Ieder jaar worden er miljarden uitgegeven aan verzekeringspremies. Je wilt als particulier, maar ook als bedrijf natuurlijk zo goed mogelijk verzekerd zijn. Helaas hangt hier het nodige prijskaartje aan. Juist daarom kan het interessant zijn om uit te vinden hoe je kunt besparen op je verzekering. De eerste en makkelijkste stap is natuurlijk om alle verzekeringen te vergelijken voor je er een afsluit en dan de goedkope verzekeringen af te sluiten. Er zijn echter meer mogelijkheden om te besparen op je verzekeringen. In dit artikel lees je daar alles over.

Tip 1: kijk goed naar je reisverzekering

De eerste tip is om goed naar je reisverzekering te kijken. Uiteraard sluit je een goedkope reisverzekering af, maar er zijn meer factoren waar je op kunt letten. Een simpel voorbeeld is wat je precies gaat doen tijdens je vakantie. Ga je dit jaar niet op wintersportvakantie? Dan kun je de wintersportdekking er vanaf halen: dat scheelt een hoop geld. Hetzelfde geldt voor de werelddekking wanneer je binnen Europa blijft. Ook de keuze tussen een kortlopende en een langlopende reisverzekering kan effect hebben op de hoogte van je premie. Wanneer je weinig op vakantie gaat, kun je beter een kortlopende verzekering afsluiten, omdat je dan goedkoper uit bent. Als laatste kun je een annuleringsverzekering het beste bij de reisverzekering afsluiten, aangezien dit goedkoper is dan het afsluiten van een losse annuleringsverzekering. 

Tip 2: controleer je verzekeringen

De tweede tip is om je verzekeringen te controleren. Kijk eerst naar waar je verzekerd voor bent en onderzoek of je niet per ongeluk dubbel verzekerd bent voor bepaalde dingen. Dit is namelijk zinloos en kost je alleen maar extra. Wanneer je bezig bent met onderzoeken waar je nu precies voor verzekerd bent, is het ook handig om te controleren of je hetgeen waar je voor verzekerd bent ook daadwerkelijk niet zelf zou kunnen betalen. Zo zijn veel mensen allrisk verzekerd voor een oudere auto. Uiteindelijk betaal je hier enorm veel premie over, terwijl je waarschijnlijk goedkoper uit bent door de auto minder te verzekeren en hem bij veel schade te vervangen door een andere oude auto.

Tip 3: zo bespaar je slim

De laatste tip is om slim te besparen. Zo kun je kortingen krijgen wanneer je alle verzekeringen onder één dak afsluit. Hoe meer verzekeringen je afsluit, hoe meer korting je krijgt. Om terug te komen op de vorige tip: het afsluiten van meerdere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar, zorgt er ook voor dat jouw verzekeraar je erop zal wijzen wanneer je dubbel verzekerd bent. Ook kun je korting krijgen door te verzekeren via je werkgever of vakbond. Dit heet collectiviteitskorting en deze kan oplopen tot wel 10%. Daarbij is de vergoeding die je hierbij krijgt ook vaak hoger dan bij een individuele verzekering.