investeren in het MKB, in tegendeel zelfs.

Een bedrijf dat al enige tijd zijn plekje heeft verdiend op de markt kan alsnog een flinke groei doormaken. Met andere woorden: het is nooit te laat om te investeren in bedrijven met goede ideeën. Denk jij bijvoorbeeld dat een bepaald bedrijf een goed plan heeft, maar nog niet de volledige aandacht heeft gekregen? Dan kan het een mooi moment zijn om in te stappen. Maar hoe kun je investeren in het MKB, aangezien er geen aandelen aan de beurs worden verhandeld?

Investeren in bedrijven, zoals het MKB, kun je doen via crowdfunding platforms. Hierbij bepaal jezelf hoeveel geld je investeert, meestal wel met een minimumbedrag, en in welk bedrijf. Hecht jij bijvoorbeeld veel waarde aan duurzaamheid? Investeer je geld dan in een bedrijf die hier veel aandacht aan besteed. Zo weet je zeker dat je geld goed terecht komt, je een steentje bijdraagt aan het MKB een meehelpt aan een beter milieu.

Ook bij het investeren in bedrijven die nog niet volledig zijn uitgegroeid kan het slim zijn om je risico’s te verspreiden. Elke investering komt namelijk met een risico en er bestaat een kans dat je al je geld verliest. Investeren in meerdere bedrijven is dus nooit een onverstandige keuze.

Investeren in nieuwe bedrijven

Liever investeren in bedrijven die pas net zijn begonnen? Dan is het goed om te weten dat je veel rendement kunt behalen. Echter staat daar wel een groot risico tegenover. Je weet namelijk nooit van te voren hoe het bedrijf in de toekomst gaat presteren en of ze hun plannen waar kunnen maken. Een goed voorbeeld hiervan zijn start ups. Dit zijn jonge bedrijven die vaak met een innovatief product of vernieuwde technologie in de markt willen stappen en gericht zijn op snelle groei van het bedrijf. Voorbeelden hiervan zijn onder andere Uber, Adyen en AirBnB.

Ondanks de succesverhalen van eerdergenoemde startups is en blijft het een uitermate groot risico om te investeren in bedrijven die pas net zijn begonnen.. Je moet jezelf dan ook altijd afvragen of het idee haalbaar en realistisch is. Vaak zijn er ook jonge bedrijven die een prachtig idee hebben, maar het nauwelijks kunnen uitvoeren. Houd ook altijd rekening met het feit dat je te maken hebt met verkopers en dat ze hun eigen producten natuurlijk de hemel in prijzen. Ga dus niet zomaar investeren in bedrijven die pas net van start zijn gegaan en doe eerst goed onderzoek.

Investeren in nieuwe bedrijven gebeurt meestal door middel van crowdfunding campagnes. Op diverse crowdfunding platforms melden jonge bedrijven zich aan, waardoor jij vervolgens kunt investeren. Heb je een startup gevonden waarvan jij denkt dat het wel eens iets kan gaan worden? Dan zou je zomaar een veel rendement kunnen behalen. Staar je echter niet blind op het hoge potentiële rendement, want het risico is vaak ook enorm.

Geld investeren in bedrijven via crowdfunding

Investeren in een bedrijf via crowdfunding wordt steeds populairder. Hierboven heb je waarschijnlijk al gelezen dat je via crowdfunding kunt investeren in het MKB en jonge bedrijven, zoals start ups. Hier zijn dan ook speciale crowdfunding platforms voor waar kleine- en nieuwe bedrijven zich voor kunnen aanmelden. Vervolgens kun je geld investeren in deze bedrijven door als het ware een bedrijfslening te verstrekken. In ruil daarvoor wordt je deels eigenaar van het desbetreffende bedrijf en ontvang je een deel van de behaalde winst.

Door te investeren in bedrijven via crowdfunding kun je vaak leuke rendementen behalen. Natuurlijk is dit afhankelijk van het type bedrijf en het risico dat je loopt. Over het algemeen geldt namelijk hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico. Dit is andersom natuurlijk precies hetzelfde met een laag rendement.

Het gemiddelde rendement voor investeren in bedrijven via crowdfunding lag in 2017 ongeveer rond de 7,5%. Echter ging het bij sommige bedrijven mis en worden er kosten in rekening gebracht door het platform. Het gemiddelde netto rendement voor investeerders lag hierdoor ergens tussen de 4% en 5%.

