Doordat het aantal online transacties de afgelopen twee decennia enorm is toegenomen en omdat het vertrouwen in de banken flink was afgenomen naar de financiële crisis van 2008, ontstond er een vraag naar een nieuw digitaal betaalmiddel. Het betaalmiddel zou als aanvulling op het bestaande financiele systeem moeten kunnen werken. Wel moest het decentraal worden opgezet en geen controle of invloed van regeringen of banken moeten hebben.Bitcoin is een digitale munt, oftewel een digitale vorm van cash geld. Door het Bitcoin netwerk is het mogelijk een rechtstreekse waarde uitwisseling van persoon naar persoon te laten plaatsvinden, zonder tussenkomst van een derde partij. Dit wordt ook wel peer-to-peer genoemd. De munt is dus ontworpen om een gedecentraliseerd, onafhankelijke geldsysteem, betaalmiddel of oppotmiddel te zijn. Het tickersymbool voor een munteenheid in het Bitcoin-systeem is BTC, verder is er een beperkte hoeveelheid aan Bitcoin munten, namelijk 21 miljoen BTC-munten. Elke munt is verdeeld in 100 miljoen satoshi – de kleinste eenheid van het “digitale goud” (vergelijkbaar met centen in de Amerikaanse dollar).
Alle Bitcoins wordt vastgelegde in een Blockchain. Dit is een grootboek waarvan het hele Bitcoin-netwerk afhankelijk is. Alle bevestigde transacties worden vastgelegd in de blockchain. Hiermee kunnen Bitcoin-portefeuilles hun besteedbare saldi berekenen, zodat nieuwe transacties kunnen worden geverifieerd om ervoor te zorgen dat ze daadwerkelijk eigendom zijn van consumenten. Om de openstaande transacties te verifiëren wordt er gebruikgemaakt van het zogeheten mining, een gedistribueerd consensus-systeem.
Net als contant geld worden Bitcoins opgeslagen in portemonnees, alleen dan in digitale portemonnees, oftewel digital wallets. Een BTC wallet fungeert als een bankrekening, waarop u geld kunt opslaan en transacties kunt uitvoeren naar andere gebruikers (zogenaamde ‘adressen’) van dit peer-to-peer netwerk. Gebruikers hoeven alleen maar hun Bitcoin wallet te openen en het openbare adres van de ontvanger in te voeren. De Bitcoin wallet gebruikt vervolgens een digitale handtekening met een privésleutel om de transactie te autoriseren, waarna deze naar het netwerk wordt verzonden voor verwerking.
De geschiedenis van Bitcoin
Op 31 oktober 2008 publiceerde iemand onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto een technisch document met de titel “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. Het document werd verstuurd net een maand nadat de investeringsbank Lehman Brothers faillissement had aangevraagd, wat de grootste zaak in de geschiedenis van de VS werd. De Amerikaanse regering gaf vervolgens financiële steun aan de financiële sector voor een bedrag van maar liefst 700 miljard dollar. U kunt zich voorstellen dat dit het vertrouwen in de banken geen goed heeft gedaan. Niet alleen de VS had te maken met een financiële crisis, maar overal ter wereld was hiervan sprake. Ook in Nederland was dit het geval. Herinnert u zich nog het verhaal van DSB en ook ING moest financiele steun krijgen van de overheid.
Slechts een paar maanden later begon het Bitcoin-netwerk te werken. Op 3 januari 2009 introduceerde het aan de wereld een nieuw systeem van gedecentraliseerde digitale valuta zonder gecentraliseerd beheer (bijvoorbeeld in de vorm van een bank of een andere tussenpersoon). Door de jaren heen heeft Bitcoin zich weten te vestigen als betaalmiddel en wordt nu steeds meer mainstream. Verschillende banken, vermogensbeheerders en ook particulieren maken gebruik van deze cryptomunt. In El Salvador is het zelfs uitgegroeid tot een wettig betaalmiddel. Naar verwachting zal het gebruik van BTC de komende jaren exponentieel gaan groeien.
Waar kan ik veilig Bitcoin kopen?
Investeren in Bitcoin is tegenwoordig heel gemakkelijk. Bij elke crypto-exchange kunt u terecht voor het Bitcoin kopen of verkopen. Het handigst is natuurlijk om een partij te kiezen die betrouwbaar is en waar u bijvoorbeeld ook met iDEAL kunt betalen. In Nederland en in Europa kunt u bij de volgende crypto exchanges terecht:
- BTCdirect
- Bitcoin Meester
Daarnaast kunt u ook terecht bij Bitvavo, een Europese exchange die meer gericht is op traders met ervaring. Het is een betrouwbare partij waar u uw cryptomunt en ook andere coins met met een gerust gevoel kunt kopen of verkopen.
Waar kan ik Bitcoin verkopen?
U kunt Bitcoin bij verschillende brokers verkopen. Het makkelijkste is natuurlijk om de munt(en) te verkopen daar waar u ze gekocht heeft, bijvoorbeeld via BTCdirect, Bitcoin Meester of Bitvavo.