[rank_math_breadcrumb]

Wat kost geld lenen?

door | jul 16, 2022 | Geld Lenen | 0 Reacties

Je hebt vast weleens gehoord van de slogan: Let op geld lenen kost geld, en die bestaat ook niet voor niks. Wanneer je een lening afsluit wordt er een maandelijks bedrag vastgesteld waarmee je de lening aflost. Dit maandbedrag bestaat uit de aflossing en rente. De hoogte van het maandelijkse bedrag hangt af van diverse […]
Krediet groep nederland
  • Leen tot meer dan €100.000,-
  • Binnen 24 uur op je rekening
  • Laagste rente in de markt
  • Binnen enkele uren duidelijkheid

AANVRAGEN

★★★★★: 4,8/5

N
Persoonlijke leningen vergelijken

Online aanvraag binnen mum van tijd

N
Onafhankelijk & Gratis

Wij zijn 100% onafhankelijk

N
Betrouwbare kredietverstrekkers
Doorgaans binnen 24 uur op je rekening

Geld lenen zonder gedoe.

1
Krediet groep nederland

Binnen 24 uur op je rekening

★★★★★ 

8,7/ 10

Max. bedrag

Meer dan €100.000

Eisen

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Minimaal €5.000,-

Rente

Vanaf 3,9%

 Binnen enkele uren antwoord op je aanvraag

Heldere en duidelijke communicatie gegarandeerd
Laagste rente in de markt
2
Krediet groep nederland
Binnen 24 uur duidelijkheid

★★★★

8 / 10

Max. bedrag

Tot €150.000

Eisen

Minimaal 21 jaar

BKR toetsing

Minimaal €5.000,-

Rente

Vanaf 3,8%

 Onafhankelijk vergelijken en afsluiten van leningen

9,6 van Trustpilot, op basis van 3100 echte beoordelingen
Volledig online, een offerte binnen 24 uur
3

Binnen 2 dagen op je rekening

★★★★

7,7 / 10

Max. bedrag

Tot €75.000

Eisen

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,6%

€ 550,- gemiddelde besparing per klant
Snel en simpel: in 4 stappen naar jouw lening!
Expert in leningen en doorlopend krediet
4
kredietconcurrent logo
Binnen enkele uren duidelijkheid

★★★★

7,5 / 10

Max. bedrag

Tot €100.000

Eisen

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,5%

 Lage maandlasten en zeer scherpe rente
Transparantie hoog in het vaandel
Zelf gemakkelijk je krediet berekenen & online afsluiten
5

Binnen 24 uur op je rekening

★★★★

7,5 / 10

Max. bedrag

Tot €75.000

Eisen

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Minimaal €2.500,-

Rente

Vanaf 3,5%

 Gemiddelde klantwaardering van 9,5

Vergelijking van de beste doorlopend krediet financieringen
Bespaar tot €775,- per jaar, veilig en anoniem
6

Binnen 24 uur op je rekening

★★★★

7 / 10

Max. bedrag

Tot €50.000

Eisen

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Rente

Vanaf 5,8%

 Persoonlijke lening & doorlopend krediet

Beoordeeld met een 8.4 door haar klanten
Binnen 2 werkdagen na goedkeuring op de rekening
KredietSpotter

Binnen 2 dagen op je rekening

★★★★

7.9 / 10

Max. bedrag

Tot €50.000

Eisen

Minimaal 18 jaar

BKR toetsing

Rente

Vanaf 3,9%

 Binnen 1 werkdag antwoord op je aanvraag

Persoonlijke leningen & doorlopende kredieten
Zakelijke en particuliere leningen
Krediet groep nederland
  • Leen tot meer dan €100.000,-
  • Binnen 24 uur op je rekening
  • Laagste rente in de markt
  • Binnen enkele uren duidelijkheid

AANVRAGEN

★★★★★: 4,8/5

Je hebt vast weleens gehoord van de slogan: Let op geld lenen kost geld, en die bestaat ook niet voor niks. Wanneer je een lening afsluit wordt er een maandelijks bedrag vastgesteld waarmee je de lening aflost. Dit maandbedrag bestaat uit de aflossing en rente.

De hoogte van het maandelijkse bedrag hangt af van diverse factoren, zoals de looptijd, het geleende bedrag en het rentepercentage. Hoe hoog dit bedrag precies zal zijn kan verschillen per lening en geldverstrekker.

Wat kost een lening; de 3 belangrijkste factoren

Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op de kosten van een lening. De belangrijkste factoren zijn het leenbedrag, het rentepercentage en de looptijd van de lening. Daarbij kunnen de kosten sterk verschillen per geldverstrekker waardoor het verstandig is om de kosten per aanbieder met elkaar te vergelijken. Als je bijvoorbeeld kiest voor een minikrediet, dan is de looptijd kort, het bedrag klein en de kosten relatief hoog. Hieronder bespreken we alvast de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de lening kosten.