Het is goed om te weten dat crowdfunding voor het MKB vaak minder risicovol is dan het investeren in jonge bedrijven (startups). Dit is dan ook de reden waarom het rendement gemiddeld lager ligt. Alvorens je de investering maakt weet je echter wel wat je maximaal kunt verdienen via crowdfunding. Meestal verdien je dit ook, maar is het de vraag of het bedrijf dit kan terugbetalen. Een risico op faillissement is namelijk nooit uit te sluiten en er bestaat dus een kans dat je de investering volledig of deels kwijtraakt.

Investeren in bedrijven via aandelen

De meest populaire vorm van investeren in bedrijven blijft toch het kopen van aandelen. Vaak kennen de mensen aandelen kopen het bedrijf waar ze deze van kopen. Het betreft hier namelijk meestal bedrijven met grote naamsbekendheid. Voorbeelden hiervan zijn onder andere Coca Cola, KLM, Adidas en nog veel meer.

Als je een aandeel koopt, koop je in principe een stukje van een bedrijf, waardoor je ook meedeelt in de winst. Dit stukje van de winst waar je, bij sommige bedrijven, als aandeelhouder recht op hebt wordt ook wel ‘dividend’ genoemd. Meestal wordt dit één keer per jaar of per kwartaal uitgekeerd aan de aandeelhouders. Mocht het dividend jaarlijks stijgen? Dan kan dit ook ten goede komen aan de waarde van het aandeel, aangezien het steeds interessanter wordt voor investeerders om ook te gaan beleggen in het betreffende aandeel.

Een ander vorm van rendement dat je kunt behalen met aandelen van grote bedrijven is de waarde van het aandelen. Mocht het bedrijf namelijk ieder jaar blijven groeien en steeds meer winst draaien? Dan zal ook de waarde van het aandeel stijgen.

Wil je gaan investeren in bedrijven door aandelen te kopen? Dan is het verstandig om je risico te spreiden over verschillende bedrijven. Hiermee voorkom je namelijk het risico dat je een groot deel van je geld verliest omdat je alles in één bedrijf hebt gestopt dat steeds slechter loopt. Andersom kun je natuurlijk ook een heleboel geld mislopen, omdat je er juist voor hebt gekozen om te spreiden, terwijl dat ene bedrijf net een groei doormaakt. Hier geldt dus ook weer hoe meer risico, hoe hoger het rendement en hoe lager het risico, hoe lager het rendement. In beide gevallen is echter wel kan op verlies aanwezig, een vast rendement is nooit gegarandeerd.

Investeren in één bedrijf

Kies je ervoor om te investeren in een bedrijf van een kennis, familielid of vriend? Dan kun je net als andere investeerders aandelen kopen. Is het betreffende bedrijf echter een eenmanszaak of vof (Vennootschap onder Firma), dan is het niet mogelijk om aandelen te kopen. In dat geval kun je wel instappen als vennoot, waardoor je als het ware mede eigenaar wordt van het bedrijf. Met de eigenaar bepaal je dan samen voor welk percentage je eigenaar bent en op basis daarvan maak je een investeringen.

Wanneer je mede-eigenaar bent kun je ook meewerken in het bedrijf of bestuurder worden. Toch kan het zijn dat je dit beide niet wilt en ook niet aansprakelijk wilt zijn. In dat geval kun je ervoor kiezen om ‘stille vennoot’ te worden. Dit houdt in dat je jezelf niet bezighoudt met het bestuur, maar puur investeerder bent van een vof of eenmanszaak. Je investeert dan een bepaald bedrag en in ruil daarvoor deel je mee in het bedrijfsresultaat, maar ben je hier niet aansprakelijk voor.

Investeren in bedrijven: conclusie

Investeren in bedrijven kan, zoals je hebt kunnen lezen, op verschillende manieren. Welke manier het beste bij jou past hangt natuurlijk volledig af van jouw persoonlijke voorkeur. Investeer je bijvoorbeeld liever in bekende bedrijven en wil je wat minder risico lopen? Dan kunnen aandelen een makkelijke optie zijn.

Mocht je daarentegen liever investeren in bedrijven die pas net zijn begonnen? Dan is het investeren in bedrijven via crowdfunding een goed alternatief. Je loopt dan wellicht een hoger risico, maar hebt dus ook meer kans op een hoger rendement.

Waar je voorkeur ook naar uitgaat, houd er altijd rekening mee dat geld investeren in bedrijven risico’s met zich meebrengt. De kans op een faillissement is namelijk altijd aanwezig en je kunt dus ook al je ingelegde geld kwijtraken.