De werking van een creditcard

Mar 16, 2019 | Creditcard | 0 comments

Mar 16, 2019 | Creditcard | 0 comments

Je zult er vast wel eens eentje gezien hebben, de welbekende creditcard. Maar wat is het nu eigenlijk? Een creditcard kun je zien als een betaalmiddel dat wereldwijd geaccepteerd wordt. Je kunt dit betaalmiddel het beste vergelijken met een normale pinpas van je bank. Echter is wel een belangrijk verschil, de kredietmaatschappij zal namelijk je rekeningen voorschieten. Het “geleende” bedrag zul je aan het einde van de maand moeten betalen, hier wordt geen rente over berekend.

Hoe zit het met de rente op een creditcard?

Zoals je net hebt gelezen betaal je geen rente over het geld dat de creditcardmaatschappij voor jou heeft voorgeschoten, in de regel betaal je de rekening iedere maand netjes af. Desalniettemin kun je er ook voor kiezen om het openstaande krediet in termijnen terug te betalen. Vanaf dit moment spreken we over lenen, en bij lenen hoort helaas ook rente. Houd er goed rekening mee dat de rentepercentages van creditcards alles behalve voordelig zijn, zorg dus dat je openstaande kredieten binnen 1 maand kunt terugbetalen. Zo voorkom je hoge en onnodige kosten.

Wat kost een creditcard?

Naast de rente die je betaalt wanneer je kiest voor een betaling in termijnen kost het pasje zelf ook geld. Er wordt een bepaalde bijdrage gerekend wanneer je kiest voor een creditcard, deze wordt vaak maandelijks, per kwartaal of jaarlijks afgeschreven. Het is in de regel zo dat wanneer je een hoger krediet hebt, ook een hogere bijdrage betaald.

De voordelen van een creditcard

Het hebben van een creditcard brengt wat voordelen met zich mee, allereerst is het wereldwijd een universeel betaalmiddel. Je kunt dan ook op meer dan 1.000.000 plekken wereldwijd terecht met je creditcard. In sommige gevallen kan de creditcard ook als borg dienen, in deze gevallen wordt er niets betaald met de creditcard, echter heeft de aanbieder wel de zekerheid dat de rekening betaald wordt door de creditcardmaatschappij. Maar er zijn nog meer voordelen.

Ook voor online aankopen komt een creditcard goed van pas, je kunt namelijk verschillende producten en diensten betalen wanneer je op dit moment nog niet beschikt over het geld. Naast particulieren gebruiken ook veel bedrijven de voordelen van een creditcard, deze hebben namelijk vaker te maken met zogenaamde cash flow problemen.

De nadelen van een creditcard

Alles wat zijn voordelen heeft kent natuurlijk ook zo zijn nadelen, zo zijn deze er ook met een creditcard. Zoals je net hebt gelezen zijn de rentepercentages op creditcards alles behalve voordelig, je betaalt jezelf rot wanneer je niet op tijd terugbetaalt. Daarnaast is een creditcard redelijk fraudegevoelig.

Wil je contant geld opnemen met je creditcard dan zal dit je geld gaan kosten, de meeste mensen gebruiken hem dan ook alleen maar voor girale gelden. Met een bewuste omgang zul je enkel met de voordelen van een creditcard te maken krijgen.

Het aanvragen van de creditcard, hoe zit het?

Een bewuste gang van zaken omtrent je creditcard is belangrijk, het hebben van een kredietkaart is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Net zoals je bij een bank een lening afsluit heeft ook een creditcardmaatschappij een bepaalde mate van zekerheid nodig, je moet alle openstaande bedragen immers wel terug kunnen betalen.

In de meeste gevallen is de kaart gekoppeld aan het inkomen van de bezittende of aan een tegenrekening. Op deze manier is de creditcardmaatschappij ervan verzekerd dat het vooruitbetaalde bedrag altijd terug betaald kan worden. Bij de aanvraag zul je een kredietmaximum moeten aanvragen, deze wordt vastgesteld aan de hand van je inkomen en openstaande leningen en schuld. Heb je nog veel openstaan dan zal je of helemaal niet kunnen gebruik maken van een creditcard of met een kredietmaximum die lager uitvalt dan je daadwerkelijk had aangevraagd.

werking creditcard
werking van een creditcard

Handige & leuke Video’s

De veilig- en betrouwbaarheid van een creditcard

Creditcards beginnen steeds meer aan populariteit te winnen, het zijn dan ook zeer betrouwbare en veilige betaalmiddelen voor in zowel het binnen- als buitenland. Heb je te maken gehad met diefstal, verlies of misbruik van de creditcard dan zul je zo snel mogelijk...

De creditcard en BKR-registratie

De creditcard wordt in Nederland steeds meer geaccepteerd door zowel de maatschappij en meerdere bedrijven, het is dan ook een geweldig en ideaal betaalmiddel. De meeste mensen gebruiken hen creditcard voor de betaling van online aankopen of reizen en vakanties in het...

Het opzeggen van je creditcard

Je beschikt over een creditcard maar wil er na een aantal jaar toch van af, geen enkel probleem. Het opzeggen van een creditcard is niet zo moeilijk, geen lastige opzeggingen middels brieven. Je kunt in de meeste gevallen met een simpel telefoontje naar de...

Creditcard gebruiken in het buitenland, 10 tips

Ga je vaak op vakantie en wil je altijd veilig en overal kunnen betalen? Dan is een creditcard de beste keus voor jou. Voordat je op vakantie gaat met je creditcard is het slim om op een aantal dingen te letten. We hebben daarom hieronder 10 tips voor je onder elkaar...