1. De hoogte van de lening

De hoogte van de lening bepaald voor het grootste deel wat de kosten van de lening zullen worden. Hoe meer je leent, hoe hoger de kosten zullen zijn. Bedenk van te voren daarom goed hoeveel geld je wilt lenen en leen nooit meer dan je daadwerkelijk nodig hebt.

2. Het rentepercentage

Het rentepercentage bepaalt de daadwerkelijke kosten van de lening. Rente zijn namelijk kosten die je betaalt voor het lenen van geld. Hoe hoger het rentepercentage is, hoe hoger de kosten van de lening uit zullen vallen.

3. Looptijd van de lening

De looptijd van een lening is bepalend voor de hoogte van het maandbedrag en hoelang je rente betaalt. Wanneer je kiest voor een korte looptijd zal het maandbedrag hoger zijn dan wanneer je kiest voor een lange looptijd. Echter zal je bij een lange looptijd voor een langere periode rente betalen over het geleend bedrag. Het is vaak verstandiger om te kiezen voor een zo’n kort mogelijke looptijd, mist je financiële situatie dit toelaat.

Wat kost een persoonlijke lening?

Bij een persoonlijke lening aanvragen staan de hoogte van de lening, het rentepercentage en de looptijd van te voren al vast. Hierdoor weet je precies wat je maandelijks moet betalen aan aflossing en rente. De daadwerkelijke kosten van de lening zijn dan ook afhankelijk van bovenstaande factoren.

Rekenvoorbeeld:

Je sluit een lening af van € 10.000,- tegen een rentepercentage van 5%. Afhankelijk van de looptijd zal het maandelijkse bedrag en de totale kosten (aflossing + rente) vaststaan. Bekijk het overzicht hieronder om te zien welke invloed de looptijd heeft op het maandbedrag en de totale kosten.

Looptijd: Maandbedrag: Totale kosten (aflossing + rente):
24 maanden € 438,21 € 10.517
36 maanden € 299,22 € 10.772
48 maanden € 229,79 € 11.030
60 maanden € 188,20 € 11.292

Wat kost een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet aanvragen is een leenvorm met iets meer flexibiliteit. Het maandbedrag wordt van te voren met de geldverstrekker afgesproken en zal meestal tussen de 1% en 2% van het totaal geleende bedrag liggen. Dit wordt ook wel het aflossingspercentage genoemd.

Bij een doorlopend krediet heb je een bepaald bedrag tot je beschikking dat je van een rekening kunt opnemen. Het kan dus zijn dan je slechts de helft leent en de helft in het fonds laat zitten. In dat geval betaal je geen rente over het overige deel.

Rekenvoorbeeld:

Stel je je hebt een doorlopend krediet afgesloten van € 10.000,- met een aflossingspercentage van 1%, dan is je maandelijkse bedrag € 100,-. Hierbij maakt het niet uit of je € 1.000,- of € 5.000,- leent aangezien het aflossingsbedrag is vastgesteld op € 100,- per maand.

Laten we zeggen dat je in de eerste maand € 2.000,- opneemt van het krediet tegen een rentepercentage van 6%. Je betaalt dan een twaalfde deel van 6% rente over het geleende bedrag van € 2.000,-. Dat komt neer op € 10,- rente. In de eerste maand betaal je dan € 10,- rente en € 90,- aflossing.

In de tweede maand heb je niets meer bij geleend, maar betaal je alsnog het maandbedrag van € 100,-. Dit keer betaal je een twaalfde deel van 6% over het resterende leenbedrag (2000 – 90 = 1910). Dat komt uit op € 9,55 rente waardoor je € 9,55 aan rente betaald en € 90,45 aan aflossing. Het resterende leenbedrag is nu nog (1910 – 90,45) € 1.819,55.

Kosten van lening verlagen door boetevrij aflossen

Nu je weet hoe de kosten van een lening bij verschillende leenvormen bepaald wordt is het ook handig om te weten hoe je de kosten van de lening kunt verlagen. Een mooie manier hiervoor is het vroegtijdig boetevrij aflossen van de lening.

Mocht je tijdens de looptijd van een lening een financiële meevaller hebben gehad? Dan kun je ervoor kiezen om een deel van de lening alvast extra af te lossen. Hierdoor kan je de lening eerder aflossen waardoor je over een kortere periode rente zal betalen. Dit zal ervoor zorgen dat je maandlasten en de totale kosten van de lening af zullen nemen. Ben je op zoek naar een zakelijke oplossing? Bekijk dan alle zakelijke leningen en bereken de kosten.

Nicolas Stenze

Auteur

Nicolas heeft een grote passie voor financiën en schrijft graag over alle onderwerpen met betrekking tot financiële producten. Naast auteur draagt Nicolas ook de verantwoordelijkheid van eindredacteur.

Geüpdatet op: jul 19, 2022 @ 18:52

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *