Als we het hebben over investeren in blockchain zullen veel mensen al direct de link leggen met cryptocurrency. Echter is blokchain geen cryptovaluta, maar juist hetgeen waar deze cryptomunten op draaien. Je kunt het zien als een digitaal logboek waar alle transacties in worden bijgehouden. Daarnaast is blokchain ook nog op veel andere manieren in te zetten. Zo wordt de technologie ook al gebruikt door diverse sectoren, zoals de gezondheidszorg, verzekeringswereld en de financiële sector. Maar hoe kun je nou investeren in blockchain en wat zijn hier de voordelen van? We vertellen je er op deze pagina meer over.
Wat is blockchain en hoe werkt het precies?
Voordat we jou direct gaan vertellen hoe je kunt investeren in blockchain willen we je graag uitleggen wat het precies is. In feite is blockchain een digitaal, universeel logboek, wat voor iedereen toegankelijk is. Via de blockchain kun je transacties doorvoeren, waarvan iedereen kan zien waar ze zich op dat moment bevinden. Een groot voordeel hiervan is dat er niet kan worden gesjoemeld met data dat via een blockchain is verstuurd.
Alle transacties binnen een blockchain worden voortdurend gecontroleerd door nodes. Nodes functioneren onafhankelijk in een geautomatiseerd systeem en communiceren met elkaar. Zij controleren en verifiëren dus transacties op betrouwbaarheid door hier algoritmes op los te laten. Een transactie wordt pas akkoord bevonden zodra voldoende nodes de betrouwbaarheid valideren. Vanaf dat moment wordt er weer een blokje aan de keten toegevoegd dat niet meer kan worden veranderd. Hierdoor wordt het dus ook onmogelijk om fraude te plegen en kunnen alle transacties vanaf het begin worden gevolgd.
Waar wordt blockchain voor ingezet?
Wil je graag investeren in blockchain? Dan is het goed om te weten waar het voor kan worden ingezet. Bij blockchain wordt er namelijk vaak direct gedacht aan het kopen van bitcoins of andere cryptomunten. Hoewel blockchain de basis is voor al deze cryptocurrency is het niet het enige waar het voor wordt gebruikt. Tegenwoordig wordt blockchain namelijk op verschillende manieren ingezet om veilig data te versturen.
Neem bijvoorbeeld een NFT (Non-Fungible Token). Dit is vertaald een ‘niet-vervangbare munt’, wat inhoudt dat het uniek is. Voorheen werden NFT’s gebruikt om eigenaarschap te koppelen aan een digitaal object via een smart contract op een blockchain. Er werd dan een account gekoppeld aan het smart contract waar dus in stond dat jij bijvoorbeeld de eigenaar was van een digitaal stuk kunst. Wellicht kun je jezelf hier niets bij voorstellen, maar digitale kunst is in principe gewoon kunst dat je digitaal kunt bekijken. Een ouder vorm van creativiteit in een nieuw jasje.
Echter kun je tegenwoordig ook NFT’s kopen voor fysieke objecten. Zo kun je een huis verkopen, auto overschrijven of zelfs de verdeling bij een scheiding op laten nemen in een smart contract op blockchain. Een tijdje terug is er bijvoorbeeld het allereerste huis ooit verkocht via blockchain. Er wordt dan een NFT (niet-vervangbare munt) aangemaakt met de waarde van het huis en zodra iemand de NFT koopt wordt hij/zij eigenaar van het huis. Dit wordt dan opgenomen in een smart contract en kan niet meer worden veranderd, mits de persoon de NFT (het huis) natuurlijk weer wilt verkopen. Op deze manier kan er dus tegenwoordig heel veel met blockchain en kan het dus ook interessant zijn om te investeren in blockchain.
Smart contracts op blockchain
Zodra je gaat investeren in blockchain is het goed om te weten waar je mee te maken hebt. Hierboven hebben we al kort besproken hoe een smart contract werkt op blockchain, maar het biedt nog veel meer voordelen.
Zo wordt er bijvoorbeeld voorspeld dat er in de toekomst geen tussenpersonen meer nodig zijn voor transacties. Maar dit is tegenwoordig toch ook niet zo als ik geld overmaak? Dat klopt, voor je gevoel althans niet. Je hebt hier namelijk je bank voor nodig, maar ik doel hier meer op het feit van transacties voor bijvoorbeeld het kopen van een huis. Als je een huis gaat kopen doe je dit namelijk bij een notaris die het eigendom nog dient te valideren. Hier komt de werking van smart contract goed van pas.
Een smart contract is in principe een overeenkomst die in codetaal is geschreven. Wanneer er aan de voorwaarde ‘X’ wordt voldaan, zal overdracht ‘Y’ automatisch in werking worden gezet. Stel er wordt een huis verkocht via een smart contract. Dan is de voorwaarde (X) dat er een bepaald bedrag moet worden overgemaakt. De overdracht (Y) is dan dat het eigendom van een huis op naam komt te staan van de persoon die aan voorwaarde ‘X’ voldoet.
We nemen hier even als voorbeeld dat persoon ‘A’ het huis wilt kopen en persoon ‘B’ het huis wilt verkopen. Persoon ‘A’ heeft voldaan aan de voorwaarde (X) door het bedrag over te maken. Vervolgens wordt de overdacht (Y) in werking gezet waarbij het huis op naam van persoon ‘B’ wordt overgezet naar persoon ‘A’. Dit wordt allemaal opgenomen in een smart contract en vervolgens als blokje toegevoegd aan de keten. Hierna is persoon ‘A’ de eigenaar van het huis en kan dit niet meer worden aangepast. Wel als hij het huis natuurlijk weer wilt verkopen via een smart contract
Hoe investeren in blockchain?
Je kunt op verschillende manieren investeren in blockchain, afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Zo kun je bijvoorbeeld in blockchain investeren door te investeren in bedrijven die zich hiermee bezighouden. Denk bijvoorbeeld aan startups die zich volop bezighouden met de ontwikkeling en mogelijkheden van blockchain. Wel is het op deze manier riskant om te investeren in blockchain, aangezien de bedrijven zich nog in een kwetsbare fase bevinden. Daarnaast dien je bij de meeste dergelijke bedrijven vaak een minimale investering te doen van € 100.000,-. Dit is dan ook niet voor iedereen weggelegd.
Gelukkig zijn er ook nog andere manieren om te investeren in blockchain. Zo kun je bijvoorbeeld samen gaan werken met een vermogensbeheerder. Een voorbeeld hiervan is BlockBay Capital. Zij bieden hun klanten 3 verschillende portefeuilles aan waar bedrijven in zijn opgenomen die zich bezig houden met blockchain en cryptocurrency. Verder is het ook nog een mogelijkheid om te investeren in blockchain door aandelen te kopen van beursgenoteerde bedrijven die wat doen met blockchain.
Investeren in blockchain via indexen
Investeren in blockchain via indexen is een mooie manier om je geld breed te beleggen. In de beleggingswereld wordt er voor indexen vaak de term ‘indices’ gebruikt. Het is niet meer dan een verzameling van aandelen van grote bedrijven die in één mandje zijn gestopt. In dit geval betekent het dat je gaat investeren in blockchain door aandelen te kopen van meerdere grote bedrijven die zich hiermee bezighouden.
Een populaire vorm van indices zijn de ETF’s (Exchanged Traded Funds). Op dit moment zijn er nog maar een klein aantal ETF’s die zich voornamelijk richten op de blockchain-technologie. Als je hier naar op zoek gaat zal je al snel tot de conclusie komen dat de term ‘blockchain’ niet in de namen van de ETF’s voorkomt. De SEC (Security & Exchange Comission) heeft dit namelijk verboden om te voorkomen dat mensen alleen op de naam afkomen, zonder op de hoogte te zijn van de risico’s. Blockchain en crypto is namelijk razend populair, maar kan voor niet-wetende personen een groot risico zijn.
Het is in Europa nog niet mogelijk om in een ETF te handelen die zich specifiek richt op bedrijven die zich bezighouden met de blockchain-technologie. Wel zijn er een aantal indexen die bedrijven hebben opgenomen die bezig zijn met blockchain. Neem bijvoorbeeld de index Trend Invest die een Trend Blockchain hebben samengesteld. In deze index zijn 20 bedrijven opgenomen die zicht niet specifiek richten op blockchain, maar hier wel actief gebruik van maken. Een mooie vorm om dus indirect te investeren in blockchain.
Houd er wel rekening mee dat deze indexen niet onder AFM-vergunning worden verhandeld, aangezien die verplichting in Nederland nog niet geldt. In de toekomst zal dit waarschijnlijk wel het geval zijn, zodra crypto en blockchain breder gaat worden ingezet.
Investeren in blockchain: conclusie
Wil je in blockchain investeren? Dan is het goed dat je nu beter weet wat het is en hoe het werkt. Naar onze mening gaat blockchain namelijk steeds meer worden ingezet door banken, overheden, gezondheidsinstellingen en andere sectoren. De toekomst van crypto en blockchain is namelijk erg groot, aangezien we steeds meer gaan digitaliseren.
Op dit moment wil er nog wel eens iets fout gaan digitaal. Zo lekken er wel eens gegevens uit of kunnen bankrekening worden geplunderd door hackers en/of scammers. Met blockchain is dit onmogelijk en weet je zeker dat alle transacties veilig worden uitgevoerd. Zoals je hebt kunnen lezen biedt het daarnaast ook nog heel veel voordelen. Investeren in blockchain is daarom naar alle waarschijnlijk een slimme keuze.